Hva bokstavene og tallene på lønnsslippen din egentlig betyr - og hvorfor det burde skremme deg å se BR

Avgift

Horoskopet Ditt For I Morgen

Hvis du ikke gjør det

Hvis du ikke sjekker skattekoden din ordentlig, kan du ende opp med lommen(Bilde: Getty)



Hva gjør du når du får lønnsslippen din? Hvis du bare skanner ned på nettolønnstallet nederst, er du absolutt ikke alene - det er tross alt beløpet som dukker opp på bankkontoen din.



Mange mennesker gidder ikke engang se på lønnsslippen sin i det hele tatt, og legger den i en skuff for å henvise tilbake til hvis de noen gang trenger det.



Men dette er en feil. Det er veldig viktig at du følger nøye med på lønnsslippen din for å sikre at du får riktig beløp.

Og nøkkelen er det lille virvaret med tall og bokstaver - skattekoden din.

Hva er skattekoden din?

(Bilde: Getty Images)



Alle ansatte har en skattekode på lønnsslippene. Dette er gitt til deg av skattemannen, HM Revenue & Customs (HMRC), og beskriver hvor mye skatt du bør betale.

Det vil være et tall og deretter en bokstav. Tallet peker mot hva din personlige godtgjørelse er. Dette er hvor mye du kan tjene før du må betale inntektsskatt.



Det vil også være et brev der, som vil referere til din personlige situasjon og hvordan det kan påvirke din personlige godtgjørelse.

South Bank julemarked 2018

Les mer

Gjør lønn mer rettferdig
Planer om mer rettferdig lønn er blokkert Hva kan du gjøre hvis du betaler mindre På en eller annen måte har lønnsforskjellen mellom kjønn blitt verre Kvinner betalte £ 3k mindre til tross for samme jobb

Den vanligste skattekoden

For skatteåret 2018/19, som nettopp starter, vil den vanligste skattekoden være 1185L.

Det er fordi den grunnleggende personfradraget er £ 11 850 - de fleste av oss vil kunne tjene så mye i løpet av skatteåret, uten å betale skatt.

Ettersom personlig godtgjørelse øker, er det imidlertid sannsynlig at det ikke er koden du ser på noen av dine eldre lønnsslipper. For eksempel for 2017/18, da personlig godtgjørelse var £ 11 500, var den vanligste koden 115L.

L er bokstaven de fleste av oss har på lønnsslippene dine. I følge HMRC betyr dette i hovedsak at du har rett til den grunnleggende personlige godtgjørelsen, og at inntektsskatten din blir trukket til grunnrenten, høyere eller tilleggssatser, avhengig av nøyaktig hvor mye du tjener.

Men selv om dette er den vanligste skattekoden, er det MASSE av forskjellige andre koder i bruk.

Ekteskapspenger

Lavere inntektsskatt, her kommer jeg

Lavere inntektsskatt, her kommer jeg (Bilde: Getty)

For et par år siden innførte regjeringen en skattelettelse for ektepar eller sivile partnerskap.

Det tillater i hovedsak en partner å overføre noe av sin personlige godtgjørelse til den andre partneren og kan spare deg for mer enn £ 200 i året.

Sjekk vår guide på hvordan ekteskapsgodtgjørelsen fungerer og hvordan du kan gjøre krav på den .

Å hevde det vil også endre skattekoden din. Hvis du er personen som mottar noen av partnerens personlige godtgjørelse, vil brevet ditt i stedet av M.

I mellomtiden, hvis du er partneren som overfører noe av godtgjørelsen din, vil skattekodebrevet ditt være N.

Les mer

Alt du trenger å vite om selvangivelse
Trinn-for-trinn guide for selvangivelse Må jeg fylle ut en selvangivelse? Skattemeldingen unnskylder at IKKE fungerer Hva du skal gjøre hvis du har gjort en feil

Andre jobber

Hvis du har mer enn én jobb, er det viktig at du også sjekker skattekodene fra de forskjellige arbeidsgiverne dine.

Det er tre forskjellige koder som brukes til å dekke flere jobber (eller pensjoner).

emmerdale aaron og robert

BR betyr at all din inntekt fra denne jobben vil bli beskattet med grunnrenten, D0 betyr at alle inntektene vil bli beskattet med den høyere satsen og D1 betyr at den vil bli beskattet med tilleggsskatten.

Faren her er at hvis du ser en D, når det ikke er din andre jobb, kan du godt miste mer enn £ 2000 i året fra lønnen din til skatt du ikke trenger.

NEWSAM Money vet om minst to personer dette skjedde med - der hovedoppgaven ble registrert som en annen jobb etter en forfremmelse eller et jobbskifte. Begge fikk sin overbetalte skatt til slutt tilbake, med rabatter på tusenvis.

Om ikke annet er det verdt å sjekke lønnsslippen din for det nå.

Nødavgiftsregler

Hvis du får en ny jobb, kan du se en nødskattkode.

Hvis du får en ny jobb, kan du se en nødskattkode. (Bilde: Getty)

Du kan bli satt på en nødskattkode hvis du nettopp har begynt i en ny jobb, eller hvis du har tatt en jobb som ansatt etter å ha vært selvstendig næringsdrivende. Disse er bare midlertidige.

Ifølge skattemannen ble følgende tre koder brukt som nødkoder i fjor. I hvert tilfelle betyr det at du betaler inntektsskatt av all inntekt over den grunnleggende personfradraget.

  • 1150 W1
  • 1150 M1
  • 1150 X

Hva med en K?

En K -skattekode er spesiell - men ikke på en god måte

En K -skattekode er spesiell - men ikke på en god måte

En K -skattekode er litt annerledes, og ikke bare fordi bokstaven vises i begynnelsen av koden i stedet for slutten.

nytt fa cup trofé

Ifølge ekspertene på TaxAid : Hvis koden din er justert for å ta hensyn til annen inntekt, skattepliktige naturalytelser eller beløp som skyldes HMRC, men du ikke har nok skattefri personlig godtgjørelse til å dekke alle disse justeringene, får du en K -kode.

Mens andre skattekoder vil skissere hvilken inntekt du kan nyte skattefritt, viser en K -kode det ekstra skattepliktige beløpet som legges til inntekten din.

Så for eksempel hvis du mottar en form for tilleggsinntekt fra arbeidsgiveren din i tillegg til hovedlønnen din - for eksempel en firmabil - som må tas i betraktning, og som vil bli trukket fra din personlige godtgjørelse. Hvis disse fradragene er mer verdt enn din personlige godtgjørelse, får du en K -kode.

Andre koder

Bor du i Skottland? Du får en annen skattekode

Bor du i Skottland? Du får en annen skattekode (Bilde: Getty)

Det er noen andre skattekoder i bruk som er verdt å merke seg.

Hvis lønnsslippen din har koden 0T betyr dette at det ikke er noen personlig godtgjørelse i det hele tatt; med andre ord vil du bli beskattet av hele inntekten din. HMRC forklarer at dette kan brukes når en ansatt ikke har oppgitt P45 eller gitt nok informasjon til å regne ut skattekoden, eller hvis den personlige kvoten allerede er brukt opp.

Hvis NT er på lappen din, betyr det at det ikke blir trukket skatt. Dette brukes bare i veldig spesifikke tilfeller, for eksempel for musikere som regnes som selvstendig næringsdrivende og som ikke er underlagt LØN.

Et S vises på lønnsslippen din for å vise at du blir beskattet etter satsene som brukes i Skottland. Dette skjer når hovedboligen din ligger nord for grensen.

Til slutt er det T, som angir at inntekten din vil bli beskattet til vanlige satser, men at HMRC må gjennomgå visse ting med deg.

dilly ding dilly dong

Jeg har betalt for mye skatt; kan jeg få den tilbake?

Hvis skattemannen har overskattet deg, bør du kunne få det tilbake.

Hvis skattemannen har overskattet deg, bør du kunne få det tilbake. (Bilde: Getty)

Med så mange skattekoder i bruk, er det kanskje ikke overraskende at det blir gjort feil. Hvis du tror du har brukt feil skattekode og har betalt for mye, må du kontakte HMRC.

Du kan gjøre det over telefon på 0300 200 3300 eller på nettstedet. Hvis du lykkes, må du huske at skattemannen vil fortelle deg det per brev - e -postene som dukker opp i innboksen din og hevder at de kommer fra HMRC og lover en refusjon for skatten, bør gå direkte til svindelmappen.

Hvis pengene du skylder er fra inneværende skatteår, blir skattekoden din endret, og pengene blir refundert gjennom din månedlige lønningspakke.

Hvis det er fra et tidligere skatteår, vil du bli sendt refusjon med sjekk i posten. Du kan også få en liten rente på toppen.

Du kan kreve tilbake opptil fire år med for mye skatt. Så hvis du tror du var for sjenerøs overfor skattemannen i skatteåret 2012/13, har du bare et par dager på deg til å gjøre krav på.

Det går imidlertid begge veier; Det kan være at feilen har vært til din fordel, og at du har for lite betalt skatt. Ikke gå for å feire. Nei, det er ikke din skyld at du ble satt på feil skattekode, men du må betale pengene tilbake.

Du kan få muligheten til å gjøre det i en enkelt betaling eller ved - du gjettet det - en endring av skattekoden din.

Se Også: