Ny £ 10 -note: Alt du trenger å vite om plasttenner og den nye designen

Ny Sedel På Ti Pund

Horoskopet Ditt For I Morgen

18. juli 2017 - 200 -årsjubileet for Jane Austens død - ble den nye, plastiske £ 10 -sedelen formelt avduket.



Jane Austen døde i Winchester i 1817 og blir gravlagt i den nordlige gangen av katedralen. Det nye notatet 'vil anerkjenne hennes universelle appell og varige bidrag til engelsk litteratur', sa Winchester Cathedral i en uttalelse om lanseringen.



- Det kan ikke være noe bedre sted å avdekke den nye sedelen på £ 10, med Jane Austen, og det kan ikke være noe bedre tidspunkt enn i dag, 200 -årsjubileet for hennes død, sa Bank of England -guvernør Mark Carney ved lanseringen.



kjendis storebror line up 2013

Den nye sedlen kom i omløp i England og Wales torsdag 14. september - vises på utvalgte minibanker på lengden og bredden i England - det være seg i banker eller hjørnebutikker.

£ 5 -sedelen i plast sendte samlere til et spinn da de søkte etter spesialutgaver av polymerregningen - og historien kan godt gjenta seg til høsten når Jane Austen £ 10 treffer minibanker over hele landet.

Samlere forsøkte å hente sjeldne utgaver den gangen - med lave serienumre som selger for hundrevis.



Det vi vet om plasten £ 10

Spread of New £ 10 Notes

Spread of New £ 10 Notes (Bilde: Bank of England)

'Papirsedelen på £ 10 er den eldste Bank of England -seddelutformingen som er i omløp, og derfor må sikkerhetsfunksjonene oppdateres for å dra nytte av utviklingen innen teknologi,' sa banken i et nylig papir.



Produksjonen av den nye polymernota på 10 pund begynte i august i fjor, og banken har allerede skrevet ut mer enn 275 millioner sedler.

Den nye lappen er mindre enn papirversjonen - men større enn den nye femmeren. Størrelsesforholdene vil være de samme som mellom den gamle papirfiveren og papirtenner.

Den er også laget av de samme materialene som den nye fem punden. Og, ja, det betyr at den har spor av animalsk fett i seg.

Bank of England så på måter å gjøre sine nye sedler talgfrie, men bestemte at kostnaden og innsatsen var for høy - og de praktiske alternativene var ikke akkurat populære heller.

Les mer

Sjeldne penger: Har du noen av disse?
Sjeldne 1p -mynter Den ultimate guiden til sjeldne mynter Mest verdifulle £ 2 -mynter Sjeldne mynter på 50p

Men ettersom hundrevis av millioner av dem allerede var trykt, vil de, slik tingene ser ut, starte med talgspor i dem.

Produsenter av seddelutstyr har begynt å arbeide med å tilpasse maskiner for å passe til den nye tenner, og firmaer har begynt å legge inn bestillinger på viktige komponenter, for eksempel nye minibanker for å imøtekomme den reviderte størrelsen.

De tre skotske utstedende bankene skriver også ut sine neste £ 10 -sedler på polymer - de vil bli utgitt mellom september og oktober neste år, og den første kommer 21. september.

Etter dette vil en ny £ 20 -lapp bli utgitt i 2020 - det er foreløpig ingen planer om å gi ut £ 50 i plast.

Hvilke vil stige i verdi

Serienumre som begynner med & apos; AA01 & apos; var det du skulle ta når den nye femeren kom ut, men ting har endret seg for £ 10.

Med AA01 på gang til en spesiell veldedighetsauksjon , det ser ut til at AH er seriekoden du trenger, da det er den du finner på gatene.

Så langt har alle de tidlige vi har sett hatt AH på seg, i stedet for AA.

Dette er allerede selges for £ 30 hver på eBay , med mange flere oppført. Men med så få tilgjengelige, er de virkelig attraktive notatene ennå til overflaten.

Så er det AE -notatene - noen få av disse har dukket opp siden den nye tenner kom i omløp, inkludert ett sett som har tiltrukket et utrolig bud på 3000 pund på eBay .

De fleste selger for langt mindre, med folk som kommer rundt det dobbelte av pålydende på notatene.

Men det er noen spesifikke serienumre som godt kan rettferdiggjøre sprøytenarkomanen.

Du bør også se etter: JA01, de er Austens initialer; JA75, fordi det er Austens fødselsår; og JA17, året for forfatterens død.

Change Checker skriver: 'Selv om disse sannsynligvis vil bli populære blant samlere i fremtiden, kan det ta mange år før notater med disse serienumrene kommer i omløp på grunn av den enorme mengden mulige kombinasjoner som ville komme før' JA '.'

Serienumre & apos; 16 121775 & apos; og & apos; 18 071817 & apos ;, som representerer henholdsvis Austens fødselsdato og død, kan også gi deg en liten formue.

Serienummer & apos; 17 751817 & apos; inkluderer hennes fødsels- og dødsår tilsammen. Og & apos; 28 011813 & apos; var da Pride and Prejudice først ble publisert, så det kan også være verdt mye mer enn verdien det teknisk representerer.

Bak kulissene for å lage den nye lappen på £ 10 - hvordan den nye plasttenner er laget

Se galleri

Hvordan oppdage en falsk £ 10 -lapp

Det er flere sikkerhetsfunksjoner på den nye lappen enn noen gang før - med alt fra hologrammer til gjennomsiktige vinduer, folielister og områder som skifter farge under ultrafiolett lys.

Her er den offisielle Bank of England -råd om de 10 tingene du bør se etter på den nye polymeren på £ 10:

  1. Det er et stort gjennomsiktig vindu på lappen. Et klart definert portrett av dronningen er trykt på vinduet med ordene '£ 10 Bank of England' trykt to ganger rundt kanten

  2. Et fin detaljert metallisk bilde av Winchester Cathedral er plassert over vinduet. Folien er gull på forsiden av lappen og sølv på baksiden. Når noten vippes, kan en flerfarget regnbueeffekt sees. Foliesymbolet i vinduet er sølv på forsiden av sedelen og kobber på baksiden

  3. På siden av vinduet er en farget fjærpinne som skifter fra lilla til oransje når noten vippes. Denne effekten kan sees på forsiden og baksiden av notatet

  4. På forsiden av lappen, under det gjennomsiktige vinduet, er en lapp av sølvfolie. Når noten vippes, endres ordet 'ti' til 'pund', og en flerfarget regnbueeffekt kan sees

  5. På forsiden av lappen, over det gjennomsiktige vinduet, er en lapp av sølvfolie som inneholder et bilde av kroningskronen som vises 3D. Når noten vippes, kan en flerfarget regnbueeffekt sees

  6. På baksiden av lappen er det en bokformet kobberfolie som inneholder bokstavene JA. Det er umiddelbart bak sølvkronen på forsiden

  7. Notatet er trykt på polymer som er et tynt og fleksibelt plastmateriale. Ved å kjøre fingeren over forsiden av sedelen kan du føle hevet trykk på områder som ordene 'Bank of England' og nederst til høyre, rundt tallet 10

    janet jackson/justin timberlake
  8. De trykte linjene og fargene på notatet er skarpe, klare og fri for flekker eller uskarpe kanter

  9. Bruk et forstørrelsesglass og se nøye på bokstaven under dronningens portrett - du vil se verdien av lappen skrevet med små bokstaver og tall

  10. Hvis du ser på forsiden av notatet under et ultrafiolett lys av god kvalitet, vises tallet 10 i rødt og grønt, mens bakgrunnen forblir kjedelig i kontrast

Endelig! En kvinne!

Spread of New £ 10 Notes (Bilde: Bank of England)

Jane Austen er ansiktet på den nye polymernoten, bekreftet Bank of England -guvernør Mark Carney dette på en pressekonferanse i 2013.

Det er for tiden ingen kvinner på baksiden av engelske sedler, noe som forårsaket noen kontroverser da Winston Churchill ble kunngjort som figuren på den nye femmeren.

Austens tilstedeværelse på den nye £ 10 -sedelen var en av de første tingene som ble annonsert av Carney etter å ha tiltrådt sin stilling.

Jane Austen fortjener absolutt et sted i den utvalgte gruppen av historiske skikkelser som skal vises på sedlene våre, sa Bank of England -guvernøren.

'Hennes romaner har en varig og universell appell, og hun er anerkjent som en av de største forfatterne i engelsk litteratur.

'Når Austen slutter seg til Adam Smith, Boulton og Watt, og i fremtiden, Churchill, vil notatene våre feire et mangfoldig utvalg av individer som har bidratt på et bredt spekter av felt.

Flere funksjoner i den nye £ 10 -lappen

Den nye tenner vil også være mindre enn papiret

Den nye tenner vil også være mindre enn papiret (Bilde: Getty Images)

Funksjonene i designet på baksiden av Jane Austen -notatet inkluderer:

  • Sitatet - jeg erklærer tross alt at det ikke er noen glede som å lese! fra Stolthet og fordom (Miss Bingley, kapittel XI).

  • Portrett av Jane Austen. Bestilt av James Edward Austen Leigh (Jane Austens nevø) i 1870, tilpasset fra en original skisse av Jane Austen tegnet av søsteren hennes, Cassandra Austen.

  • En illustrasjon av Miss Elizabeth Bennet som foretok undersøkelsen av alle brevene som Jane hadde skrevet til henne-fra en tegning av Isabel Bishop (1902-1988).

  • Bildet av Godmersham Park. Godmersham var hjemmet til Edward Austen Knight, Jane Austens bror. Jane Austen besøkte huset ofte, og det antas at det var inspirasjonen for en rekke av romanene hennes.

  • Jane Austens skrivebord - det sentrale designet i bakgrunnen er inspirert av det 12 -sidige skrivebordet og skrivepenner, brukt av Jane Austen på Chawton Cottage.

Hva med Skottland?

Den nye sedelen på RBS £ 10 inneholder også en kvinnelig forfatter (Bilde: PA)

Skottland skiller seg fra England og Wales ved at det har tre forretningsbanker som utsteder sine egne sedler - i stedet for å stole på Bank of England.

Men, akkurat som med plastfimeren, planlegger alle tre å gi ut en polymer på 10 pund omtrent det samme som Bank of England - den første kommer en uke senere 21. september.

Royal Bank of Scotland setter også en kvinnelig forfatter på den nye £ 10 -sedlen, Nan Shepherd.

arsenal puma bortesett

Dette er når de kommer ut:

  • Clydesdale Bank 21. september 2017
  • Royal Bank of Scotland 4. oktober 2017
  • Bank of Scotland 10. oktober 2017

Du kan finne ut mer om de nye skotske £ 10 -sedlene her .

Hvor kan jeg få en fra?

Da de nye £ 5 -sedlene ble lansert, var minibanker i London, Manchester, Birmingham, Leeds, Hull og Cardiff blant de første som lagerførte dem.

Cardiff var en av byene der bankene var de første som mottok de nye £ 1 -myntene.

Så det er en god sjanse for at minibankene i hovedstaden Wales vil være blant de første som blir utstyrt med polymertennerne.

De fleste bankkontorer forventes å ha sedlene innen en uke, så hvis pengeautomaten ikke leverer varene, kan det være best å gå inn i den største bankkontoret i nærheten av deg for å spørre.

Hvis du ikke klarer det, kan du skrive - eller gå personlig - til Bank of England å bytte gamle papirnoter med de nye polymerene .

Har du ikke en heldig femmer i stashen din? Sjekk vår guide om de mest verdifulle myntene her.

Se Også: