Boligprisprognoser forklart: Hvorfor er det så mange rapporter og hva landsdekkende, Halifax, Rightmove og resten faktisk forteller deg

Boligpriser

Horoskopet Ditt For I Morgen

Hvordan kan du finne ut hvilken indeks du skal stole på?

Hvordan kan du finne ut hvilken indeks du skal stole på?(Bilde: Getty Images Europe)



Det ser ut til at du ikke kan få en uke uten å se en rapport om tilstanden på boligpriser i Storbritannia.



Men mens du en uke fortalte at de stod opp, fortalte du ofte den neste at de er nede, eller flate, eller krasjer eller svever. I hvert fall til torsdag når en ny rapport kommer ut.



Så - som kan du stole på?

Svaret er at du må ta hensyn til hvem som har utstedt dem. Fordi mens ingen av dem tar direkte feil, forteller de alle forskjellige ting.

aston villa v chelsea

Så, for å hjelpe, dette er hva hver av rapportene virkelig sier om eiendomsmarkedet i Storbritannia.



Halifax og landsdekkende

De største boligprisindeksene er ofte uenige om hva som skjer med boligprisene.

De største boligprisindeksene er ofte uenige om hva som skjer med boligprisene. (Bilde: Getty)

To av Storbritannias største boliglånegivere, Halifax og Landsdekkende byggesamfunn , publiserer sine egne boligprisrapporter hver måned.



Disse er ofte dekket i ærbødige termer av pressen, men i sannhet er det faktiske bildet du får fra dem ganske ufullstendig.

Det er fordi de er basert på den enkelte långivers godkjennelsesdata for boliglån, som de deretter bruker til å prøve å tegne et bilde av hele landets boligmarked.

Og selv om de er to av de største långiverne rundt, er de ikke så dominerende at de kan levere et helt nøyaktig svar på hva som skjer med boligpriser.

Tross alt ignorerer de kontanttransaksjoner, som står for rundt en tredjedel av alt eiendomssalg.

La oss ta et eksempel. Ifølge Halifax falt boligprisene med 0,5% i januar fra måneden før, og tok gjennomsnittlig eiendomspris til 223 462 pund.

Men landsdekkende regner med at boligprisene vokste med 0,6% i januar, og tok gjennomsnittsprisen til 211 756 pund.

Så ikke bare er de to indeksene uenige om hvilken retning boligprisene gikk i, de har også kommet frem til ‘gjennomsnittlige’ boligpriser som er 12 000 pund fra hverandre.

Det britiske HPI

Den britiske HPI er pålitelig, men bak tiden.

Den britiske HPI er pålitelig, men bak tiden. (Bilde: James Andrews/NEWSAM)

De Storbritannia HPI (forkortelse for boligprisindeks) er den siste indeksen på blokken, etter å ha lansert for et par år siden.

Det er den mest omfattende rapporten, ettersom den er basert på faktiske transaksjonsdata fra HM Land Registry, Registers of Scotland og Land and Property Services Northern Ireland.

Siden den er basert på alle transaksjonsdata, snarere enn et lite delsett basert på en enkelt virksomhet, er det virkelig den mest pålitelige indeksen hvis du leter etter ekte innsikt i boligpriser.

Det er imidlertid et problem - å være så omfattende tar tid, så når indeksen er publisert, er det allerede gamle nyheter.

For eksempel avslører den siste indeksen hva som skjedde med boligprisene helt tilbake i februar, noe som uten tvil er for lenge siden til å være til mye nytte.

Verre, den måler endringer i eiendomsverdier ved ferdigstillelse. Så selve tilbudet om å kjøpe boligen for den innspilte kunne ha blitt gjort måneder før.

Åh, og resultatene fra januar? Boligprisene falt med 0,3%, noe som betyr at gjennomsnittsprisen falt til 225 621 pund.

LSL Acadata

Ikke alle indekser er basert på faktiske solgte priser.

Ikke alle indekser er basert på faktiske solgte priser. (Bilde: Getty)

LSL Indeksen er basert på matrikkeldata, så den er uten tvil mer pålitelig enn de fra Halifax og Nationwide.

Dessuten inkluderer det kjøp-til-utleie-transaksjoner, samt kjøp av eier, som disse indeksene ikke gjør.

Det har snudd litt raskere enn det britiske HPI, delvis fordi det bare dekker England og Wales og derfor bare trenger matrikkeldata i stedet for å stole på byråer som også dekker Skottland og Nord -Irland.

Hjemmespor

Hometrack ser utelukkende på de største byene i Storbritannia.

Hometrack ser utelukkende på de største byene i Storbritannia. (Bilde: Getty)

Hjemmespor gjør noe litt annerledes, og fokuserer helt på en samling av de største byene i Storbritannia.

michael jackson ser like ut

Selv om byene som omfattes av rapporten bare dekker rundt 5% av Storbritannias landareal, regner Hometrack med at de inneholder mer enn en tredjedel av Storbritannias boligmasse og rundt 43% av verdien.

Høyre flytte

Hvis du er ute etter et nytt hjem, er sjansen stor Høyre flytte er et av de første stedene du ser.

Det er tross alt den største eiendomsportalen i landet. Ikke overraskende da får indeksen mye dekning hver måned.

Problemet er at det egentlig ikke er en boligprisindeks - det er en prisindeks.

Tallene som er oppgitt er prisene som leverandører ber om eiendommene sine, i stedet for tallene de faktisk selger eiendommene for.

Og faktum er at mange mennesker viser eiendommene sine til priser som er mye mer enn de sannsynligvis kommer til å få for dem.

Verre, det er ikke en liste over gjeldende priser på eiendommer som er oppført på den, bare hvilke nye eiendommer som kommer på den den måneden er oppført på - når folk er mest optimistiske.

Tall fra rivaliserende Zoopla viser at nesten en tredjedel av eiendommene ser prisene sine - med et gjennomsnitt på 25 000 pund slått av prisene.

Når det er sagt, det Rightmove absolutt viser deg er hva folk tror hjemmene deres er verdt akkurat nå.

Det er også det motsatte av den britiske HPI -indeksen - som markerer starten på eiendomskjøpsprosessen, snarere enn slutten.

For kontekst setter Rightmove's aprilprisindeks gjennomsnittsverdien av et britisk hjem på £ 305,732.

Det er 75 000 pund mer enn det siste britiske HPI -nummeret, men det er like fullt mulig at husene som ble oppført på Rightmove i april ikke havner i den britiske HPI -rapporten før i desember - om i det hele tatt - da vil markedet ha flyttet videre mye.

Les mer

Boliger
Boligmeglerråd Ingen innskudd? Ikke noe problem. Første hus kl 19 Slik fungerer delt eierskap

Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics)

De Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics) er nyttig hvis du vil få en ide om hva som kommer til å skje med boligprisene, så vel som hva som allerede har skjedd.

Det viser meningsmålinger fra befraktede landmålere over hele landet for å få en indikasjon på hva som har skjedd med prisene i deres område de siste tre månedene, samt hva de tror vil skje i neste kvartal.

Dessverre er måten den deretter publiserer disse funnene ofte mindre enn klar - i den siste utgaven siterer den for eksempel en nettobalanse på -47% av respondentene som siterer ytterligere prisfall i London. Krystallklart, ikke sant?

Tallene er designet for å vise hvordan positive eller negative landmålere føler om markedet, prisene og hvor mange boliger som blir lagt ut for salg for øyeblikket.

isbiter for hunder

Det er imidlertid ingen faktisk figur - bare en 'de fleste av oss ting ting vil bli bedre/verre'.

Hvem kan jeg stole på?

Hvis du vil ha de mest nøyaktige svarene på boligpriser, er britiske HPI indeksen du kan stole på.

Selv om hvor nyttig dataene vil bli gitt, vil den åpne tiden være åpen for debatt.

De andre indeksene er feil på hver sin måte, men kan gi deg et visst nivå av grunninnsikt i den typiske verdien av en eiendom.

Men da er det verdt å huske på at en eiendom bare er verdt det noen er villig til å betale for den, uavhengig av hva en boligprisindeks har å si.

Det beste alternativet for å regne ut din lokale huspris er å se på hvilke eiendommer i nærheten av deg som er 'solgt STC', men som fremdeles er verdsatt til å få en god ide om hva som skifter hender til enhver tid.

Se Også: