Hvorfor er jeg så oppblåst hele tiden? De viktigste årsakene og hvordan de skal behandles

Livsstil

Horoskopet Ditt For I Morgen

Enten det er feriemage, halsbrann etter et tungt måltid, eller bare noen ganger oppblåsthet, er problemer med fordøyelsessystemet en av de fem viktigste grunnene til at vi besøker fastlegen vår.



Tall viser at 70 prosent av mennesker lider regelmessig av mageproblemer, med Irritabel tarm-syndrom ( IBS ), sure oppstøt og vanlig gammel forstoppelse tre av de vanligste årsakene.



Det er ikke mange av oss som er komfortable med å snakke om tarmproblemene våre, enten det er mat babyrelatert eller noe mer alvorlig som forsinker at vi får hjelp.



Det kan hjelpe å vite hva som er årsaken til oppblåsthet - men husk at ingenting erstatter en fastleges råd.

Her er vanlige årsaker og hvordan du kan bli kvitt en oppblåst mage.

Hva er symptomene på oppblåst mage?

1. Irritabel tarm-syndrom

Irritabel tarm, forstoppelse

Irritabel tarm-syndrom kan være smertefullt (Bilde: Getty)




Kan være årsaken hvis: Du har vært oppblåst av og på i lang tid og har også opplevd symptomer som smerte, forstoppelse og/eller diaréanfall.



En vanlig tarmtilstand, IBS er en funksjonell lidelse, noe som betyr at det ikke er noe galt med strukturen til selve tarmen, men måten tarmen fungerer på er unormal.

Peter Whorwell , professor i medisin og gastroenterologi ved University of Manchester, sier: Vi tror tarmen er overfølsom hos IBS-syke, så dens normale prosesser forårsaker symptomene.

Oppblåsthet er en av de mest forstyrrende bivirkningene av IBS. Noen kvinner går opp et par kjolestørrelser og trenger til og med forskjellige klær avhengig av om de er oppblåste eller ikke.

For mange har det en tendens til å forverres mot kvelden, så det kan forstyrre det sosiale livet ditt.

Det er ingen kur for IBS, men du kan håndtere symptomene.

Å kutte ut kornfibre lindrer symptomene med mellom 30 % og 40 % hos de fleste pasienter, sier professor Whorwell.

Dette betyr å unngå grovt brød, havre, müsli, digestive kjeks, frokostblandinger og alle andre frokostblandinger enn Rice Krispies, men hvitt brød, kaker, kremkjeks og de fleste kjeks er fine.

Prøv å gjøre dette i tre måneder for å se om det hjelper. Probiotika kan også lette symptomene - Holland og Barrett lager disse tyggbare probiotiske tablettene .

Du kan også prøve Activia yoghurt, siden den probiotiske stammen de inneholder har vist seg å hjelpe IBS - Sainsbury's har pakker med 4 Activia yoghurter .

Du kan også prøve et kosttilskudd som f.eks BioCare Acidophilus (£21,27 for 60 kapsler, på Amazon ), og det er verdt å oppsøke fastlegen din.

Leger kan foreskrive medisiner for deg, for eksempel krampestillende midler, avføringsmidler og anti-diaré.

Det er ikke noe problem å ta avføringsmidler og anti-diaré på lang sikt hvis du har IBS, legger professor Whorwell til.

2. Flatulens kan være en årsak til oppblåsthet

Kan være årsaken hvis: Du passerer mye vind, men merker ingen andre symptomer.

Vi opplever alle flatulens fra tid til annen – det er helt normalt å gjøre det opptil 15 ganger om dagen – og noen ganger legger du kanskje ikke merke til at du gjør det.

Selv om det ikke finnes noen medisinsk definisjon av overdreven flatulens, hvis det plager deg og gjør livet vanskelig eller føles ubehagelig, er det skritt du kan ta for å redusere det.

postkontorpremieobligasjoner

Prøv å kutte ned på mat som inneholder mye ikke-absorberbare karbohydrater. Vanlige skyldige inkluderer bønner og belgfrukter, brokkoli, kål, svisker og epler, og matvarer som inneholder sukkererstatningen sorbitol.

Disse har en tendens til å fordøyes veldig sakte og kan frigjøre små mengder svovelgass mens de passerer gjennom tarmen.

Ernæringsrådgiver Ian Marber sier: Spis mat sakte og husk å tygge. Uten å tygge er det mer sannsynlig at mat passerer inn i tarmen delvis nedbrutt, og det er større sjanse for at den vil gjære og produsere gass.

Vær oppmerksom på at noen ganger kan en underliggende helsetilstand – inkludert de som er oppført her – også forårsake flatulens.

Hvis problemet vedvarer, kan du bruke Activated Charcoal Saver Pack her , eller Sage Leaf tabletter .

3. Cøliaki aka glutenintoleranse

Kan være årsaken hvis: Du føler deg ofte sliten; du har gått ned i vekt uten noen åpenbar grunn; du lider av magesmerter.

Cøliaki er en bivirkning på gluten, som finnes i hvete, bygg og rug og all mat som inneholder dem – alt fra pasta og brød til paier og noen sauser og sauser.

Det er en autoimmun tilstand hvor kroppen tar feil av stoffer i gluten for å være en trussel og angriper dem, noe som fører til skade på overflaten av tynntarmen, som deretter påvirker din evne til å absorbere næringsstoffer fra mat.

Tidligere ble det hovedsakelig diagnostisert hos barn, men det er nå kjent at folk kan gå udiagnostisert inn i middelalderen.

Hvis du har disse symptomene, se legen din og be om å få tatt en blodprøve for cøliaki. Retningslinjer for National Institute for Health and Clinical Excellence sier at alle med oppblåsthet og andre IBS-symptomer bør testes for det.

Hvis du får diagnosen, vil du føle deg bedre når du begynner å unngå all mat som inneholder gluten.

For mer informasjon om det besøk www.coeliac.org.uk .

(Bilde: GETTY)

4. Hormonelle svingninger kan forårsake oppblåsthet

Kan være årsaken hvis: Du er premenstruell eller i tidlige stadier av svangerskap .

Under graviditet, og rett før mensen, øker nivåene av hormonet progesteron.

Dette kan bremse tarmens motilitet eller bevegelse, noe som betyr at maten passerer saktere gjennom kroppen, noe som fører til oppblåsthet og muligens forstoppelse.

Du kan slå oppblåstheten. Trening kan bidra til å forbedre tarmmotiliteten, og å gå 30 minutter om dagen kan være nok til å gjøre forskjellen.

Husk også å drikke mye væske og spise mye frukt, grønnsaker og fullkorn for å unngå forstoppelse.

5. Eggstokkreft oppblåst symptom

Kan være årsaken hvis: Oppblåsthet er vedvarende og du har andre symptomer som en evig følelse av metthet og magesmerter.

Symptomene på eggstokkreft har en tendens til å være ganske vage, og det er ofte grunnen til at det diagnostiseres sent når det er vanskeligere å behandle, så det er viktig å være klar over potensielle tegn. Det er viktig å gå til legen din i stedet for å diagnostisere deg selv.

Target sjef for eggstokkreft Annwen Jones sier: Nøkkelsymptomer er oppblåsthet som er vedvarende i stedet for å komme og gå og økt magestørrelse. Se opp for vedvarende og hyppige magesmerter, spisevansker og urinveissymptomer.

Det er usannsynlig at symptomene dine er forårsaket av et alvorlig problem, men det er viktig å bli sjekket ut.

Finn ut mer på nettet ved å besøke www.targetovariancancer.org.uk .

paul simmons-turner

6. Ikke-cøliaki glutenfølsomhet

Kan være årsaken hvis: Det samme som cøliaki, men kan også omfatte leddsmerter, muskelkramper, nummenhet i ben, vekttap og kronisk tretthet.

En nylig identifisert tilstand, NCGS, oppstår når du har symptomer på cøliaki forårsaket av en følsomhet for gluten, men ingen antistoffer vises i blodprøver og tarmslimhinnen ser normal ut.

Gastroenterolog Dr Kamran Rostami anslår at for hver person med cøliaki kan det være syv med NCGS - det er opptil syv millioner mennesker.

Ikke alle leger tror at NCGS eksisterer som en separat tilstand - og det er ingen diagnostisk test for det ennå.

7. Lær deg triggere dine

Å vite hva som utløser mageoppblussinger kan bidra til å redusere frekvensen. Buscopan IBS Relief har laget en gratis 'matdagbok'-app som kan hjelpe deg med å identifisere maten og stressutløsere. Du kan laste ned appen på www.ibs-relief.co.uk/download.htm .

8. Senk stressnivået

Forskning viser at stress kan gå rett til magen din, og det er grunnen til at antidepressiva brukes til noen mennesker med resistente IBS-symptomer, sier kolorektalkirurg Mr West . Andre medikamentfrie metoder er verdt å prøve først, for eksempel hypnoterapi, avslapningsteknikker og å se på måter å håndtere stresset ditt fra dag til dag.

9. Øk dine gode bakterienivåer

Å starte dagen med en daglig probiotisk drikk eller kosttilskudd kan øke tarmens gode bakterienivå, noe som kan holde fordøyelsessystemet sunt og kan bidra til å lindre ubehag. Prøv Healthspan Super20 Pro (£16,95, fra healthspan.co.uk ).

10. Spis tidlig for å unngå halsbrann

Sure oppstøt har en tendens til å komme om natten når du ligger ned, så unngå å spise senere enn kl. Prøv å sove med en ekstra pute for å redusere tilbakestrømmen av syre og ta en tablett som Nexium Control (£6,99, fra apotek) som blokkerer syreproduksjonen.

11. Øk væskeinntaket

Når det gjelder å bekjempe forstoppelse, kan åtte glass væske om dagen hjelpe ved å skylle avfall ut av systemet og redusere vannretensjon. Og den gode nyheten er at hvilken som helst væske duger. Vi pleide å tro at det måtte være det vann , men vi tror nå enhver drink, til og med te og kaffe er greit, sier West.

12. Prøv lavFODMAP-dietten

Bare nylig utviklet, har dette hjulpet mange mennesker med IBS, selv om det er ganske restriktivt og kan være vanskelig å følge. Det innebærer å unngå mat – spesielt frukt og grønnsaker – som inneholder fermenterbare sukkerarter kjent som FODMAPs. Disse mater de dårlige bakteriene i tarmen din, og frigjør gassen som forårsaker ubehagelig oppblåsthet, magesmerter og diaré for noen. FODMAP matvarer inkluderer løk, hvitløk, blomkål, epler og kål. Men sørg for at du først får råd fra en registrert kostholdsekspert for å sikre at du ikke går glipp av viktige næringsstoffer.

13. Spis mindre sukker

Sukker får skylden for mange ting, og å forstyrre tarmhelsen er en av dem.

'Det er ikke kjent nøyaktig hvorfor sukker kan føre til ubalanse mellom gunstige bakterier og ikke-gunstige bakterier, og oppblåsthet, men det er verdt å beholde som en godbit,' forklarer Jeannette Hyde .

Men ikke erstatt sukker med usunne sukkererstatninger.

'Kunstige søtningsmidler, som de som finnes i diettdrikker, har vist seg å forårsake ubalanse i bakterier hos dyr, så det kan være verdt å unngå hvis du vil ha en flat mage,' advarer Jeannette.

katherine ryan ingen sminke

Prøv å redusere mengden sukker ved å kutte ned på brus og søtsaker. Det er fortsatt godt å ha disse fra tid til annen som en godbit, men i overkant kan de forårsake fordøyelsesproblemer.

14. Fast i minst 12 timer

«Å ha en fastetid på 12-14 timer mellom middag og frokost kan fremme vekttap og oppmuntre nyttige bakterier til å trives i tarmen som kan forbedres metabolisme og balansere sulthormoner, sier Jeannette.

'Det er enkelt å gjøre hvis du spiser godt og tidlig - si kl. 19.00 til middag og så bare ha vann mellom da og en frokost kl. 07.00 neste dag.'

15. Spis en regnbue av frukt og grønt

(Bilde: Getty)

'Ofte når folk har kronisk oppblåsthet, blir de nervøse for mange matvarer og kutter ut mye som inneholder fiber,' sier Jeannette.

'For langsiktig tarmhelse er det viktig å inkludere mange forskjellige grønnsaker og litt frukt.'

Vi har alle omtrent halvannen kilo bakterier i fordøyelseskanalen, hovedsakelig i tykktarmen.

'For god helse må tykktarmen din trives med mange forskjellige typer bakterier, og måten å fremme det på er å mate bakteriene med mange typer fiberrik mat.'

Slå oppblåsthet på en uke

Ernæringsterapeut Natalie Lamb har skissert en syvdagers plan for å hjelpe mot oppblåsthet. Her er de syv trinnene:

  1. Begynn å ta et multi-stamme probiotika.

  2. Bruk eplecidereddik før hvert måltid for å støtte fordøyelsesfunksjonen.

  3. Reduser enkle sukkerarter og raffinerte karbohydrater.

  4. Begynn å spise mer fiber.

  5. Drikk kopper hjemmelaget beinkraft eller inkluder det i supper og gryteretter.

  6. La belgfruktene trekke godt over natten. Det vil lette fordøyelsen deres hvis de forårsaker oppblåsthet.

  7. Slapp mer av. Stress er kjent for å redusere nivåene av nyttige bakterier i tarmen.

For en mer detaljert oversikt over syvdagersplanen, klikk på lenken nedenfor og se på å lage din egen matdagbok.

Når bør jeg bekymre meg?

Selv om de fleste fordøyelsesproblemer skyldes ubehagelige, men ikke livstruende tilstander som IBS eller halsbrann , kan noen symptomer indikere mer alvorlige tilstander som tarmkreft – spesielt hvis du er over 50.

Generalkonsulent og kolorektal kirurg Nick West anbefaler: Oppsøk fastlegen din umiddelbart hvis du opplever noen av følgende advarselssymptomer for 'rødt flagg':

  • En vedvarende endring i avføringsvaner (forstoppelse, diaré eller begge deler)
  • Eventuelle klumper eller støt rundt bunnen eller magen
  • Blør fra bunnen
  • Uforklarlig vekttap
  • Ny og vedvarende oppblåsthet bør alltid sjekkes hos kvinner over 45 år for å utelukke eggstokkreft

Saker fra det virkelige liv

Vi sendte fire lesere med vedvarende mageproblemer for å se Nick West, generalkonsulent og kolorektalkirurg kl. Spire St Anthony's Hospital i Surrey, for en grundig undersøkelse for å undersøke problemene deres.

(Bilde: Adam Gerrard/)

man utd brighton tv

Jeg blir så oppblåst at jeg ser gravid ut

(Bilde: Adam Gerrard/)

Hannah Lewis, 36, er en modell, som er singel og bor sammen med sin åtte år gamle sønn i Ascot, Berks.

Underlivsundersøkelse: Normal

Diagnose: IBS

Hannah sier: Jeg har lidd av overdreven oppblåsthet i mer enn 10 år og kan se gravid ut etter å ha spist matvarer .

Jeg får også forferdelige magekramper, forstoppelse og kraftig luft i magen. Fastlegen min har ikke tilbudt mye hjelp.

Noen dager er magen min så dårlig at jeg ikke vil gå ut. Hvis jeg har en viktig begivenhet å delta på, spiser jeg enten ikke i det hele tatt eller bare spiser chips som ikke får meg til å bli oppblåst. Jeg har prøvd reseptfrie medisiner, men ingen har hjulpet mye.

Mr Wests vurdering: Hannah har klassiske IBS-symptomer. Moren hennes led tilsynelatende av det, og det kan gå i familier.

Jeg forsikret henne om at det ikke er forbundet med en høyere risiko for andre mer alvorlige tilstander.

Behandling for Hannah handler om symptomkontroll, ettersom oppblåstheten hennes blir verre med visse matvarer, inkludert stekte middager og karriretter.

Jeg har rådet henne til å unngå disse og føre en matdagbok for å oppdage andre triggere.

Å følge en lavFODMAP-diett, unngå gassprodusenter som løk, brokkoli og epler, kan forbedre IBS.

Jeg har bare bæsj en gang i uken

Michelle Nixon, 37, fra Morden, Surrey, jobber for et medisinsk utstyrsfirma og er en gift tobarnsmor.

(Bilde: Adam Gerrard/)

Underlivsundersøkelse: Normal

Diagnose: Kronisk forstoppelse

Michelle sier: Jeg har lidd av forstoppelse så lenge jeg kan huske og åpner bare tarmene en gang hver sjuende dag.

Jeg har prøvd flere avføringsmidler, som hjelper meg å gå på do oftere.

Kostholdet mitt er ganske sunt, selv om jeg sannsynligvis ikke drikker nok væske i løpet av dagen og treningsnivåene mine kan være bedre. Problemet bekymrer meg.

Mr Wests vurdering: Michelle har ingen 'rødt flagg'-symptomer som kan indikere kreft.

Vekten og appetitten hennes er normal, og hun har ingen familiehistorie med tarmsykdommer.

Hun har rett og slett idiopatisk kronisk forstoppelse, på grunn av et tregt fordøyelsessystem.

Det ville være verdt å ta en blodprøve for å sjekke skjoldbruskkjertelnivået hennes, siden forstoppelse er et klassisk tegn på hypotyreose når kroppen ikke produserer nok av skjoldbruskkjertelhormonet.

Det reseptbelagte avføringsmiddelet Dulcolax kan hjelpe henne. Trening er også viktig, det samme er å drikke mye væske.

Jeg klarer bare ikke la være å rape

Angie Chace, 66, er en pensjonert kontoansvarlig fra Portsmouth, Hants.

(Bilde: Adam Gerrard/)

Underlivsundersøkelse: Normal

Diagnose: IBS – med ytterligere tester anbefalt

jamie dornan og kone

Angie sier: De siste tre årene har alt jeg spiser eller drikker fått meg til å rape, med smerter og ubehag bak brystbenet.

Nylig har jeg hatt en veldig oppblåst mage og synes begge disse symptomene blir verre med mat som løk, brokkoli og brød. Mine tarmer har aldri vært regelmessige.

Mr Wests vurdering: Angie røyker ikke, tygger ikke tyggegummi, drikker brus eller tar kokte søtsaker – alt dette kan øke gass i magen.

Det kan være rapingen hennes skyldes sure oppstøt. Jeg vil anbefale å sjekke for gastroøsofageal reflukssykdom (GERD) og hiatus brokk med en gastroskopi.

Oppblåsthetssymptomene hennes høres ut som IBS - men på grunn av deres nylige utbrudd og alderen hennes, en ultralydsskanning for å utelukke eggstokkreft ville vært lurt.

Mine magesmerter siste dagene

Edson Chace, 74, er en pensjonert kredittsjef fra Portsmouth, Hants.

(Bilde: Adam Gerrard/)

Underlivsundersøkelse: Normal

Diagnose: Reflukssykdom eller hiatusbrokk - krever ytterligere tester

Edson sier: Jeg lider av overdreven raping omtrent en time etter å ha spist, som startet for rundt 10 år siden, men har blitt verre i det siste.

Jeg får også anfall av magesmerter som kan vare flere dager. Jeg tar Omeprazol (som reduserer syrenivået) hver dag, eller jeg har betydelige smerter.

Mr Wests vurdering: Til tross for ubehaget hans, hadde Edsons ingen endring i avføringsvaner, noe som er betryggende.

Men han er i en aldersgruppe med høyere risiko, og gitt hans tidligere historie med reflukssymptomer, anbefaler jeg at han tar en gastroskopi (et kamera sendt ned i magen via munnen) for å se om han har gastroøsofageal reflukssykdom (GERD).

Dette skjer når magesyre strømmer tilbake i spiserøret og forårsaker halsbrann.

Eller det kan muligens være et hiatusbrokk - når en del av magen klemmer seg opp i brystet gjennom en åpning i mellomgulvet, og får magesyre til å strømme opp igjen.

Hvordan øke helsen din

Se Også: