Hvor mange mennesker gir seg nye biler

Biler

Horoskopet Ditt For I Morgen

PCP -avtaler har hjulpet tusenvis med å hente en ny bil - men noen kjøpere har blitt solgt feil.

Tilbud har hjulpet tusenvis med å hente en ny bil - men noen kjøpere har blitt solgt feil(Bilde: Getty)



Har du lagt merke til hvordan et mistenkelig høyt antall mennesker ser ut til å ha flotte, skinnende nyhetsbiler i disse dager?



Eller hvordan naboen eller din irriterende venn ser ut til å ha en splitter ny motor hvert tredje år? Hva er de opp til disse menneskene og hvordan i all verden gir de det?



Svaret er enkelt. De er på PCP.

Personlig kontraktskjøp - eller kort sagt PCP - er en form for leiekjøpsavtale som har feid bransjen de siste årene.

Tallene er enorme. Ifølge Finans- og leasingbyrået (FLA ), handelsorganet for finansnæringen, salg på 44 milliarder pund involverte PCP-avtaler i 2017. Men hva i all verden er det?



Bygger på leiekjøp

Med leiekjøp foretar du månedlige betalinger og eier bilen direkte på slutten av perioden.

Med leiekjøp foretar du månedlige betalinger og eier bilen direkte på slutten av perioden (Bilde: PA)

En PCP -avtale er en slags leiekjøpsavtale (et lån i utgangspunktet), som lar deg 'eie' et produkt - selv om det tilhører forhandleren i løpet av lånet.



Med HP ville du betale månedlige betalinger og ved slutten av avtalen ville du eie produktet direkte, selv om du ville ha betalt mye mer for det enn den opprinnelige prislappen.

Disse avtalene var tradisjonelt en god måte å betale for ting, da forhandleren ville være ansvarlig for reparasjoner under avtalen, og du vil eie

element til slutt.

Men HP -avtaler kan vare i årevis, og varen kan være foreldet når du eide den.

Hvordan PCP fungerer

PCP kan hjelpe deg med å låse opp drømmemotoren din.

PCP kan hjelpe deg med å låse opp drømmemotoren din (Bilde: Getty Images/iStockphoto)

Skriv inn PCP.

PCP -avtaler tillater at du kanskje vil bytte bil med noen års mellomrom. Det fungerer slik:

  • Du betaler et depositum for bilen

    stormzy victoria secret modell
  • Du tar et lån for det beløpet bilen forventes å miste i verdi i løpet av avtalen (vanligvis tre år). De slår innskuddet av dette

  • På slutten av perioden kan du kjøpe bilen direkte ved å betale en 'ballong' -betaling

  • Dette avtales i begynnelsen av perioden og er vanligvis det som er igjen av bilens startverdi etter at du har trukket fra lånet og innskuddet

Forstod det? Ikke jeg heller. Her er et eksempel.

  • Du tar en PCP -avtale på en ny bil som koster £ 20.000

  • Du betaler 4000 pund

  • Forhandleren tror bilen vil være verdt 9 000 pund om tre år, så du tar et lån for 7 000 pund (20 000 pund minus 9 000 pund minus 4 000 pund). Å, og interesse

  • På slutten av avtalen har du 9 000 pund å betale hvis du vil ha bilen. Eller…

  • ... det er noen alternativer på slutten av avtalen. Du kan gi bilen tilbake og gå bort. Du kan betale 9000 pund og kjøpe den direkte. Eller du kan ta en ny avtale

Det store insentivet for denne avtalen er hvis bilen din er verdt mer enn £ 9 000 på slutten av avtalen. Hvis det er verdt, for eksempel 10 000 pund, gir det deg 1 000 pund som du deretter kan 'reinvestere' i en ny avtale. Hva er ikke å elske?

Ulemper ved en PCP -avtale

Det kan hende du trenger en matematikk for å finne ut hvor mye PCP -avtalen din faktisk vil koste deg.

Det kan hende du trenger en matematikk for å finne ut hvor mye PCP -avtalen din faktisk vil koste deg. (Bilde: Getty)

Så på papiret er en PCP -avtale en enormt komplisert måte å ta et lån på en bil som du gir tilbake og noen ganger tjener penger på.

Problemet er at pengene forhandleren lovet at du skulle dekke ditt neste bilinnskudd. Det er ikke garantert å gjøre det. Faktisk har du kanskje ikke penger å spille med i det hele tatt.

Noen ganger er det også et gebyr for å gå inn i en ny avtale som kan være på opptil £ 500.

Åh, og nevnte vi at det er en kjørelengde? Det er kjørelengde.

Hvis det gisestimatet du ble bedt om å gjøre om kjørelengde du kan oppnå i løpet av de tre årene var for lav, kan du ende opp med å betale opptil 10p en kilometer ekstra for hver kilometer over grensen!

Oh, og akkurat som en leiebil, er det skader. Alt utenom normal slitasje kan resultere i belastninger. Yikes.

Dumgy salg

PCP har vært en kostbar katastrofe for noen drivere.

PCP har vært en kostbar katastrofe for noen drivere. (Bilde: Getty Images / Cultura RF)

Selvfølgelig, der det er en økning i virksomheten, vil det være uansvarlig utlån. Ikke alle långivere er dodgy, men noen er veldig mye den tradisjonelle stereotypen av selgere.

Vi har sett lån større enn folks lønn, falske detaljer om søknader og viktige faktorer som at betydelige gebyrer eller utlånsgebyrer ikke blir nevnt.

Reglene rundt PCP er akkurat de samme som alle utlån. Både selgerens virksomhet og lånefirmaet er regulert, og du kan klage på en eller begge deler Finne ut av og Finansombudet .

I tillegg har utallige mennesker blitt solgt 'add' forsikringer for å dekke skader på dekk eller betale for mindre bulker.

Disse retningslinjene kan koste £ 1000 ekstra - men de bør være gratis eller en del av avtalen. Jeg tror dette er den neste store mis-salg-skandalen.

Unødvendig å si er det mange som treffer slutten på avtalen og finner ut at de skylder mer penger, eller ikke har de lovede pengene til å ta et depositum på en ny bil. Så hvis dette skjer med deg, hva er dine rettigheter?

PCP og all bilfinansiering er regulert av Financial Conduct Authority, så selv bilforhandleren som solgte deg, må følge strenge regler om salget.

Forhandleren må gjøre det klart hvordan avtalen fungerer og kostnadene du måtte stå overfor. De skal ikke over lover og forklare hvordan de har regnet ut ballongbetalingen.

Behold dokumentene dine og hva du forsto om avtalen fra personen som solgte den til deg. Hvis du er misfornøyd på slutten av avtalen, kan du klage gjennom Resolver.

Og hvis forhandleren ikke ordner opp i det, kan vi hjelpe deg med å ta saken til Finansombudet. Alt dette er gratis - og greit. Så hvis du føler at du har blitt villedet, ikke gi opp - ta det videre.

Resolver kan hjelpe deg med å sortere klager om stort sett alt - så hvorfor ikke hjelpe en venn eller slektning med å løse et problem, få refusjon eller gjøre krav på. Sjekk ut www.resolver.co.uk og del dine erfaringer på yourstories@resolvergroup.com

Se Også: