Hvordan jeg ble frisk gratis og forvandlet meg til en 5k løper på bare 9 uker

Fitness

Horoskopet Ditt For I Morgen

Tro visste at hun måtte ta en sport hun avskydde - å løpe



Strapped for tid og penger, gikk jeg over til å løpe i et forsøk på å komme i form på et budsjett.



Å sjonglere to barn og en deltidsjobb betydde at treningsregimet mitt var ganske sparsomt. Og med sparsom mener jeg ikke-eksisterende.



De fleste treningene ser ut til å kreve kostbart utstyr, dyrt medlemskap, mye tid og fjerntliggende fasiliteter.

Så realistisk sett, når det gjaldt nøysom kondisjon, så jeg på løping.

Nå er jeg ikke en naturlig løper.



Jeg kan ikke spurte for å redde livet mitt, og da jeg ble tvunget inn på 800m løp på skolens idrettsdag, ble jeg slått av andre konkurrenter.

Kroppen min er neppe egnet for løping. Når de prøvde å trene for et sponset løp i en lokal park, ropte noen tenåringsjenter oppmuntrende kommentarer i stil med 'bruk en sports -BH'. Pinsamt, det var jeg allerede. Så mye for trening - jeg endte opp som kvinnen som gikk Race for Life.



Men tilbake i mars ble jeg tvunget til å innrømme fordelene med å løpe.

Det er gratis, uten treningsstudio eller medlemsavgifter. Utstyret er minimalt. Du kan gjøre det rett fra inngangsdøren din. I tillegg er det mange gratis treningsprogrammer der ute.

Hvordan gjorde jeg det?

Jeg bestemte meg for å prøve sofaen til 5K -planen .

Treningsprogrammet som virkelig fungerer

Det er et 9-ukers program designet for å ta deg fra sofaen til å løpe 5 kilometer, bare ved å forplikte deg omtrent en halv time tre ganger i uken. Realistisk sett må du kanskje legge til en hel mengde tid etterpå for å komme deg.

Den virkelige bonusen er at når du laster ned en sofa til en 5K -app eller podcast, får du noen i øret som forteller deg når du skal starte og slutte å løpe.

Dette betyr at du ikke trenger å tulle rundt med en stoppeklokke eller timer, klemme litt papir og glemme hvor mange repetisjoner du har gjort.

Det er en haug med Couch til 5K -apper der ute, men personlig liker jeg det gratis NHS -podcaster , som kommer komplett med oppmuntrende, om ikke kjent, musikk.

Jeg flørte kort med den nyeste gratis NHS Couch til 5K -appen , en del av Live Well -kampanjen støttet av BBC.

mann saksøker kone for stygg baby

Appen er designet for å brukes med ditt eget lydspor, og blir stille mellom instruksjonene, men til slutt foretrakk jeg enkelheten i podcastene.

Det er også et vennlig NHS Choices internettforum fokusert på Sofa til 5K , hvor du kan legge ut fremdriften din og få støtte.

Hvilket utstyr trenger jeg?

Gode ​​sko er din beste venn

Hvis du ser på noen motiverende annonser for løping, ser du ut til å kreve et par trenere og en svingende hestehale, og du er klar.

I praksis er egnede sko virkelig viktige for å beskytte føttene og leddene.

For mange år siden dro jeg til en av spesialbutikkene som video fra uflatterende vinkler og piske dyre løpesko.

Jeg hadde ikke brukt de flotte skoene mine på så lenge at jeg først ikke kunne finne dem. Jeg endte opp med å starte Couch til 5K i et par ekstremt eldre trenere, og var ikke sikker på hvem av oss som var mer sannsynlig å kollapse. Det var en lettelse da jeg endelig fant frem de offisielle løpeskoene mine.

Ellers anbefaler jeg anstendige løpesokker og en sports -bh av støpejern.

Men jeg sprutet ikke penger på annet løpeutstyr.

Jeg hadde bare på meg vanlige treningsbukser og T -skjorter i bomull. Jeg lyttet til podcastene på smarttelefonen min via hodetelefonene som fulgte med.

I stedet for fancy sportsdrikker bar jeg vann fra springen i en vanlig vannflaske i plast med en sportshette. Jeg trengte egentlig ikke vannet for å avverge dehydrering, men å drikke var en distraksjon når jeg følte meg spesielt utmattet.

Hvor løper du?

Det flotte med å løpe er at du kan gjøre det rett fra inngangsdøren din, i stedet for på et dyrt treningsstudio.

I stedet for å dunke på fortauene går jeg imidlertid mot mykere stier i den lokale parken eller naturreservatet. Ingen biler, ingen røyk, og vanligvis færre mennesker som ser meg rød i ansiktet og er ute av stand til å snakke.

Stort sett løper jeg langs et gammelt jernbanespor, som har fordelen av å være ganske flat. Jeg har også prøvd å løpe ved siden av en kanal (flat) og langs en strandpromenade (også flat). Tror du kan se det vanlige temaet at jeg ikke er fan av åser.

Personlig foretrekker jeg å løpe ute fremfor på tredemølle. Selv om jeg vanligvis kjører samme rute, gir været og dyrelivet variasjon.

Jeg har kommet tilbake blindet av solskinn, blåst av vind, våt av drivregn og gjørme sprutet etter å ha snublet rundt vanndammer.

Duer, solsider og robins svever fremover når jeg løper tidlig om morgenen, og en kanin hoppet over stien da jeg gikk ut i skumringen.

Nå gleder jeg meg til å komme meg ut, selv i en halv time, i stedet for å sitte fast bak skrivebordet mitt.

Hvordan komme ut av døren?

De første gangene var jeg ganske spent på å løpe.

betydningen av 1111 engeltall

Senere, ikke så mye. Noen dager måtte jeg virkelig grave dypt for å komme meg ut å løpe.

De beste tipsene som holdt meg på sporet:

1. Legger ut settet mitt kvelden før

Dette betydde at jeg bare måtte snuble i det, og ikke kunne bruke manglende ting som en unnskyldning for å unngå å gå.

2. Bli belastet

Jeg sjekket telefonen min og en treningssporing var fulladet, så et tomt batteri kunne ikke sette meg i gang.

3. Planlegg når du skal løpe

Jeg hadde som mål å løpe annenhver dag, vanligvis rett etter at jeg hadde droppet barna mine på skolen. Jeg gikk bare, uansett om jeg følte meg bra nok, eller hadde nok energi eller nok tid eller været var godt nok.

4. Klem kjører inn i timeplanen din

I skoleferier endte jeg med å løpe veldig tidlig om morgenen, mens mannen min fortsatt var rundt for å passe barna. Noen helger løp jeg først eller tidlig på kvelden, så det forstyrret ikke andre planer. Jeg pakket til og med løpeartiklene mine da vi gikk bort.

5. omfavne din indre femåring

Jeg hadde mitt helt eget klistremerkediagram, ved å sette en stjerne på familiekalenderen hver gang jeg løp.

6. Merk hvert løp

Legg ut et raskt innlegg på Facebook eller Twitter, send en melding til moren din, eller merk andre løp på annen måte. Jeg begynte å twitre da jeg var ivrig, slik at jeg senere ble flau over å hoppe over en økt og gå glipp av en melding.

ny på netflix uk oktober 2018

Så hva skjer egentlig på Couch til 5K?

Tro fant det utmattende i begynnelsen

Couch to 5K innebærer å gå ut i løpet av 30 til 40 minutter, tre ganger i uken. Vanligvis gjentar du den samme økten tre ganger, før du går videre til neste uke.

Hver økt starter med 5 minutters rask gange for å varme opp, og avsluttes med ytterligere 5 minutters rask gange for å varme opp.

Den harde delen kommer i midten.

Den første uken innebar bare 8 minutter med faktisk løping hver gang, mellom oppvarmingen og oppvarmingen. Du bytter mellom 60 sekunders løping og 90 sekunder gange, gjentatt 8 ganger.

Den andre uken føltes som et stort sprang, selv om den faktisk bare gikk opp til totalt 9 minutters løping. Hver enkelt løp var imidlertid 50% lengre, ettersom du veksler 90 sekunder med 2 minutters gange, gjentatt 6 ganger.

Faktisk føltes hver uke som et stort sprang. Hver gang jeg tenkte Whaaat? eller Du tuller med meg da jeg sjekket hva jeg skulle gjøre.

Etterfølgende uker presser deg til å løpe i 3 minutter i strekk, deretter 5 minutter, deretter 8 minutter.

Uke 5 og 6 har begge tre separate økter, og avsluttes med å løpe i 20 minutter og 25 minutter, og så blir tiden strukket til du løper i 30 minutter uten stopp i uke 9.

Hver gang prøvde jeg å bite tenner, stole på programmet og løpe til tross for min vantro. Jeg hadde en tendens til å slite den første gangen, for så å finne det litt lettere neste gang og den etterpå.

Noen dager føltes mye vanskeligere enn andre, selv om de ikke hadde noe spesielt rim eller grunn til det.

Noen foretrekker å gjenta økter til de føler seg komfortable med å gå videre til neste. Jeg anbefaler å prøve en økt - selv om det virker altfor vanskelig - ettersom du kan overraske deg selv med hva du kan oppnå. Det gjorde jeg absolutt.

Uten det strukturerte programmet hadde jeg aldri presset meg selv så langt, så fort. Det virker fortsatt som et mindre mirakel at etter å ha slitt med å løpe i et minutt da jeg startet, kan jeg nå fortsette i 30 minutter.

Hvordan jeg klarte å komme meg gjennom det

Å lytte til podcaster kan hjelpe

bb emma og marco

Vanligvis syntes jeg de første fem minuttene var de vanskeligste, ble pusten og tenkte at jeg aldri kommer til å klare dette.

Jeg prøvde å dele opp øktene i mindre biter - 'Jeg skal bare fullføre de neste 90 sekundene/3 minuttene/5 minuttene', 'jeg skal fortsette til jeg når den store dammen', jeg sjekker klokken når Jeg når den skyggen ',' jeg skal ta en drink etter den benken ',' åh, det er en hundekjørere som kommer mot meg, jeg fortsetter å løpe til jeg passerer dem '.

Ved å kjøre den samme ruten begynte jeg å gjenkjenne landemerker som betydde at jeg ville løpe i 5, 10 eller 15 minutter, og gradvis nå lengre langs stien.

Å høre podcasten fortelle meg at jeg hadde nådd halvveis, og snu for å komme tilbake, var alltid en stor lettelse. Da visste jeg at hvert skritt tok meg nærmere hjemmet, og hei, jeg kan like godt løpe enn å gi opp og gå.

Stemmen til Laura på podcastene var en stor oppmuntring.

En setning fra uke 5 slo virkelig an, da Laura beskrev økten som mer en mental utfordring enn en fysisk. Dette hjalp meg til å henge der inne og fortsette, men sakte.

Det var mange løp da jeg spurte om fornuften min i starten, men etterpå var jeg alltid glad jeg hadde gått. Å fullføre hver økt ga meg en følelse av prestasjon, sammen med utmattelsen.

Mine siste runder

Parkrun lar deg delta i løp gratis

Tidlig bestemte jeg meg for at jeg ville markere slutten på Coach til 5K ved å gjøre et faktisk 5K -løp.

Parkrun organiser gratis 5 km tidsbestemte løp hver helg, med 500 å velge mellom i hele Storbritannia.

Da jeg kom inn på min siste uke av Couch til 5K, leste jeg kursbeskrivelsene for de tre nærmeste, og bestemte meg for den som hørtes flatest ut. Alt jeg måtte gjøre var registrere deg på nettstedet , skriv ut en strekkode og dukk opp.

Den eneste ulempen var at selv om jeg varte i 30 minutter i løpet av den siste uken med Couch til 5K, løp jeg så sakte at jeg faktisk ikke nådde 5 kilometer.

Jeg fant det først ut da jeg brukte en annen app til å måle avstanden som ble tilbakelagt mens jeg gjorde uke 9 i Couch til 5K.

Gratisversjonene av apper liker MapMyRun og RunKeeper bruk GPS til å vise ting som et kart over hvor du har løpt, hvor langt du har løpt og hvor fort du løp hver kilometer.

I følge appene tok det meg omtrent 7 minutter å løpe en kilometer, så et 5K -løp ville ta 35 minutter i stedet for 30 minutter. Tro meg, de ekstra 5 minuttene hørtes veldig lenge ut.

Jeg skulle ønske jeg kunne beskrive en ekte Hollywood -avslutning, da jeg suste rundt i parkrunden og kuttet minutter fra min beste tid.

Til slutt kom jeg til parkrun senere enn beregnet, ble forvirret, famlet med telefonen min, satte altfor fort i gang og måtte gå flere seksjoner. Men jeg klarte til slutt å krysse 5k -linjen etter 35 minutter og 41 sekunder.

Det er trygt å si at Jessica Ennis ikke har noe å bekymre seg for, og jeg kommer ikke til å bekymre meg over det olympiske utvalgstavla. Men jeg er tydeligere sprekere enn for noen måneder siden.

Opprinnelig ville jeg bare fullføre programmet og kollapse. Nå har jeg et nytt mål. Neste gang vil jeg virkelig gjøre en parkrun uten å stoppe. Ett skritt av gangen.

Faith Archer er en prisvinnende pengjournalist, som også skriver bloggen Mye mer med mindre om å flytte til landet, leve med mindre og få mest mulig ut av det.

Se Også: