Det flotte gavekortet rives av da forhandlere lommer på 300 MILLIONER hvert år fra 'ubrukte' kuponger - Hvordan sørge for at dine ikke går til spill

Råd Om Shopping

Horoskopet Ditt For I Morgen

Et generelt syn på skilt og kjøpere på Oxford Street

Har du mistet et gavekort på grunn av utløpsdatoen?(Bilde: Getty Images)



Shoppere blir advart om å bruke opp alle julegavekort tidlig, for å unngå å bli offer for en rip-off på 300 millioner pund.



Anslagsvis 6 millioner pund går tapt på kuponger hver uke i Storbritannia, ifølge bransjens handelsorgan UK Gift Card & Voucher Association - med minst 5,40 pund av hver 100 pund som legges på gavekort som aldri er brukt.



Til sammen utgjør dette rundt 300 millioner pund da 10% av de i omløp går seg vill eller bare blir glemt.

Men det er ikke bare apati som er skylden, med komplekse regler om gavekortets levetid som forårsaker forvirring for forbrukerne - med noen så korte som seks måneder - og andre så lenge som et tiår.

Den varige perioden finner du vanligvis med liten skrift på baksiden av et kort, for eksempel & apos; 24 måneder & apos; - men dette vil ikke angi start- eller sluttdatoene som er spesifikke for kupongen din.



Dette betyr at de uten gavekvittering kan stå helt i mørket når kortet utløper.

Hvor lenge er kupongene gyldige?

National Rail Travel Vouchers, ofte gitt av jernbaneselskaper som kompensasjon for kunder som har hevdet forsinkelser eller som erstatning for refusjon, er gyldige i bare 12 måneder. Etter dette blir de verdiløse.



Ticketmaster - som selger billetter til stand up -forestillinger, festivaler, konserter og teaterarrangementer over hele Storbritannia, tilbyr et gavekortalternativ - men dette utløper også etter bare et år.

Den vanligste tidsperioden for gavekort er 24 måneder. Den gode nyheten er at alle kjøp eller saldokontroller som foretas i løpet av denne tiden, vil tilbakestille klokken til to år igjen.

H&M gavekort er gyldige i 2 år fra datoen for siste aktivering eller kjøp

Butikker som tilbyr dette insentivet inkluderer Marks & Spencer, John Lewis, House of Fraser og Apple iTunes.

Amazon.co.uk gavekort har en gyldighet på 10 år - den lengste perioden på markedet.

National Book Tokens - kjøpt i bokhandler som Waterstones, WH Smith og Foyles bør brukes innen 24 måneder etter kjøpet.

Men det vil erstatte utløpte gavekort med nye hvis du returnerer dem i posten.

En av de verste lovbryterne er ‘One 4 All -kortet’, som selv kan brukes på et utvalg av over 100 high street -forhandlere - inkludert Debenhams og H&M - vil straffe kjøpere med en kostnad på 90 p per måned etter 18 måneder.

Amazonas gavekort strekker seg opp til 10 år

Dette betyr at alle gavekort til en verdi av £ 5 eller £ 10 effektivt vil bli ugyldige kort tid etter tidsrammen på 18 måneder.

Gail Cohen, direktør for handelsorganet UK Gift Card & Voucher Association, sier: 'Hvis du mottar et gavekort, enten som en online kupong eller som et plastkort, bør du kontakte butikken hvis du ikke er sikker på utløpsdatoen til unngå skuffelse.

'Men det er en god idé å gå ut og nyte fordelene med kortet så snart som mulig på nyåret.'

I 2016 forlot High Street nedleggelsen av Austin Reed og BHS tusenvis av gavekort overflødige bare måneder etter jul, etter at begge butikkene sluttet å handle.

På den tiden fortalte BHS kunder som ønsker å bruke gavekort de trenger å bruke DOBBELT for å løse inn kuponger.

meningsmåling

Har du noen gang tapt på et gavekort?

0+ STEMMER SÅ LANGT

JAIKKE

I henhold til insolvenslover trenger ikke en detaljist å administrere gavekort eller kuponger. Derfor fikk BHS lov til å endre retningslinjene for gavekort.

Hvis du bruker et kredittkort til å kjøpe gavekort til en verdi av 100 pund eller mer, bør det i det minste gi deg beskyttelse i henhold til § 75 i forbrukerkredittloven i tilfelle butikken du kjøpte bilagene kollapser før de brukes.

De siste månedene har regjeringen skapt debatt om gyldighetskortets gyldighet, og foreslår at alle kort skal ha en utløpsperiode på minst to år.

Hvis tiltakene iverksettes, vil det endre kortene som tilbys fra French Connection, Habitat og Costa Coffee - ettersom kortene deres utløper på bare ett år.

Lord Foster, en talsmann for liberale demokratiske næringsliv, ønsker at regjeringen skal kaste ut siste dato.

Han sa: 'Å slette disse urettferdige reglene ville være en velkomstgave fra butikker til kundene sine. På sikt må regjeringen gå inn og innføre en minimumsregel på to år, slik at alle vet hvor de står. '

Hvordan sørge for at gavekortet ditt ikke går til spille

Handlere går ned en High Street

Hvis du ikke er fan av den valgte butikken, er det nettsteder som vil kjøpe kortet av deg (Bilde: Getty)

  1. Legg gavekortet i en konvolutt sammen med gavekvitteringen det fulgte med. Dette lar deg bestemme nøyaktig når det utløper. Ikke glem å notere dette i dagboken din også.

  2. Når du mottar et gavekort, noterer du identifikasjonsnummeret eller serienummeret, i tilfelle det går seg vill. Dette vil være nyttig hvis kortet mangler, og du må kontakte leverandøren for å få en ny. Du kan til og med ta et bilde av det, slik at du har en nøyaktig oversikt.

  3. Hvis du har mottatt et gavekort som du ikke trenger eller ønsker, kan du selge det på nettet og få litt penger for det (i stedet for å la det gå ut bak sofaen). Nettsteder liker Zeek tilby deg en plattform for å selge og bytte uønskede eller ubrukte gavekort. eBay er også en god måte å handle alt uønsket mot kontanter.

    nyttårsaften ideer 2017
  4. Registrer kortet ditt hos forhandleren. Noen forhandlere, inkludert Starbucks, tilbyr automatisk balansebeskyttelse og problemfri kortbytte til kortinnehavere som registrerer gavekortene sine i butikken online. Registrering kan også gi deg belønningspoeng - og penger på fremtidige bestillinger.

Les mer

eBay selger tips
Hvordan selge på ebay eBay -kjøper svindel eBay -tilbud og kupongkoder 3 hemmeligheter for supersmarte budgivere

Se Også: