Scarborough-stjernen Stephanie Cole hater stereotypen 'rynkete kiste-dodger'

Tv Nyheter

Horoskopet Ditt For I Morgen

Stephanie Cole sier at 'eldre' mennesker har mistet visdommen og er veldig nyttige



Stephanie Cole har spilt gamle kvinner siden hun var 17 år, og har satt hjørnet på markedet for TV-kampakser og matriarker.



Rollene hennes inkluderer Delphine The Black Widow Featherstone in Open All Hours, Roy Croppers mamma Sylvia i Corrie, Doc Martins tante Joan og stållegen Beatrice Mason i det japanske PoW -dramaet Tenko.



Men nå som hun endelig har fanget opp årene med sine fiktive karakterer, er Stephanie, 77, yngre i sinnet enn noen gang før.

Så det blir virkelig geiten hennes når gamle folk bare blir avskrevet som rynkete kiste-dodgers som bor i kystbyer og venter på Gud.

Jeg hater det når folk blir lagt i esker og stereotypert, sier hun.



Stephanie Cole hater å bli stereotyp (Bilde: paulgillisphoto.com)

Vi er alle forskjellige og 'eldre' mennesker kan gi så mye til samfunnet. De fleste av oss har fått mye visdom og er veldig nyttige. Men folk snakker ned til eldre mennesker som om de enten er døve eller dumme.



Stephanie spiller hovedrollen som en annen sprø pensjonist - moren til den tidligere Corrie -stjernen Catherine Tyldesley - i det nye BBC -komediedramaet Scarborough.

Men hun er trolig best kjent som den formidable Diana Trent på 90 -tallet på aldershjemskomedien Waiting For God.

Stephanie var 48 da den begynte og spilte en kvinne 20 år eldre, mens medstjernen Graham Crowden var 68.

Hun spilte Roy Croppers mamma i Corrie (Bilde: ITV)

Da vi startet den andre serien spurte jeg endelig produsenten om aldersforskjellen, sier hun.

Og han fortalte meg: 'Vel, menn beholder sin styrke når de blir eldre, men en eldre kvinne ville ikke ha energi til å bære en serie'. Jeg ble forferdet og sa ‘Vel, la oss snakke igjen når jeg er 70, for det er helt usant.’ Og jeg tror jeg har bevist poenget mitt!

Men vi var knapt ute av 1980 -tallet da - en tid da kvinner bare var der for å bli spøkt med og føle opp.

Ting begynte å endre seg, men veldig sakte. Og eldre kvinner er fortsatt virkelig underrepresentert på TV. Vi har fantastiske unge forfattere som kommer, men de skriver om det de vet.

Jeg ville veldig gjerne sett et komediedrama om et kjærlighetsforhold mellom to personer i 80 -årene. Fordi følelsene dine er de samme, og du fortsatt kan bli forelsket. Og ha sex, åpenbart.

Det er helt latterlig når folk tror at det forsvinner. Kanskje de bare ikke liker å tenke på det!

Men du slutter ikke bare å tenke og føle. Og 'gamle mennesker' er individer med forskjellige behov og evner.

Stephanie sammen med Catherine Tyldesley i Scarborough (Bilde: BBC)

I Scarborough, skrevet av Benidorm-skaperen Derren Litten, spiller Stephanie Marion, en skarptunget, telefonelskende enke hvis datter, Karen, prøver å gi forholdet til Mike (Jason Manford) et nytt forsøk.

Jeg elsker den fantastiske blandingen av karakterer og mildheten i den, sier hun.

Det er mye latter og fascinerende historier - en er et kjærlighetsforhold, og en er noe litt mørkere, så du er faktisk oppslukt.

Stephanie ble født i Solihull, West Mids, og flyttet til Devon med familien under krigen før hun bosatte seg i en landsby nær Bath, hvor hun fortsatt bor.

Hun husker at hun ønsket å være i en Disney -tegneserie etter å ha sett Donald Duck på fem år, og i tenårene begynte å besøke teatret sammen med mamma. Hun begynte på Old Vic Theatre -skolen som 16 -åring og fikk sin første betalte jobb et år senere, og spilte eldre medium Madame Arcati i Noel Cowards Blithe Spirit, overfor Leonard Rossiter.

Da scenekarrieren tok fart, gned hun skuldre med storheter som Laurence Olivier og John Gielgud.

Stephanie Cole med Graham Crowden (Bilde: Daily Express)

Men på begynnelsen av 70 -tallet følte hun at hun ikke kom noen vei og ga nesten opp skuespillet. Så, i 1980, fikk hun sin TV -pause i Tenko, om kvinner i en fangeleir i Singapore. Den banebrytende serien omhandlet spørsmål som voldtekt, abort, selvmord, dødshjelp og lesbisk kjærlighet. Og det ble nesten ikke laget, sier Stephanie. En TV -forsker så en This Is Your Life med en lege som var i en av de virkelige leirene og trodde det ville være en strålende historie.

Men det tok henne og produsenten fire år å få den bestilt. Det ble bare gjort da fordi en annen stor høstserie hadde floppet. Men det var den mest ekstraordinære suksessen. Det hadde aldri vært noe før med kvinnelige karakterer i høysetet, og folk elsket det. Men på slutten av den første serien skulle BBC øksen fordi den gang var det en så mannlig kultur-skremmende så alle bum-klemme og nedverdigende kommentarer.

De mannlige henrettelsene likte bare ikke det faktum at et show for alle kvinner hadde vært så vellykket. Så kom Michael Grade og sa: 'Du må være sint - det er flaggskipshowet ditt'.

Men vi ble aldri gitt våre avgifter. Det gamle Beebs atrium var stort og hadde bilde av alle hitseriene. Vi hadde aldri ett bilde på veggen.

Jeg er veldig stolt av det, og vi Tenko -jenter holder fortsatt kontakten.

Skuespilleren dukket opp i Tenko (Bilde: Alamy)

Ronnie Barker så Stephanie øve på BBC og tilbød henne rollen som fru Featherstone i Open All Hours. Å være i en topp drama og komedie på samme tid gjorde henne til et kjent navn.

Stephanie har datteren Emma, ​​46, av sin første ektemann, kampkoreograf Henry Marshall. De ble skilt i 1988 og 10 år senere giftet hun seg med skuespilleren Peter Birrel, som døde av kreft i 2004.

Etter å ha fått Emma, ​​led Stephanie depresjon og agorafobi etter fødselen, og slet igjen etter Peters død. Og hun avslører at hun fortsatt lider av alvorlig sceneskrekk og kampanjer for å øke bevisstheten i skuespillerindustrien.

Det ser ut til å skje mer med kvinner enn menn, sier hun, jeg har forsket på det. Det ser ut til å skje hvis du har hatt en stor 'tørr' - glemt replikker - på scenen tidligere.

Du kommer over det den gangen, men det etterlater arr. I mitt tilfelle gjorde jeg et enkvinneshow i Chichester da jeg innså at jeg utelot noe viktig. Så jeg stoppet og beklaget publikum og ringte til ledeteksten for å ta meg tilbake til der jeg hoppet.

Det var bra, og det hindret meg ikke etterpå. Jeg kunne fortsatt lære linjene mine.

Men da det skjedde for andre gang 20 år senere - å lage en Alan Bennet -monolog på scenen i Bath - som traff spikeren rett inn i treet.

Nå kan jeg lese en side med skript og lære det, og så går jeg tilbake til det, og det er som om en bryter går - tankene mine plutselig sletter det. Det har ikke med minnet mitt å gjøre fordi det er veldig bra.

Det har å gjøre med posttraumatisk stress, som høres latterlig ut når du tenker på hva soldater og nødetater går gjennom. Men tankene gjør dette for å prøve å holde oss trygge. Folk avskyr å si 'jeg har dette problemet', men jeg har en tendens til å se det på hodet.

Hun dukket også opp i Still Open All Hours (Bilde: BBC)

Så da jeg møtte Derren for å snakke om å gjøre Scarborough sa jeg: 'Du må vite at jeg sannsynligvis trenger å bruke tavler', når du har linjer skrevet ut og holdt opp i tilfelle du glemmer. Han sa at det ikke var et problem. På Still Open All Hours er det flere av oss som synes det er litt vanskelig, så igjen har jeg brett. Det er fint med mindre du gjør noen ekstraordinære actionscener, noe som er usannsynlig i min alder!

Selv om vi gjorde en fantastisk episode for den nye serien der karakteren min lærer å sykle, noe som krevde mye fysisk innsats.

Det tok 10 minutter før Delphine kunne vingle av. Og så kollapset hun - til sin store glede - på toppen av Granville, som hun er desperat forelsket i, og han sliter igjen med å komme seg fri av Black Widow.

I 2005 ble Stephanie, beskytter av Age Concern, tildelt OBE for tjenester til drama, eldre og veldedige organisasjoner innen psykisk helse. Og hun er fast bestemt på å fortsette å kjempe for eldre mennesker. Vårt omsorgssystem er en skandale, sier hun. Det trenger mer penger, som NHS. Vi må tenke nytt og spørre oss selv som et land om hva som er viktigst. Hvis vi bare kunne velge hva skatten vår gikk på.

Jeg ville krysse av for NHS, utdanning og sosial omsorg.

Denne regjeringen driver oss mot privatisering uansett hvor den kan.

har bilforsikringen gått opp

Vi har fortsatt så mange i fattigdom. Landet vårt begynner å bli en skam. Det gir deg lyst til å gråte. Du stemmer og du marsjerer og ingenting gjør noen forskjell. Men de unge gir meg håp. De må rydde opp i rotet vårt, og jeg er stolt av dem.

*Scarborough er på BBC One fredag ​​kl. 21.30

Se Også: