Nye pantelån på 95% garanti: 11 ting du trenger å vite, inkludert banker som tilbyr dem

Boliglån

Horoskopet Ditt For I Morgen

Finansdepartementet sa at ordningen vil hjelpe

Finansdepartementet sa at ordningen vil 'bidra til å gjøre boligeierskap til virkelighet' for mange håpefulle kjøpere(Bilde: Getty Images)



Eiendomsmarkedet kommer til å få et nytt løft fra i dag ettersom nye statsobligasjoner på 95% kommer inn på markedet i et forsøk på å gjøre 'generasjonsleie til generasjonskjøp'.



I henhold til statsgarantiordningen vil banker og byggefellesskap tilby lån til låntakere med bare et depositum på 5% hos regjeringen som garantist hvis kjøperen misligholder betalingene sine.



Kansler Rishi Sunak sa at ordningen ville gi långivere tilliten de trenger for å begynne å låne ut igjen etter å ha trukket hundrevis av 95% avtaler under pandemien.

Han sa: 'Hver ny huseier og flyttmann støtter jobber rett over boligsektoren, men det kan være vanskelig å spare for et stort nok innskudd, spesielt for førstegangskjøpere.

Gjennom ordningen vil regjeringen betale tilbake 15% av boliglån til kjøpere - og ta det totale lånet til 95%

Gjennom ordningen vil regjeringen betale tilbake 15% av boliglån til kjøpere - og ta det totale lånet til 95% (Bilde: Empics Entertainment)



'Ved å gi långivere muligheten til en statsgaranti på 95% boliglån, vil mange flere produkter bli tilgjengelige, øke sektoren, skape nye jobber og hjelpe folk med å oppnå drømmen om å eie sitt eget hjem.'

Så hva trenger du å vite? Vi ser nærmere på opplegget og hvordan det kan fungere for deg nedenfor.



1. Den er åpen for (nesten) alle

Selv om ordningen har blitt spioneringen for førstegangskjøpere, er den ikke bare begrenset til de som håper å komme på stigen for første gang.

De nye garantiordene vil være tilgjengelig for alle som kjøper en eiendom som koster opptil 600 000 pund, med mindre de investerer i kjøp-til-utleie eller andre boliger.

Ideen er å stimulere markedet, men det å gi alle lett tilgang til billige boliglån har sine egne problemer - spesielt i en tid da prisene allerede skyter på grunn av frimerket.

Det betyr at flere mennesker vil bevege seg oppover stigen i stedet for bare de som slutter seg til det - og effektivt skape mer konkurranse for de som trenger mest hjelp.

2. Hvordan det fungerer

Gjennom pantgarantiordningen vil regjeringen tilby en delvis garanti, vanligvis på 15%, for å kompensere långivere hvis låntakeren misligholder tilbakebetalinger.

Det vil gi långivere den tilliten de trenger for å dekke de resterende 95% av et lån, forutsatt at kjøperen består alle rimelige sjekker.

Kort sagt, vil regjeringen kompensere boliglånslånet med opptil 15% i tilfelle gjenopptakelse.

Hvis en eiendom var verdt 300 000 pund, ville långiveren tilby 80%og regjeringen ville fungere som garantist for ytterligere 15%, og ta det totale lånet til 95%. Kjøperen dekker da de resterende 5%.

Hvis hjemmet ble tatt tilbake, ville banken da få de 15 %ene tilbake fra regjeringen.

3. Hvem tilbyr det?

De fleste high street långivere vil være en del av ordningen - men det vil være strenge kriterier for å bestå

De fleste high street långivere vil være en del av ordningen - men det vil være strenge kriterier for å bestå (Bilde: Bloomberg via Getty Images)

Lloyds, Santander, Barclays, HSBC og NatWest begynner å tilby produkter denne uken, og Virgin Money vil gjøre det neste måned.

Noen långivere som Halifax, som er en del av Lloyds Banking Group, og Barclays har imidlertid sagt at disse produktene ikke vil være tilgjengelige for nybygde eiendommer (mer om dette nedenfor).

Noen av de nye boliglånsrentene er nær 4% for en toårig fastrenteavtale.

For eksempel vil rentene på NatWests nye boliglån på 95% begynne med 3,9% - så det er viktig å shoppe rundt.

4. Det kommer fortsatt ned på inntekten din

Mens mange låntakere har råd til å betale boliglånet for den gjennomsnittlige boliglånsrenten, må de også bestå en test for rimelig boliglån for å få lånet.

Denne overkommelige testen er satt til å ha råd til et boliglån på 3% over standard variabel rente som for tiden er 3,6%.

Dette betyr at en ny låntaker må ha råd til en boliglånsrente på 6,6%.

Lloyd Cochran, leder for boliglån i NatWest, sa: 'En av tingene vi gjør er å sikre at kunden har råd til den prisen. Vi sikrer også ... at kunden har råd til det lånet hvis renten skulle stige. '

5. Noen nybygg er ekskludert

Den nye ordningen er tilgjengelig på eiendommer opp til £ 600 000 for førstegangskjøpere og boligflyttere, men noen banker har ekskludert nybygg.

Det er fordi det er store bekymringer for at disse eiendommene er for oppblåste og faktisk kan svekke seg i verdi.

Simon Gammon, administrerende partner i Knight Frank Finance, boliglånsmegleren, sa at nybygde eiendommer anses å være spesielt sårbare for prisfall.

Banker ser på at noen kjøper et helt nytt hjem som noen som kjøper en helt ny bil-de betaler en premie for det faktum at ingen andre noen gang har eid det, så i det øyeblikket du får nøklene er det mindre verdt enn du betalte for det, forklarte Gammon.

6. Det varer til neste jul

Regjeringen sa at den har til hensikt å kjøre ordningen fra april 2021 til desember 2022, men vil vurdere det fortsatte behovet for programmet mot den planlagte sluttdatoen.

paul hunter siste bilde

7. Du kan ende opp med å betale for mye-mye

Det er bekymringer for at flyttingen vil presse boligprisene opp fordi det øker etterspørselen etter boliger, men ikke legger mer tilbud av boliger inn i systemet.

Dette kommer med mange store problemer.

Anneliese Dodds, Labour Shadow Chancellor, sa til Times Radio at boliglånsordningen på 95% bare vil hjelpe de som allerede er i stand til å se på seg selv som å kjøpe en eiendom.

- Antallet mennesker som vil bli hjulpet av den nye ordningen er veldig, veldig lite, og det kan ende opp med å presse boligkostnadene opp for alle andre, sa hun.

Vi har sett så lite fra Høyre for å øke tilbudet av boliger av god kvalitet - dette er hva spørsmålet egentlig handler om - om vi kan få produsert de virkelig rimelige boligene.

Denne låneordningen trenger faktisk ikke å gå mot de virkelig rimelige husene. Det trenger ikke gå mot tilbud av sosiale boliger, som jeg sa, det risikerer virkelig å presse boligkostnadene overalt. Til syvende og sist kommer det til å bli veldig dårlig for generasjonsleie, snarere enn en hjelp for generasjonsleie som statsministeren lovet. '

8. Advarsel om negativ egenkapital

Som vi har nevnt, har boligprisene steget - delvis på grunn av statlig stimulans. Men hva skjer hvis de plutselig tumler?

Hvis du lånte 95% av det du betalte for et hus, faller prisene med 20%, og du kan ende opp med å betale mer enn det du lånte - og presse deg til negativ egenkapital.

Dette betyr at du faktisk skylder mer enn hjemmet ditt er verdt.

9. Handle rundt

Banker tar også tilbake sine egne 95% -avtaler, så sammenlign priser - ettersom du kan finne det billigere andre steder.

Halifax tilbyr en marginalt billigere toårig løsning på (3,73%) enn konkurrentene, selv om den kommer med et gebyr på 999 pund.

NatWest tilbyr 3,9% uten gebyr, mens Barclays har en to-års rettelse på 3,99% uten gebyr. Til syvende og sist er det du vil ha den laveste renter i den lengste perioden - akkurat nå tilbyr Natwest den billigste femårsreparasjonen på 4,04% uten gebyr.

På den andre siden av spekteret tilbyr TSB 4,69% i to år utenfor ordningen - men det inkluderer nybygg.

Mark Harris, administrerende direktør i boliglånsmegler SPF Private Clients, forklarer: Når man ser på langsiktige, femårige rettelser, er de fleste produktene som tilbys innenfor 25 basispunkter fra hverandre, enten det er offentlige støttede ordninger eller ikke. Coventry BS leder an med en femårig løsning festet til 3,89 prosent.

Kjøpere som har mer å betale på forhånd, kan også låse inn en enda lavere pris.

Analyse sier at renten kan reduseres betydelig, med hele 0,75 prosentpoeng, for låntakere som kan strekke seg til et innskudd på 10%.

Selv om prisene på 95% produkter ser mer konkurransedyktige ut etter hvert som flere långivere kommer inn på markedet, er det verdt å merke seg at hvis det er et alternativ for å finne et nytt innskudd på 5%, starter prisene på 90% LTV fra 3% for en toårig løsning. og 3,3% for en femårig løsning, legger Harris til.

Finansekspert hos Moneyfacts.co.uk Eleanor Williams anbefaler at låntakere søker uavhengig og profesjonell råd når de leter etter boliglån.

Hun sa: 'Det beste boliglånet for deres omstendigheter vil komme ned til mer enn renten alene, og når man vurderer et produkt, er det viktig å ta hensyn til den totale, sanne kostnaden for hele avtalen.

'Dette betyr å balansere kostnader som for eksempel gebyrer, med eventuelle insentivpakker som låntakeren kan ha fordel av, mot den opprinnelige prisen.'

10. Bare de rikeste får £ 600k

Det kommer fremdeles til inntekten din, og realistisk sett er menneskene som har råd til et boliglån på 600 000 pund ikke de som sliter mest

Det kommer fremdeles til inntekten din, og realistisk sett er menneskene som har råd til et boliglån på 600 000 pund ikke de som sliter mest (Bilde: Getty)

Kansleren sa at ordningen vil tilby 95% boliglån på boliger til en verdi av opptil 600 000 pund - med et depositum på bare 30 000 pund.

Men det betyr ikke at hvis du sparer 30 000 pund, vil du kunne kjøpe et hus på 600 000 pund rett fra flaggermuset.

De fleste boliglån långivere vil bare gi deg et lån verdt fire til fem ganger din årlige husstandsinntekt på grunn av overkommelige regler. Så for å få et boliglån på 570 000 pund trenger du å tjene rundt 130 000 pund.

Dette betyr at de største vinnerne av 5% -ordningen kan ende opp med å bli de høyere inntektene - i stedet for at folk virkelig sliter med å kjøpe et hjem.

Nigel Purves, administrerende direktør i Wayhome, sa: 'Den overordnede 95% boliglånspolitikken er politisk skarp, men det er et plaster på et skuddsår.

'Problemet med rimelighet for leietakere går mye dypere enn depositumet. Boliglånegivere beregner utlån ved å multiplisere husholdningsinntekt - og med gjennomsnittlig boligpris i England på i underkant av 325 000 pund, betyr det at du trenger en ganske heftig husholdningsinntekt for å få et boliglån på 95% for å ha råd til å kjøpe den.

'Hvis regjeringen virkelig er opptatt av å gjøre Generation Rent om til Generation Buy, må den samarbeide med eiendomsindustrien for å øke bevisstheten om innovative måter å hjelpe folk til å ta sitt første skritt på huseierstigen.'

11. Hvilken annen hjelp er tilgjengelig?

Ordningen er en av en rekke fleksible alternativer for boligeierskap.

verdenscupfinalen 2018 avspark

Disse inkluderer hjelp til å kjøpe, delt eierskap og First Homes -ordningen.

Help to Buy tilbyr et aksjelån på opptil 40% på hjemmet ditt - uten renter de første 5 årene. Det er knyttet til gjennomsnittlige boligpriser i ditt område.

Delt eierskap lar deg kjøpe aksjer fra 10% - som du deretter kan & trapp opp & apos; i trinn.

First Homes-ordningen er en ny policy som vil gi rabatterte boliger til førstegangskjøpere i England som ellers ikke ville ha råd til en.

Nærmere bestemt, under denne ordningen, vil førstegangskjøpere kunne kjøpe et nybygd hus i lokalsamfunnet til en rabatt på 30% av markedsprisen. Ordningen lanseres senere i år.

Registrer deg på NEWSAM Money & s nyhetsbrev for de siste rådene og nyhetene

Fra universell kreditt til permisjon, arbeidsrettigheter, reiseoppdateringer og nødhjelp - vi har alle de store økonomiske historiene du trenger å vite om akkurat nå.

Registrer deg på vårt nyhetsbrev fra NEWSAM Money her.

Se Også: