Tsjernobyls fryktelige dødstall som tusenvis drept av den verste atomkatastrofen noensinne

Internasjonale Nyheter

Horoskopet Ditt For I Morgen

26. april 1986 var verden uvitende om at den verste atomkatastrofen menneskeheten noensinne har sett, utspiller seg i et hjørne av Russland.



Det burde ha vært en rutinemessig test ved atomkraftverket i Tsjernobyl, en som vanligvis ble utført over hele Russland, slik at lag var forberedt hvis strømmen skulle gå av.



Det var en frykt for kraften som opprettholdt kjølesystemet i reaktoren ville få det til å bli overopphetet, noe som ville ha vært katastrofalt.



Den lørdagskvelden hadde det imidlertid vært en uventet forsinkelse på 10 timer med å gjennomføre testen, noe som betydde at de som jobbet var uforberedt på det som skulle skje.

Siden strømmen visstnok sakte avtok, falt den plutselig til nær null, og til tross for deres hektiske innsats, kunne teamet som arbeider bare delvis gjenopprette det.

Den ødelagte reaktoren nummer fire i Tsjernobyl etter eksplosjonen

Den ødelagte reaktoren nummer fire i Tsjernobyl etter eksplosjonen (Bilde: Getty Images)



Uvitende om den enorme risikoen de tok, fortsatte operatørene med testen, tilsynelatende uvitende om at reaktoren nå var ustabil.

Så snart den var fullført, forsøkte de, som planlagt, å stenge reaktoren - men dens ustabilitet, sammen med eksisterende designfeil, utløser en ustoppelig atomkjedereaksjon.



Da en enorm energibølge strømmet ut av reaktoren, fordampet alt kjølevannet umiddelbart og kjernen ble sprengt i en gigantisk eksplosjon.

På samme tid brøt det ut en massiv brann, som brant i ni dager og sprang svært radioaktiv gass ut i atmosfæren.

3:11 betydning

Bare to mennesker døde i den første eksplosjonen, men da ansatte fra anlegget, sammen med brannmenn og de væpnede styrkene ble trukket inn for å prøve å slukke infernoet, begynte dødstallene å stige.

Helikopterpiloter ble sendt for å fly over infernoet

Helikopterpiloter ble sendt for å fly over infernoet (Bilde: AFP/Getty Images)

I flere dager fløy modige helikopterpiloter - ofte med lite beskyttelsesutstyr - modig over den fortsatt rasende brannen som det eneste håpet om å kunne slukke den.

Mykola Volkozub, nå 87, foretok tre separate flyvninger over reaktoren for å måle temperaturen og sammensetningen av gasser inne.

Mykola hadde på seg en tung blyvest for å beskytte seg mot stråling og ble tildelt en 'Hero of Ukraine' -medalje for sin tapperhet.

Etter å ha foretatt tre flyvninger som varte i 19 minutter, totalt 40 sekunder, ble han likevel utsatt for en så høy stråledose at noen dosimetre gikk i stykker da han prøvde å måle eksponeringen.

Det splitter nye MI-8 helikopteret han foretok flyvningene i, som var utstyrt med spesielle blyplater på gulvet, ble også utsatt for stråling.

verdenscupfinale pitch invader
Modige piloter fikk fryktelige symptomer etter sine modige handlinger

Modige piloter fikk fryktelige symptomer etter sine modige handlinger (Bilde: REUTERS)

Det ble senere forlatt på en kirkegård for bestrålet utstyr, etter å ha foretatt bare tre flyvninger.

Og han var bare en av de modige heltene som jobbet utrettelig for å dempe den ødeleggende ulykken som truet hele verden.

Det var 36 timer etter eksplosjonen før innbyggerne i nabobyen Pripyat, hvor mange jobbet ved atomkraftverket, ble evakuert.

Området ligger fortsatt fryktelig forlatt i dag.

Den offisielle dødstallet for de drepte etter Tsjernobyl -katastrofen er bare 31 - blant dem var 28 brannmenn som døde av akutt strålingssyndrom, en kvalmende og grusom måte å dø på.

Den ødelagte atomreaktoren i Tsjernobyl

Den ødelagte atomreaktoren i Tsjernobyl (Bilde: Getty Images)

Imidlertid tror mange at den fryktelige sanne figuren til de som mistet livet som et direkte resultat er i tusenvis.

Mange av de som døde som et direkte resultat av hendelsen 26. april 1986, ble ikke drept som følge av eksplosjonen og i stedet de ødeleggende effektene av stråling.

Union of Concerned Scientists anslår at mellom 4000 og 27 000 mennesker døde som følge av katastrofen, der Greenpeach plasserer tallet mye høyere på mellom 93 000 og 200 000.

Mange mennesker som bodde hundrevis av miles fra eksplosjonsstedet ble syke av sykdommer i kjølvannet av katastrofen.

Les mer

england v sør-afrika rugby tv
Beste utvalget av lange lesninger fra NEWSAM Online
Verdens mest fruktbare kvinne Inne i Robbie og Garys feide Amir Khan sin uvanlige boordning

Fra merkelige kreftformer, til fødselsdeformiteter og andre alvorlige sykdommer.

I den massive oppryddingen som fulgte, ble totalt 600 000 likvidatorer rekruttert fra hele Russland for å hjelpe, og det anslås at så mange som 6000 av disse kan ha dødd på grunn av deres innsats.

FNs internasjonale atomenergibyrå anslår at antallet for tidlige dødsfall knyttet til katastrofen er omtrent 4000.

Det ser imidlertid ut til at den ødeleggende virkningen av de som lever i skyggen og utenfor Tsjernobyl, fortsatt ikke er over 34 år etter katastrofen.

Se Også: