Asda -ansatte sier tvungne nye kontraktendringer har gjort dem til 'fanger'

Asda

Horoskopet Ditt For I Morgen

Tusenvis av Asda-arbeidere står overfor permittering på grunn av dramatiske endringer i kontraktene sine, da Storbritannias tredje største supermarkedskjede ser ut til å gjøre en bølge av omfattende endringer.



Ved flyttingen blir betalte pauser skrotet, mens arbeidende helligdager blir obligatorisk, i bytte mot en ny lønn på 9 pund.



Og mens fagforeninger forbereder seg på å protestere over tiltaket, har personalet uttalt seg om endringene som har gjort at de føler seg både fanget og 'engangsklare'.



quizspørsmål om 2020

- De er ikke fengselsbetjenter, og vi sitter ikke i fengsel, det ville være hyggelig å bli snakket med som en likemann, sa Sophie, Asda -arbeider i Nottinghamshire, til NEWSAM Money.

'Det er ikke noe slikt som en Asda -familie lenger. Vi er definitivt bare et tall. '

Signer eller bli sparket: I mars lanserte supermarkedet en konsultasjon for å forenkle vilkårene for timelønnede arbeidere og øke grunnlønnen



Sophie, som ba om at navnet hennes ble endret for å beskytte identiteten hennes, har jobbet i den lokale butikken i mer enn 15 år - hun sa at hun har blitt tvunget til å signere kontrakten av frykt for å bli arbeidsløs.

Arbeiderens krav kommer i forhold til dagligvarens nye 'fleksible' kontrakt 6 som håndheves over hele linja. Denne uken kom det frem at personalet får utlevert brosjyrer som truer med oppsigelse 14. august, hvis de ikke overholder det.



Asda, som ikke har nektet pakningsvedlegget, sa at 95% av arbeiderne vil få en lønnsøkning under de nye strømlinjeformede kontraktene. Imidlertid vil det ironisk nok komme til et offer for fleksibilitet - inkludert arbeid på helligdager.

Hvilken fleksibilitet?

En arbeider sier at økende press på personalet bare har forverret problemet, med kutt i butikken som gjør dem utmattet

Sophie ble kontaktet om kontrakt 6 tidligere på året under et møte med linjelederen hennes. For henne skal det starte i november.

'Jeg hadde en en-til-en-behandling med sjefen min om den nye kontrakten og ble fortalt at jeg kunne gå videre til kontrakt 6 umiddelbart,' sa hun.

'Det eneste andre alternativet for meg var å gå nedover den 12 uker lange veien hvor du ikke ville vite om du hadde en jobb på slutten eller ikke,' sa hun til NEWSAM Money.

'Da jeg begynte på Asda, ble jeg fortalt at alle forventet å gjøre en sen [skift] og enten en lørdag eller en søndag.

'Under møtet spurte jeg sjefen min om fleksibilitet - siden selve kontrakten bruker ordet & apos; fleksibel & apos ;. Jeg sa & apos; hvor fleksibel må jeg være? & Apos; som han svarte på; vi er ikke her for å diskutere fleksibilitet & apos ;.

'Dette ga ingen mening - hvordan kan jeg ta en beslutning om en fleksibel kontrakt uten å diskutere selve fleksibiliteten?

'Jeg er ikke den eneste personen at dette også har skjedd. Men på slutten av dagen har du ikke mye å velge mellom.

'På kontrakten jeg har for øyeblikket, trenger jeg bare å jobbe to helligdager, jeg får betalt for alle andre og kan ha fri. Alle jobber to, det er regelen.

'Men på den nye kontrakten, hvis du har kontrakt for å jobbe helligdager, må du jobbe dem med mindre du bruker den årlige permisjonen eller tar den av som ulønnet.

'Det er egentlig ikke rettferdig for menneskene som er kontrahert for å jobbe på mandager, for hvis de vil ha friferie, må de bruke den årlige permisjonen mens de som ikke har kontrakt, bare vil ha den fri uansett, uten den som påvirker ferien eller lønnen. '

Asda innrømmer at de nye kontraktene vil tvinge arbeidstakere til å jobbe helligdager, men den sa til NEWSAM Christmas Day, Boxing Day og New Year's Day vil forbli frivillig og betalt på dobbelt tid.

Sophie la til at det økende presset på personalet bare har gjort problemet verre, med kutt i butikken som gjør at de jobber ekstra timer og er utslitte.

'Vi pleide å ha et nattlag på tre personer. De ville komme inn og jobbe med leveransen.

'Nå har vi ingen nattpersonalet og den dagen kolleger plukker opp alt arbeidet nattkollegaene våre en gang gjorde, og må gjøre sine egne jobber også, det er utover slitsomt.

- Presset på Asda -arbeidsstyrken er enormt for øyeblikket.

'Vi har alle problemer, og vi har alle familier.

- Virkeligheten er at ingen ønsker å bytte kontrakt.

'De snakker om hvor stor lønnstigningen på 9 pund i timen vil være, men regjeringens minstelønn vil trolig være 9 pund i timen til neste år.'

gillette fotball lørdag forståsegpåere

Asda 's £ 9 -stigning er for tiden på linje med Aldi og Lidl og gjenspeiler den frivillige livslønnen - det er det en organisasjon sier at arbeidstakere bør få betalt på det aller minste for å slå inflasjonen. I London er det £ 10,55 i timen.

Men Sophie sier at tiltaket vil straffe så mange arbeidere 'alt på grunn av grådighet'.

'Det vil spesielt skade de eldre mest'

Selv om noen ønsker mer fleksibilitet, kan andre synes det er ekstremt vanskelig (Bilde: Bloomberg)

En annen arbeider, Leanne, fra Aberdeen, er en av 50 000 ansatte som allerede har den nye kontrakten.

'Jeg har vært på Asda i knappe fem år, og jeg har kontrakt for å jobbe 15 timer,' sa hun.

Leanne sa at hun fikk lite valg om å bli med i den nye kontrakten i fjor på grunn av universitetets tidsplan.

'Jeg visste at jeg ville slite med å finne en jobb andre steder, så jeg signerte den. Da jeg ble flyttet, mistet jeg umiddelbart mange penger - ingen tid og halvparten for helligdager, årlig permisjon og betalte pauser.

'I stedet for 15 timer ble timene mine endret til 14,25, noe som betydde at jeg umiddelbart mistet lønnen.

'Nå får de deg til å ta pauser ettersom de ikke vil betale deg for at du ikke har en.'

Leanne er bekymret for at flere tusen arbeidere på den nye kontrakten vil påvirke avdelingen hennes.

'Med flere kolleger som slutter seg til det, er det et større potensial for meg å bli flyttet/tvunget til skift bare fordi jeg er utdannet på en avdeling og de har behov. Det vil være en drastisk stor endring i arbeidsetikken vi alle har.

'Alle jeg har diskutert det med har blitt fortalt at hvis de ikke signerer kontrakten, vil de slippe & apos; av. Brosjyren gjorde det veldig tydelig.

'De fleste vil bli stående utenfor lommen. Det vil spesielt skade de eldre som er avhengige av disse pengene. '

Labour -parlamentsmedlem Siobhain McDonagh har skrevet til administrerende direktør i ASDA Roger Burnley om endringene, som hun sier vil koste minst 2700 ansatte opptil 500 pund i året - mens 300 taper mer enn det .

'Noen kolleger har allerede begynt å lete etter andre jobber, og andre har klaget til sine ledere som ikke har gjort noe for å lette bekymringene,' sa Leanne.

'Vi blir behandlet som engangsbruk. Jeg er utdannet på flere avdelinger, og den nye kontrakten reduserer oss rett og slett til samme standard.

'Du føler ikke at du er verdt noe for butikken. Jeg får mer takk fra kolleger enn ledere. Å være multitrenet stiller meg bare til disposisjon. Det slipper veldig mye, og hvis de trenger meg, kan jeg ikke si nei. '

Overgangsbetalinger

Siobhain McDonagh, parlamentsmedlem for Mitcham og Morden, har i et brev til Asdas administrerende direktør, Roger Burnley, hevdet at ansatte som er involvert i prosessen kan ende opp med 500 pund dårligere i året

En talsmann for Asda sa til NEWSAM Money at selskapet vil støtte de 5% av de ansatte som vil tape under de nye kontraktene.

Sjefer har blitt enige om overgangsbetalinger i 18 måneder for kolleger som vil ha det økonomisk dårligere.

Den la til at til tross for de ovennevnte endringene, vil personalet opprettholde eksisterende fordeler, for eksempel den årlige bonus- og aksjesparingsordningen.

- Dette gjør oss i stand til å effektivisere vår eksisterende kontraktsbase fra 6 forskjellige kontrakttyper til 1, noe som bringer oss i tråd med industristandarder og sikrer at alle som gjør den samme jobben har samme kontrakt, sier kjøpmannen.

Imidlertid sa GMB union, som representerer en rekke ansatte i Asda, at trekket ikke er bra nok.

Medlemmene forbereder seg på å protestere i Leeds 14. august i en oppfordring til flere forhandlingssamtaler.

- Vi ber Asda om å komme tilbake til forhandlingsbordet og gi denne engasjerte arbeidsstyrken en rettferdig avtale, sier Gary Carter, GMB National Officer.

Høringen følger nesten identiske forslag fra Sainsbury's i fjor, hvor 9 000 ansatte mister opptil 3000 pund i året fra 2020.

MP Siobhain McDonagh sa: 'ASDA er en av hovedgatens mest langvarige og respekterte merker. Selvfølgelig er jeg glad for enhver økning i grunnlønnen, men jeg er helt forferdet over at dette brukes som røykeskjerm for å kutte lønningene til 3000 av deres mest lojale ansatte. Det er ASDA -prisen ... '

Rob Knott, som driver Facebook -gruppen Butikkarbeiderbekjennelser , sa at dette ikke er første gang Asda har håndhevet slike endringer.

'Jeg jobbet i ASDA fra 2000 til 2014 og var vitne til mange nedskjæringer på bekostning av kolleger gjennom årene. Dette startet med at 'Old World' -kolleger ble presset inn i 'New World' -kontrakten, med en timelønn i bytte for å gi opp halvannen time for overtid. Hvis du nektet å signere, ville overtiden din bli gitt til kolleger fra New World i stedet. '

Asda har utvidet sin høring om forslagene som trer i kraft fra november 2019.

huntley og palmers kjeksboks

En talsmann sa: Denne nye kontrakten vil føre til at Asda investerer i en lønnsøkning for over 100 000 detaljkolleger, i tillegg til at vi kan levere bedre service til våre kunder på et intenst konkurransedyktig marked. Vi fortsetter å snakke med våre kolleger om denne endringen og for å forstå hva det kan bety for deres individuelle forhold.

Tesco kunngjorde denne uken planer om å bytte ut 45 000 jobber i år som en del av den siste kostnadsbesparelsen.

Se Også: