Er dine gamle euro nå verdiløse? De nye sedlene som ble lansert på kontinentet

Feriepenger

Horoskopet Ditt For I Morgen

Eldre eurosedler skal fases ut(Bilde: Getty Images/PA)



Hvis du har vært i utlandet de siste årene, er det stor sjanse for at du har fått ubrukt valuta fra turen din som samler støv på baksiden av en skuff et sted.



En studie i fjor fra Valuta Online Group og Vi bytter foreslo at briter bringer hjem gjennomsnittlig £ 90-verdi av ubrukte valutaer fra ferien, med totalt 819 millioner pund ubrukte utenlandske kontanter som ikke gjør noe i hjemmene våre.



Og det er aldri mer sant enn med euro - med de fleste av oss antatt at vi drar tilbake over kanalen for å bruke dem før eller siden.

Men du kan komme til å få et sjokk - ettersom EU har brukt de siste årene på å oppdatere papirvalutaen - en prosess den nettopp er ferdig med innføringen av de nye € 100 og € 200 sedlene.

tesco £50 kupong facebook 2019

De nye euroene

Nye sedler har blitt innfaset siden 2013.

Nye sedler har blitt innfaset siden 2013. (Bilde: Den europeiske sentralbanken)



Nye € 100 og € 200 sedler kommer i omløp denne uken, og fullfører Europa -serien med sedler.

Europa -sedlene - navngitt fordi to av sikkerhetsfunksjonene på sedlene inneholder et portrett av den greske mytologiske karakteren Europa - er den andre serien med eurosedler.



De har blitt innfaset gradvis, med begynnelsen på € 5 i 2013, € 10 i 2014, € 20 i 2015 og € 50 i 2017.

Tøffere sikkerhetsfunksjoner

De nye sedlene er designet for å være tøffere mot forfalskere, så vel som mer robuste.

De nye sedlene er designet for å være tøffere mot forfalskere, så vel som mer robuste. (Bilde: Den europeiske sentralbanken)

Europa -serien ble introdusert da de har forbedrede sikkerhetsfunksjoner for å beskytte mot forfalskning.

Disse inkluderer en tydelig følelse, med de hevede trykkversjonene inkludert en serie med korte hevede linjer på venstre og høyre kant. I tillegg vil hovedbildet, utleie og tall med stor verdi også føles tykkere.

Dessuten, hvis du vipper sedlen, vil den sølvfargede stripen avsløre et portrett av Europa inne i et gjennomsiktig vindu, mens smaragdnummeret viser en effekt av lyset som beveger seg opp og ned.

west ham vennskapskamper 2014

Europa -serien skal også være mer holdbar enn de originale eurosedlene, noe som betyr at de må byttes sjeldnere.

Hva betyr dette for mine gamle notater?

Ubrukte valutaer fra din gamle helligdag mister ikke statusen for lovlig betalingsmiddel ... ennå.

Ubrukte valutaer fra din gamle helligdag mister ikke statusen for lovlig betalingsmiddel ... ennå. (Bilde: PA)

Den gode nyheten er at den opprinnelige serien med eurosedler fortsatt vil bli utstedt ved siden av Europa -serien til gjenværende aksjer er oppbrukt.

Når dette skjer, vil de gradvis fases ut, og til slutt slutte å være lovlig betalingsmiddel.

Så langt er det ikke bekreftet noen dato for når dette sannsynligvis vil skje, selv om ECB har lovet at det vil bli kunngjort i god tid.

Viktigst av alt, selv om de blir slettet, vil de fortsatt beholde verdien. Dette betyr at du kan bytte dem i en hvilken som helst nasjonal sentralbank i Eurosystemet.

Hva med € 500 -lappen?

Det er verdt å merke seg at ECB har valgt å slutte å produsere € 500 -sedlen - det er ikke en som en del av Europa -serien.

Det er bekymret for at den kan brukes til å lette ulovlige aktiviteter, og lappen er ikke lenger utstedt siden 2018.

stephen fry elliott spencer

Når det er sagt, er det fortsatt lovlig betalingsmiddel, så hvis du tilfeldigvis har en seddel liggende, kan du fortsatt bruke den, eller i det minste bytte den mot mindre trossamfunn som kan være lettere å bruke på din neste tur.

sjeldne 5 pence-mynter

Hva skal jeg gjøre med mine gamle euro?

Det er på tide å bruke de gamle ubrukte feriepengene bedre.

Det er på tide å bruke de gamle ubrukte feriepengene bedre. (Bilde: Getty)

Selv om det ikke er noen umiddelbar trussel om at de gamle eurosedlene slippes fra status som lovlig betalingsmiddel, bør introduksjonen av disse nye sedlene fungere som en anspor for å bruke de ubrukte kontantene bedre.

Tross alt ville de fleste av oss ikke være spesielt blasé rundt £ 100 i sterling sittende i bukseskuffen vår - den burde ikke være annerledes bare fordi sedelen er for en annen valuta, uansett hva den måtte være.

Du har også mange alternativer. Det er en rekke valutavekslingsfirmaer som gjerne vil kjøpe disse sedlene av deg, men vær advart om at valutakursene vil være langt mindre sjenerøse enn hvis du kjøpte valutaen fra dem.

Et nettsted vel verdt en titt er Resterende valuta , da det ikke bare vil ta ubrukte sedler fra hendene dine, det vil også betale for myntene dine også. Faktisk vil nettstedet kjøpe valuta som ikke lenger er i bruk - et utmerket alternativ hvis du fortsatt sitter på pesetas eller lira.

Ubrukte reisepenger er et annet firma som vil kjøpe din gamle valuta som er utgått, og som er verdt å vurdere.

Les mer

Hemmeligheter for reisegeniene som slo systemet
Familien reiser verden rundt gratis Reise uten å gå tom for penger Mannen som fikk en flytur på 40 000 pund for 200 pund Jeg har vært i 125 land på £ 10 per dag

Se Også: