Symptomer på norovirus: Hvordan behandle vinteroppkastfeil og unngå å bli syk

Livsstil

Horoskopet Ditt For I Morgen

Norovirus er nok det viruset vi alle gruer oss mest til når det kommer til vintermånedene.



Mer kjent som vinteroppkastfeilen, opp til én million av oss fanger den hvert år - og det er svært smittsomt.



Det er en utmattende insekt som forårsaker oppkast, diaré, magesmerter eller kramper, lavt nivå av feber og muskelsmerter.



Det er faktisk en insekt hele året, men den blir spesielt utbredt om vinteren på grunn av at alle er overfylt innendørs, noe som gjør det lettere for viruset å overføres.

Selv om det normalt bare varer i et par dager, kan det spre seg raskt gjennom skoler og arbeidsplasser, og har resultert i avdelingsstenginger på sykehus.

Her er alt du trenger å vite.



Hva er norovirus?

Norovirus er en av våre vanligste magefeil og kan være svært ubehagelig. Symptomene er forårsaket av betennelse i mage og tarm.

Nicola Williams, en fastlege i Castleford, West Yorks, sier: Selv om Norovirus vanligvis er kjent som vinteroppkastfeilen, kan du fange det når som helst på året, og det påvirker alle aldre. Det kan raskt gulv deg og det vil ta noen dager før du begynner å føle deg bedre.



Det er ingen unnslippe for noroviruset (Bilde: Getty)

Hva er symptomene?

Dr. Williams forklarer: Vanligvis vil pasienter plutselig begynne å føle seg kvalm etterfulgt av oppkast, som kan være prosjektil, og vannaktig, løs diaré. Noen mennesker har magekramper, smerter, hodepine og feber. Det er ingen kur, så la det gå sin gang, som vanligvis er to eller tre dager.

Tegn og symptomer begynner vanligvis 12 til 48 timer etter den første eksponeringen for viruset, og du vil fortsette å kaste virus i avføringen i opptil to uker etter bedring.

Denne avskalingen kan vare i flere måneder hvis du har en underliggende sunn tilstand.

Det er mulig å ha norovirus, men ikke vise noen tegn eller symptomer. Til tross for dette vil du fortsatt være smittsom og spre viruset til andre.

Er det smittsomt?

Norovirus er ekstremt smittsomt. Det overføres når små partikler av avføring eller oppkast fra en infisert person kommer inn i en annens munn.

Dr. Williams sier: Det er ekstremt smittsomt og det er mer sannsynlig at utbrudd oppstår på steder der folk bor tettere sammen, for eksempel sykehjem og cruiseskip. Du er mest smittsom fra symptomene begynner til 48 timer etter at de går over.

Hvordan kan jeg unngå det?

Det er ikke alltid mulig å unngå å få Norovirus, sier Dr Williams, men det viktigste i forebygging er å vaske hendene godt med såpe og vann.

Hun sier: Ikke stol på håndgeler fordi de ikke dreper viruset. Å vaske hendene ordentlig bør ta omtrent 20 sekunder, så lenge du synger Happy Birthday to ganger. Hvis noen i familien din har viruset, vær ekstra forsiktig med å vaske hender.

Kvinne som vasker hendene

Å vaske hendene er viktig for å bekjempe norovirus (Bilde: Getty)

Hvordan spres det?

Du kan fange viruset ved å komme i kontakt med noen som har det, eller ved å spise mat eller berøre overflater som er forurenset.

Dr. Williams sier: Bleik alle forurensede overflater, som dørhåndtak, og bruk en separat flanell og et håndkle for tørking. Vask sengetøy og håndklær separat på en varm vask. Unngå å spise rå eller uvasket mat og østers, da de kan bære norovirus.

Hvor lang er inkubasjonstiden?

Det er mest sannsynlig at du får det 12 til 48 timer etter at du har kommet i kontakt med viruset. Du kan få det mer enn én gang fordi det er i konstant endring, så vi kan ikke bygge noen langsiktig motstand.

Hvor lang tid tar det å bli frisk?

Symptomene varer en til tre dager og går vanligvis over av seg selv.

Dr Williams sier: Hvis du har lyst til å spise, hold det enkelt med suppe, rispasta og brød. Brus kan gjøre diaré verre.

Babyer bør få sitt vanlige melkefôr for å forhindre dehydrering. Få rikelig med hvile og du bør snart begynne å føle deg bedre.

(Bilde: Getty)

Kommer den bare om vinteren?

Norovirus kan skje når som helst, men utbrudd er mer vanlig i kaldere vær. Bakterier lever lenger utenfor kroppen om vinteren, så de sprer seg lettere.

Dr Williams sier: Kaldere, fuktig vær tvinger oss inn, noe som betyr at vi er i tettere kontakt, slik at viruset kan bevege seg raskere rundt.

Hvordan behandler jeg det?

Dr Williams sier: Det finnes ingen kur, så det er best å la det gå sin gang, og få mye hvile. Drikk mye væske for å forhindre dehydrering. Wee bør være lys farget eller klar.

beste forkjølelsessårkrem

Ta paracetamol for hodepine eller verkende symptomer, men hold deg til de anbefalte dosene.

Hold deg hydrert (Bilde: Getty Images/iStockphoto)

Hvordan kan jeg sørge for at jeg ikke sprer det til andre?

Hvis du har viruset og ønsker å unngå å trekke andre inn i elendigheten og smerten din, er disse tingene du bør gjøre:

  • Unngå direkte kontakt med mennesker inntil 48 timer etter at symptomene dine er borte.
  • Rengjør toalettet ditt og sørg for at eventuell avføring og oppkast er skylt skikkelig bort.
  • Alle områder som kan være forurenset, som bad og kjøkken, bør rengjøres med et blekemiddelbasert husholdningsprodukt.
  • Eventuelle forurensede klær eller sengetøy bør vaskes separat fra ikke-forurensede gjenstander, og bruk en varm vask.
  • Unngå å besøke sykehuset.

Er det livsfarlig?

Selv om norovirus er svært ubehagelig, er det vanligvis ufarlig. Vær forsiktig så du ikke blir alvorlig dehydrert, noe som kan være farlig for babyer, eldre og de med svekket immunforsvar eller nyresykdom.

Bør jeg oppsøke lege?

Hvis symptomene varer mer enn noen få dager eller du allerede har en alvorlig sykdom, kan du få råd ved å ringe fastlegen din. Unngå å delta på operasjon eller akuttmottak, da du kan spre viruset til sårbare pasienter.

Dr Williams sier: Hvis du har alvorlige oppkast, blodig avføring eller dehydrering, få medisinsk hjelp. Symptomer på alvorlig dehydrering inkluderer rask hjerterytme, svimmelhet og små mengder mørk urin, eller ingen urin i det hele tatt, eller å være døsig eller ikke reagere.

Hvis en baby eller et barn er mindre lydhør, feberaktig eller har blek eller flekkete hud, eller hvis de ikke drikker mye og har tørrere bleier enn vanlig, få hjelp.

Ofre må unngå operasjoner (Bilde: Getty)

Hvor lenge er jeg smittsom?

Personer med norovirus er smittsomme fra det øyeblikket de begynner å føle seg syke til minst tre dager etter at symptomene opphørte.

Noen mennesker kan være smittsomme i opptil to uker, så god håndvask er avgjørende.

Når kan jeg gå tilbake på jobb?

Dr Williams forklarer: Det er veldig viktig å holde seg unna jobb og holde barn utenfor skolen eller barnehagen i 48 timer etter symptomene slutter for å unngå å overføre viruset.

Siste helsenyheter
datatelling ='3' data-numberedMest leste
Ikke gå glipp av

Se Også: