Pyramidespill forklart - hvordan 'bli rik' svindel har kostet briter £ 35 millioner i år

Bedrageri

Horoskopet Ditt For I Morgen

Folk blir advart om å passe på såkalte & apos; pyramide & apos; ordninger ettersom arbeidsledigheten fortsetter å øke i kjølvannet av det andre koronavirusutbruddet.



I løpet av de siste 12 månedene har briter mistet nesten 35 millioner pund til & apos; easy & apos; investeringer som ofte drives av kriminelle nettverk, sa Action Fraud.



& apos; Bli rik raskt & apos; ordninger - annonsert på nettet, over telefon og på dørstokken - selges ofte på påstand av enkle penger, men i de fleste tilfeller står ofre igjen hundrevis av pund i gjeld.



De er også kjent som & apos; franchise fraud & apos;, & multi-level marketing & apos; eller en 'kjedehenvisning'.

De starter vanligvis med at en person tilbyr en attraktiv investeringsmulighet med liten eller ingen risiko.

Du legger pengene dine i potten, de får en provisjon for å rekruttere deg og kjeden fortsetter.



'Et pyramidespill er i utgangspunktet enhver pengegenererende ordning som fungerer av menneskene på toppen av pyramiden som registrerer seg & investorer & apos; som igjen registrerer flere ‘investorer’ og så videre, forklarte Martyn James på Resolver.co.uk.

'Du må vanligvis kjøpe deg inn i ordningen, og når du er med, tjener du penger ved å selge & apos; down & apos; men du må også betale penger & apos; opp & apos ;.



'Dette fungerer for salg, investeringer og stort sett alle produkter eller tjenester du kan tenke deg. Imidlertid er et tradisjonelt pyramidespill ofte uredelig eller i beste fall moralsk tvilsomt, og de aller fleste mennesker (99% og over) tjener ikke penger eller taper summer. '

Hvordan pyramidespill starter

For godt til å være sant: Avtalene er ofte rettet mot sårbare mennesker

Har du blitt påvirket av dette? Ta kontakt: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

Bli rik på raske ordninger starter vanligvis med at en person tilbyr deg en attraktiv investeringsmulighet - det kan være en venn, et familiemedlem eller en kald mann.

De hevder at du kan tjene enorme summer ved å selge noe, eller overbevise flere om å investere i en plan for å tjene penger.

Og jo flere som engasjerer seg, jo mer penger er du lovet - du må bare betale et gebyr på forhånd for å være en del av det.

Du blir ofte fortalt å rekruttere venner og familiemedlemmer. Hvis du gjør det, tjener du penger. De får deretter beskjed om å rekruttere andre for å holde kjeden i gang.

Imidlertid involverer det i de fleste tilfeller et produkt som er overpriset, ikke-eksisterende eller verdiløst.

Så den eneste måten å tjene penger på er å registrere flere og flere mennesker - hver av dem betaler et gebyr.

Dette ser folk på toppen kontanter inn, slik at alle andre betaler penger for ingen retur.

Tross alt er legitime investeringer avhengige av verdifulle varer og tjenester for å tjene penger og generere avkastning - ikke medlemsavgifter.

I de fleste tilfeller innebærer det at du investerer i et produkt som er overpriset, ikke-eksisterende eller verdiløst (Bilde: Spaceboyjosh / Wikimedia Commons)

I et pyramidespill er pengene vanligvis ikke investert hvor som helst. I stedet har det bare gått forbi kjeden av investorer.

Etter hvert tørker virksomheten opp og selskapet forsvinner - sammen med alle pengene du har betalt inn.

'Vær forsiktig med ordninger eller investeringsmuligheter som gir urealistisk avkastning eller krever at du rekrutterer andre mennesker,' sa en talsmann ved Financial Conduct Authority til NEWSAM Money.

'Selv om du i utgangspunktet får høy avkastning på investeringen, vil pengene til slutt tørke opp og senere kan investorer miste alt.

'Du bør seriøst vurdere å søke økonomisk rådgivning eller veiledning før du investerer. Du bør sørge for at ethvert firma du har å gjøre med er regulert av oss og aldri ta investeringsråd fra selskapet som kontaktet deg, da dette kan være en del av svindelen. '

De røde flaggene

Når du først er inne, vil du bli tilbudt penger til å rekruttere venner og familie også (Bilde: Getty Images / Cultura RF)

beste dyrehagen i Storbritannia

Hvis du har blitt kontaktet om en investeringsordning ut av det blå, er det sannsynlig at den enten er mistenkelig eller en eller annen form for pyramidespill - spesielt hvis den lover rask avkastning.

Tenk deg om to ganger hvis du blir bedt om å betale et gebyr for å bli med i ordningen, og igjen hvis du blir bedt om å rekruttere flere mennesker.

'Pyramidespill er ofte forkledd som en rask måte å tjene penger på, uten risiko,' sa en talskvinne for Action Fraud.

'I virkeligheten er ordninger som dette uholdbare og ofte ulovlige. Hvis du blir med, kan du ende opp med å miste hundrevis av pund uten å tjene penger.

'De eneste som vanligvis tjener på et pyramidespill er de som skapte dem. Husk alltid at hvis det virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det. '

Hvis du er bekymret for om investeringen din er ekte, må du bekrefte selskapet på nettstedet for Financial Conduct Authority. Ekte investeringsselskaper må være FCA -regulert for å handle i Storbritannia. Ikke stol på logoer og hør-si, sjekk det selv.

Action Fraud tilbyr følgende tips for å oppdage en bli rik svindel:

  • STOPPE: Ta deg et øyeblikk til å stoppe opp og tenke før du går fra penger eller informasjon, kan du være trygg.

  • UTFORDRING: Kan det være falskt? Det er greit å avvise, avvise eller ignorere eventuelle forespørsler. Bare kriminelle vil prøve å skynde deg eller få panikk.

  • BESKYTTE: Kontakt banken din umiddelbart hvis du tror du har falt for en svindel, og rapporter det til Action Fraud.

Jeg tror jeg har falt i fellen - hva skal jeg gjøre?

Etter hvert faller alt sammen og pengene dine forsvinner - ofte i hendene på svindlerne som startet dem

Få de siste rådene om penger, nyheter og hjelp rett i innboksen din - registrer deg på NEWSAM.co.uk/email

Hvis du tror du kan være involvert i et pyramidespill, må du bryte kontakten med selskapet umiddelbart.

Rapporter det til Handlingssvindel så snart som mulig, og fortell banken din eller byggesamfunnet.

Ta vare på alle bevis du har, da dette vil hjelpe deg med å spore svindlerne.

Personer som allerede har blitt offer for svindlere, er også spesielt utsatt for gjenopprettingssvindel.

Dette er når svindlere kontakter dem som allerede har tapt penger og hevder å være politimenn eller advokater.

De anbefaler at de kan hjelpe offeret med å få de tapte pengene tilbake - men be om et gebyr først.

Hvordan beskytte deg selv

Vær forsiktig med alle som ber deg om å dele med pengene dine under press (Bilde: Getty)

Hvis du vurderer noen form for investering, husk alltid: hvis det virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.

Høy avkastning kan bare oppnås med høy risiko.

Pyramidespill involverer ofte produkter som ikke har noen reell salgsverdi. Tenk på den virkelige verdien av investeringen din før du overbeviser venner og familie om å bli med.

'Vi råder folk sterkt til å være ekstremt forsiktige med å bli med i organisasjoner som gjør krav på potensiell inntekt når denne inntekten i stor grad er avhengig av å rekruttere andre mennesker til å jobbe for deg,' sa Wendy Martin, direktør for National Trading Standards til NEWSAM Money.

'Det er nesten alltid slik at menneskene helt i toppen av organisasjonen vil tjene økonomisk, mens de lenger ned i organisasjonen som har blitt rekruttert mer nylig vil tjene betydelig mindre.

Noen av disse ordningene krever også at du forplikter deg til å bli medlem av ordningen eller kjøpe produkter eller tjenester knyttet til dem, før du får inntekt i det hele tatt.

'Hvis det ser for godt ut til å være sant, er det vanligvis det. I noen tilfeller kan selskapet operere ulovlig. '

Direkte salg vs pyramidespill - hva er forskjellen?

Kvinner i badekåper iført øyemasker

Direkte salg innebærer vanligvis et faktisk produkt som selges på en-til-en-basis, i sosiale omgivelser eller online (Bilde: Getty)

Direkte salg er der produkter eller tjenester selges direkte til kunder utenfor et fast detaljhandelsmiljø. Et populært eksempel på dette er skjønnhetsmerket Avon som selger via representanter fra samfunnet.

Vanligvis foregår salg av direkte salg på en-til-en-basis, i sosiale omgivelser eller online.

I følge Direct Selling Association (DSA), som representerer bransjen, er gjennomsnittlig opptjent beløp 372 pund i måneden.

DSA-medlemsbedrifter må følge strenge retningslinjer for bransjen, som inkluderer en 14-dagers avkjølingstid, rask betaling av provisjon og bonuser og tilstrekkelig opplæring.

Susannah Schofield OBE, generaldirektør i Direct Selling Association, sa: 'DSA er sterkt imot alle former for pyramidesalg som er ulovlig i Storbritannia og mange andre land; forskjellen er veldig tydelig, og de to må aldri forveksles.

'Direkte salg er en vanlig detaljvei til markedet der inntektene kommer fra salg av varer til forbrukere av selgere og deres rekrutter.

'Se alltid etter DSA -logoen - medlemmer av UK Direct Selling Association tilbyr større beskyttelse og rettigheter både for deg som en direkte selger og dine kunder.'

Se Også: