Er Line of Duty basert på sanne historier? Syke og tragiske forbrytelser som inspirerte handlinger

Tv Nyheter

Horoskopet Ditt For I Morgen

Line of Duty kan være helt fiktiv, men mange av de gripende historiene har faktisk blitt inspirert av virkeligheten.



AC-12 eksisterer faktisk ikke, men er basert på lignende grenser mot korrupsjon som opererer over hele landet, mens showskaperen Jed Mercurio har forklart hvordan han fikk noen av ideene sine.



Met Polities egen versjon av AC-12, som først ble kjent som A10 på 70-tallet, kalles nå Directorate of Professional Standards (DOS).



Fordi så lite var kjent om enheten, var den tidligere kjent som & apos; ghost squad & apos; før det ble omdøpt til A10, deretter byttet til CIB1, og senere CIB2.

Skytingen av en uskyldig mann i virkeligheten inspirerte Mercurio til å skrive den første serien av Line of Duty - med åpningsepisoden som startet med en veldig lignende hendelse som involverte Steve.

rebekka vardy peter andre

Mange av de gripende tomtene har blitt inspirert av vridde virkelige forbrytelser og faktiske rettsfall, for eksempel drapet på Stephen Lawrence og skytingen av Jean Charles de Menezes.



Her er en titt på noen av de virkelige forbrytelsene og tragediene som inspirerte Line of Duty-tomter.

Stefan Kiszko

Stefan Kiszko tilbrakte 16 år bak lås og slå for et drap han ikke begikk

Stefan Kiszko tilbrakte 16 år bak lås og slå for et drap han ikke begikk (Bilde: PA)



Forfatter Jed Mercurio har uttalt at historien hans i serie 4 var inspirert av den ødeleggende saken i virkeligheten Stefan Kiszko.

Kiszko ble urettmessig fengslet i 16 år for drapet på skolejenta Lesley Molseed mens morderen gikk fri.

Tidligere konservative parlamentsmedlem Anthony Beaumont-Dark beskrev sin prøvelse og sa: 'Dette må være det verste rettsbruddet noensinne. Det skammer alle som er involvert i saken. '

I den fiktive Line of Duty -historien slet mordmistenkte Michael Farmer, som har innlæringsvansker, under avhør og ble ikke støttet skikkelig av sin advokat.

DCI Roz Huntley, spilt av Thandie Newton, ble satt under et sterkt press for å tiltale Farmer fordi de trengte et gjennombrudd i saken, til tross for at en kriminalteknisk ekspert antydet at han ikke var synderen.

'Vel, det er faktisk veldig relevante eksempler i britisk rettshistorie om Stefan Kiszko,' sa Mercurio da han forklarte hva som inspirerte noen av hans tomter.

I likhet med den fiktive karakteren til Farmer, hadde Kiszko innlæringsvansker og den mentale og følelsesmessige alderen til en 12-åring.

Kiszko ble arrestert etter at tre jenter hevdet at han på uanstendig vis hadde utsatt seg for dem dagen før drapet, men de innrømmet senere at de hadde løyet for en latter.

Fordi dette skjedde i 1975, før politi- og straffelovgivningen i 1984, hadde Kiszko ikke rett til å ha en advokat til stede under politiavhør, ble ikke spurt om han ønsket en og hans forespørsel om at moren hans skulle være tilstede ble avslått .

Kiszko tilsto å ha drept Molseed, men sa senere: 'Jeg begynte å fortelle disse løgnene, og de syntes å glede dem, og presset var av for meg. Jeg tenkte at hvis jeg innrømmet det jeg gjorde overfor politiet, ville de sjekke det jeg hadde sagt, synes det var usant og ville la meg gå. '

Ved Leeds Crown Court i juli 1976 ble han dømt til livstid for drap og utholdt fryktelige fysiske angrep i fengsel.

Saken ble gjenåpnet etter at moren hans anket og Kiszko ble løslatt i 1992, men innen 12 måneder døde han av et hjerteinfarkt i en alder av 41 år.

En etterforskning klarerte politiet for mishandling, og i 2007 fant DNA -testing at drapsmannen var Ronald Castree, som nå tjener liv bak lås og slå.

Jimmy Savile

Steve ser på Savile på en skjerm

Steve ser på Savile på en skjerm (Bilde: ITV)

Jimmy Savile har faktisk blitt sett på en skjerm under flere episoder av Line of Duty.

Den britiske etterforskningen av anklager om seksuelle overgrep etter at ofrene for Savile meldte seg, har blitt adressert direkte i Line of Duty.

I løpet av den tredje sesongen ba advokat Gill Biggeloe faktisk Ted Hastings om å overlate sakene til saken til Operation Yewtree, så de var ute av AC-12s hender.

Før hans død skrev den fiktive sersjanten Danny Waldren ned en liste over menn som hadde misbrukt ham seksuelt som barn.

Mens de ikke adresserte ham ved navn, viste de til og med et bilde av Jimmy Saville som håndhilste på en politimann.

I løpet av den nåværende serien har forfattere utvidet plottet ved å uttale at den fiktive karakteren til Gail Vella undersøkte Saviles forbindelser med politiet.

I den siste episoden sa den fiktive Vela: 'Det er nå et spørsmål om offentlig rekord at Jimmy Savile dyrket relasjoner med høytstående politifolk. Savile utnyttet disse forholdene for å skremme alle som forsøkte å undersøke hans krenkelser.

'Vi innser nå hva Savile fikk ut av forholdet til senior politifolk, men det som fremdeles er ukjent og ikke undersøkt, er hva disse offiserene fikk ut av forholdet til Savile.'

Stephen Lawrence

Stephen Lawrence døde tragisk 18 år gammel

Stephen Lawrence døde tragisk 18 år gammel (Bilde: PA)

Stephen Lawrence ble drept i et kvalmende uprovosert angrep da han ventet på en buss med sin venn i 1993.

Den spirende 18 år gamle arkitekten ble knivstukket flere ganger før han blødde i hjel i Eltham, Sørøst-London, men til tross for tips ble ingen siktet.

Nesten fire år senere bestemte en undersøkelse at tenåringen hadde dødd i et rasistisk angrep av fem hvite ungdommer.

I juli 1997 fant Macpherson -rapporten at sonden om hans død sto overfor institusjonell rasisme og sviktende lederskap.

I 2012 ble David Norris og Gary Dobson funnet skyldige i Stefans drap og fengslet på livstid. To andre har blitt fengslet for narkotikahandel, mens en har forble fri.

I showet ble mordofre Lawrence Christopher angrepet av en gruppe hvite ungdommer på en jernbanestasjon og var også arkitekt under opplæring.

Jean Charles de Menezes

Jean Charles de Menezes

Brasilianeren Jean Charles de Menezes ble drept av Met -politifolk (Bilde: PA)

Den aller første Line of Duty -scenen ble inspirert av drapet på Jean Charles de Menezes.

I showet jobber Steve Arnott i enheten for terrorbekjempelse og beordrer et skytevåpenlag til å angripe leiligheten til en mistenkt.

Imidlertid gjør de en alvorlig operasjonsfeil ved å raide flat 56 i stedet for 59, så tar de feil med en babysele for en bombevest og skyter en uskyldig mann.

Sjefinspektør Phillip Osborne krever deretter at teamet lyver i rapportene sine og forteller Arnott at han er 'ferdig' når han nekter å gjøre det.

Line of Duty -skaperen Mercurio har uttalt at historien hans var påvirket av skytingen av de Menezes i juli 2005, som skjedde to uker etter bombingen i London 7/7.

Den brasilianske mannen ble skutt i hodet syv ganger etter å ha blitt ansett som en terrorist på feil måte.

IPCC startet to undersøkelser, og i desember 2008 returnerte en etterforskning en åpen dom.

En jury avviste politiets beretning om hvordan de Menezes døde og bestemte at han ikke ble lovlig drept som en del av en antiterroroperasjon.

Daphne Caruana Galiela

Etterforskende journalist Caruana Galizia ble drept etter at en kraftig bombe sprengte en bil som drepte henne i Bidnija, Malta, 16. oktober 2017

Etterforskende journalist Caruana Galizia ble drept etter at en kraftig bombe sprengte en bil som drepte henne i Bidnija, Malta, 16. oktober 2017 (Bilde: X01097)

Etterforskende journalist Caruana Galizia ble drept etter at en kraftig bombe sprengte en bil som drepte henne i Bidnija, Malta, 16. oktober 2017.

Hun nektet å rygge til tross for trusler, og i 2017 ble hun drept etter at en bombe ble detonert i bilen hennes i nærheten av huset hennes.

Daphne ble myrdet etter å ha brutt historier om regjeringens korrupsjon, påstander om hvitvasking av penger og organisert kriminalitet i landet.

Tre menn ble anklaget for drapet og en, Vincent Muscat, erkjente straffskyld og ble fengslet i 15 år.

Forfatter Jed Mercurio bekreftet den fiktive karakteren Gail Vella, som ble skutt og drept under etterforskning av politiets korrupsjon, var basert på den maltesiske journalisten.

Jill gir

Den engelske TV -programlederen Jill Dando ble drept utenfor hjemmet hennes i 1999

Den engelske TV -programlederen Jill Dando ble drept utenfor hjemmet hennes i 1999 (Bilde: Getty Images)

Det er også mange likheter mellom Gail Vellas død og Jill Dando, TV -programlederen og journalisten som ble skutt død utenfor hjemmet hennes i april 1999.

I showet undersøker AC-12 for tiden drapet på reporter Gail Vella i en sak som også fortsatt er uløst slik den er.

Den mistenkte for det fiktive Vella -drapet er Terry Boyle, som har Down's Syndrome og også dukket opp i den første serien da kriminelle, men et lik i fryseren.

Et søk i leiligheten hans avslørte bilder på veggen hans av Vella, som han beskrev under avhør som en 'hyggelig dame', og han ble beskrevet som en 'lokal oddball' av Ted Hastings.

En tidlig teori fremsatt av politiet som etterforsket drapet på Dando var at synderen var en besatt fan.

Dette førte dem til Barry George, som fremstilte som en & apos; oddball & apos; og ble funnet å ha en fascinasjon for BBC og kjendiser, samt avisuttak knyttet til Dandos død.

Tidligere korrespondent i BBC, Danny Shaw, sa: 'Deler av handlingen ser ut til å trekke på drapet på Jill Dando og den påfølgende arrestasjonen av en & apos; oddball & apos; med en fascinasjon for kjendiser, funnet skytevåpenrester, et drapsmann-drap. '

George ble dømt for Dandos drap i 2011, men ble frikjent etter anke og rettssak på nytt etter åtte års fengsel. Saken er fortsatt uløst.

Line of Duty -sjef Mercurio sa: 'Det er interessant - og den andre er Barry George, som dømte og deretter frifunnet for Jill Dando -drapet. Så det er faktisk veldig relevante korrelater i det britiske systemet. '

Når du kommer under ild for å bruke begrepet & apos; oddball & apos; i manuset påpekte Mercurio at det ikke var relatert til læringsvansker.

'Dramaet bruker begrepet for å referere til Dando -saken, ikke til læringsvansker. Vi jobber med mange politirådgivere, forklarte han.

Christopher Alder

Christopher Alder i uniformen til fallskjermregimentet

Christopher Alder i uniformen til fallskjermregimentet (Bilde: Presseforening)

Christopher Alder var en krigshelt i Falklands som døde i politiets varetekt i 1998 i en alder av 37 år.

Han ble slått i en pubkamp og slo hodet på fortauskanten, og deretter tok Humberside Police ham til sykehuset før han arresterte ham.

Betjenter ble fanget på opptak som hånte ham og lager apelyder mens han lå og døde.

Fem offiserer ble dømt for drap og forseelse, men ble frikjent.

I 2004 ble fire offiserer involvert i saken innvilget førtidspensjonering på grunn av stress og fikk utbetaling på over 44 000 pund samt politipensjon.

Dette inspirerte historien i den nåværende serien der offiserer tok en ung arkitekt i politiets varetekt og han døde i cellen av et ubehandlet hodeskallbrudd.

Chloe avslørte også at han ble hånet av politifolk som hånet på ham med apelyder, i en uhyggelig likhet med Christopher.

Sir Cliff Richard

Cliff Richard

Fans tror det var en referanse til Sir Cliff Richard (Bilde: ITV/REX/Shutterstock)

Det ble referert til BBC som filmet et politiangrep av en eldre popstjernes hjem i episode 2 av denne serien.

Fans koblet det umiddelbart til saken om Sir Cliff Richard da gamle opptak av en av Gail Vellas rapporter ble spilt.

Karakteren sa: 'I stedet for å forfølge de skyldige politifolkene, undersøkte konstabelen din kjendiser og VIP -er uten tiltale.

'Betjenter har uten tvil samarbeidet med BBC om å la et nyhetshelikopter filme søket etter en eldre popstjernes hjem igjen, uten kostnad.'

Politiet slo til mot Sir Cliffs Berkshire -hjem i 2014, etter falske påstander om seksuelle overgrep. Han ble aldri arrestert og saken ble henlagt to år senere.

BBC sendte helikopteropptak av angrepet. Sir Cliff saksøkte for krenkelse av personvernet og vant 210 000 pund skader og 2 millioner pund.

Virkelige liv Ted

Sir Robert Mark bekjempet virkelig korrupsjon

Sir Robert Mark bekjempet virkelig korrupsjon (Bilde: BBC/Bohemia Films/Alamy)

I likhet med den fiktive superintendenten Ted Hastings in Line of Duty, gjorde en mann det til sitt oppdrag å kvitte Metropolitan Police med alle de dårlige eplene.

Sir Robert Mark, som ble Met Police Commissioner i 1972, hadde et mantra som ligner veldig mye på Ted's 'catching bent coppers'.

'En god politistyrke er en som fanger flere skurkere enn den bruker,' forklarte Sir Robert, som var inspirasjonen bak Line of Duty -helten.

I en av sine aller første handlinger opprettet Sir Robert Storbritannias første spesialistpolitienhet mot korrupsjon, A10-den virkelige versjonen av Line of Duty's AC-12.

Han pekte fingeren mot CID -detektiver, en elitegruppe som tidligere var immun mot ansvarlighet og granskning, noe som gjorde ham til en upopulær skikkelse.

'En bøyd detektiv er ikke bare seg selv en urettferdig person, ikke bare gjør han uopprettelig skade på en mengde menn som lite fortjener å bli diskreditert på den måten, men han skader hele strukturen av offentlig tillit og rettens tillit politiet, forklarte han.

'Så langt jeg er bekymret, vil han alltid være et hovedmål, og han kan ikke se til noen nåde i det hele tatt fra meg.'

Akkurat som Ted var Robert ikke der for å få venner og fortalte Met offiserer at de rutinemessig var korrupte og ikke ville være redde for å bli kvitt dem alle.

På spørsmål om det var en trussel å sette alle CID -offiserer tilbake i uniform om nødvendig, svarte han: 'Jeg ser ikke på det som en trussel. Jeg så på det som en ledelseserklæring.

De fulgte kraftig den minste ledelsen, og i løpet av en femårsperiode skylte A10 og Sir Robert rundt 500 bøyd detektiver.

Ekte politiets reaksjon

Metropolitan Police Commissioner Dame Cressida Dick har kritisert showet

Metropolitan Police Commissioner Dame Cressida Dick har kritisert showet (Bilde: PA)

Ikke alle har blitt imponert over Line of Duty's eksplosive historier fra politiets korrupsjon.

Metropolitan Police -kommissær Cressida Dick har blitt 'opprørt' av de store konspirasjonene i styrken.

'Jeg ble helt opprørt over nivået på tilfeldig og ekstrem korrupsjon som ble fremstilt som politiet er i 2018–19. Det er så langt fra det, sa Storbritannias høyeste politibetjent til Radio Times i 2019.

'Standardene og profesjonaliteten er så høye.'

Selv om hun innrømmet at showet ga 'godt drama', kritiserte hun også Mercurios andre BBC -drama, Bodyguard,

Selv om Dick innrømmet at de kan gjøre politiet noe godt, og la til: 'Begge seriene får oss faktisk til å se litt kule og interessante ut, sannsynligvis en netto positiv.

'De tar med interesse og søknader. Selv om det er helt latterlig. '

Politirådgiver

Line of Duty -teamet under innspillingen

Line of Duty -teamet under innspillingen (Bilde: Twitter)

For å sikre at historiene er nøyaktige til det virkelige livet, har en faktisk politimann gitt råd til serien siden den andre serien.

Bare kjent & quot; John & apos;, har rådgiveren innrømmet at Mercurio bruker dramatisk lisens, men Line of Duty holder seg innenfor virkeligheten.

'Jed vil alltid bruke dramatisk lisens, men det er veldig få steder hvor han vil skyve grensene for hvordan politiarbeid egentlig er,' sa John Den uavhengige .

'Jobben kan være mye mer kompleks og tidkrevende enn vi noen ganger kan vise i serien, men jeg har snakket med offiserer fra forskjellige styrker og rekker, og de kjenner igjen det grunnleggende i det daglige politiet. er det.

'De fleste styrker har flere tusen ansatte, og dramaet fokuserer på en sak som involverer to eller tre personer.

Mercurio sier at han alltid går til rådgiverne først før han legger penn på papiret slik at alt sjekker ut.

- Utgangspunktet er hos våre rådgivere, og jeg blir alltid spent på om vi kan bruke noe jeg ikke har sett i noen andre serier, sier han til Radio Times.

'Vi ville være naive å tro at det ikke er korrupte mennesker som jobber for politiet, men de er få og langt imellom og DPS gjør en veldig god jobb med å få dem til oppgave.'

hvordan døde caroline aherne

*Line of Duty sendes søndager på BBC One klokken 21.00

Se Også: