Inne i Storbritannias beste lille fengsel - der du er fengslet for å ha stjålet Rice Krispies

Tv Nyheter

Horoskopet Ditt For I Morgen

Isle of Man er et pittoresk turistparadis kjent for sine motorsykkelløp, skattelettelser og halefri Manx-katter-men det er også hjemmet til et av de mest uvanlige fengslene i verden.



I Jurby fengsel soner de innsatte tid for å krangle med kona og kaste et glass vann i ansiktet hennes, rope på gaten etter 02.00 og slå mamma over hodet med en sammenrullet kopi av Hello! magasin.



Jeg ble hakket for å ha ranet fire pinnekaker og to Rice Krispie -barer, sier Carl. Og de har sendt meg hit for kriminell skade på fire bokser Carling før.



Straffer kan virke overdrevent straffe, med fengselsstraff for narkotikalovbrudd tre ganger lenger her enn i England og Wales.

Og ingen fanger er automatisk kvalifisert for prøveløslatelse - de må tjene det.

Storbritannias topp 100 hunder stemmer

Ross McWhinnie Snr Inmate, Leroy Bonnick Viseguvernør, Bob Malcolm Governor, Jamie Hall Inmate, Natalie Bayle Inmate, Margo Cain Sikkerhetssjef og Armando Armelii Wing Officer (Bilde: ITV)



Men som kveldens ITV -dokumentar The Best Little Prison In Britain? viser, er regimet langt fra hardt.

I motsetning til de fleste fengsler i Storbritannia, har alle innsatte enkeltceller og får slippe ut av dem i opptil syv timer om dagen.



Personalnivået er nesten en til en med de 120 fangene, og de kommer alle så godt overens at de ofte inviterer fengselspersonalet til drikke og middag når de slippes.

Og det er en personlig shopper som kan kjøpe alt som fanger har råd til med lønnen på opptil £ 35 i uken. Omdømmet for å være koselig har gitt fengselet det uønskede kallenavnet til Jurby Hilton.

Men med gjengjeldelseshastigheter som er de laveste i Europa, med 12,5% mot 48% i England og Wales, må guvernør Bob McColm gjøre noe veldig riktig.

fersken geldof første ekteskap

Jurby fengsel Isle of Man (Bilde: ITV)

Han har tilbrakt 39 år i fengselsvesenet og styrt seks andre fengsler før han utsatte pensjonisttilværelsen for toppjobben i Jurby for fire år siden.

Bob sier: Jurby er veldig forskjellig fra andre steder jeg har jobbet, og jeg elsker det. Men alle som tror at en innsatt liv er kåt, har ikke vært inne.

Noen synes vi burde gå tilbake til hvordan det var da jeg begynte i fengselsvesenet. Vi låste dem inn 23 timer i døgnet, hadde tre i en celle og en kammerpotte i hjørnet.

'Det var det som startet Strangeways -opptøyene, som jeg var involvert i.

Hvis du behandler folk på den måten, endrer du ingenting. Her har vi et trygt, sikkert, anstendig, rent miljø.

Vi endrer mennesker ved å bygge opp deres tillit og tillit, for deretter å prøve å hjelpe dem med å ta bedre valg.

'Det er som foreldre - du prøver å påvirke folk til å gjøre de riktige tingene.

Wing Officer Tony Jones aka 'Jonesy' som spiller gitar (Bilde: ITV)

Bob leder også Isle of Mans prøvetjeneste, og hvis han mener at lovgivningen ikke fungerer, betyr det at han bor på en liten øy, at han raskt kan jobbe med å endre den.

Dette er fordi Isle of Man er en britisk kroneavhengighet med dronningen som suveren, men den er selvstyrende med uavhengige juridiske, administrative og skattemessige systemer, og sitt eget parlament, Tynwald.

Og Bob ser på sin rolle som å håndtere sosiale problemer i stedet for strafferett, med sikte på å komme inn i en innsattes tanker for å omdirigere deres kriminelle sinn.

liverpool v flamengo tv

Det er vår jobb å sørge for at innsatte går ut av fengsel på en annen måte enn de kom inn, sier han. Å regne ut nøkkelen til et individ og bygge det forholdet betyr bruk av utdanning, arbeid og insentiver.

Våre offiserer prøver å fjerne hvem lovbryterne er. Og de er flinke på det fordi Isle of Man har en liten befolkning på 85 000, slik at de kjenner innsatte fordi de låste inn bestefar, pappa eller de har gått på skole med dem.

'Det gir oss muligheten til å få dem til å endre oppførsel.

Lovbrytere vet at hvis de oppfører seg feil, blir de flauere - ingen TV, minimum antall besøk og ute en time om dagen.

George 'Stores' The Stores Officer (Bilde: ITV)

De vil heller oppføre seg og bli belønnet med flere besøk, treningstid eller penger. Eller til og med prøveløslatelse. I England og Wales, for de aller fleste, er prøveløslatelse automatisk. Her krever vi absolutt at de tjener det.

Natalie Bayle, 32, hadde en forlovede og tvillingsdøtre da hun begynte sin seks års dom for narkotikaimport for to år siden. Forholdet hennes gikk i stykker, og nå teller hun dagene mellom hennes 10 år gamle jenters besøk.

Å stole på offiserer har bidratt til å trekke henne ut av fortvilelse og gitt henne håp for fremtiden. Hun sier: Det tok meg en stund, men nå kan jeg snakke med noen offiserer som om de er mamma eller søster min.

De lærte meg at det å gjøre ting som mindfulness -kurs ville hjelpe meg å tenke mer før jeg gjør dumme ting, for det var det som fikk meg hit. Jeg begynte å bli integrert på nytt i samfunnet og jobbe på en kafé, fordi jeg er utdannet kokk. Jeg har hjulpet folk med å ikke gå tilbake til stoffbruk.

'Fengselspersonalet gir meg all den hjelpen jeg kan for å gjenoppbygge relasjoner og være den beste mammaen jeg kan være når jeg kommer ut, så jeg ser dem definitivt ikke som fienden. Men jeg vil gi alt for å være ute.

Bob Malcolm guvernør, Leroy Bonnick viseguvernør og sikkerhetssjef Margo Cain (Bilde: ITV)

Ross McWhinnie er 15 måneder inne i en fireårig og 11 måneders dom i Jurby for en klasse A-narkotikaforbrytelse.

På den tiden har familiemedlemmer og venner gått bort, men han fikk ikke delta i begravelsene deres.

barn på sykehusgulvet

Mye vanskeligere var det å se sin 18 år gamle sønn Ross Junior gå inn i portene for å servere tid for besittelse av cannabis.

Ross, 37, sier: Å se sønnen min her var det verste jeg har måttet takle. I cellen din hver kveld har du god tid til å rake over fortiden din.

Men da jeg så Ross Junior her inne, blunket jeg fremover til fremtiden og klarte ikke å tenke på ham som fulgte min vei. Jeg følte meg 100% ansvarlig, for hvis jeg ikke hadde levd det livet jeg levde, hadde han ikke vært i. Hvis jeg kunne spole tilbake livet mitt, ville jeg gjort ting annerledes.

Jeg trodde jeg var uheldig i livet. Nå ser jeg at jeg er heldig, fordi offiserene hjelper meg med å vise meg hvordan jeg kan sørge for at jeg gjør ting annerledes utenfor. Jeg har ingen mulighet til å være tilbake igjen.

Jurby fengsel Isle of Man (Bilde: ITV)

jeg er en naken kjendis

Seere av ITV -dokumentaren får en omvisning i fengselet, som er designet for å ha en mindre undertrykkende følelse.

Det er glitrende rent fordi fanger tjener å bruke penger på å rengjøre det.

Små skritt har bidratt til å skape den respektfulle atmosfæren, for eksempel bruk av innsattes fornavn eller kallenavn - et trekk som ble sterkt motarbeidet av offiserer i England og Wales.

En offiser som utmerker seg med å vinne fangers tillit er Armando Armille. Han sier: Så snart jeg kom inn i fengselet var det kjærlighet ved første blikk.

'Jeg ville ha en jobb som virkelig gjorde en forskjell og visste at jeg kunne gjøre det her, ikke bare med innsattes hverdag, men lenge etterpå.

Bob Malcolm guvernør og Leroy Bonnick viseguvernør (Bilde: ITV)

Vi har et mye tettere forhold til alle innsatte. Jeg tar miksen ut av dem, og de gjør det samme med meg og sier at jeg burde være på Love Island fordi jeg går på treningsstudioet.

Når vi har den forbindelsen, kan vi virkelig komme til dem.

Vi prøver å snu folk fra et liv med kriminalitet ved å hjelpe dem til å se at det er et valg, og de kan leve et bedre liv - er det ikke det vi alle bør være her for?

  • Det beste lille fengselet i Storbritannia? starter på ITV klokken 20.00 i kveld.

Se Også: