Slik ser du alt Google vet om deg – og slår det AV

Teknologi

Horoskopet Ditt For I Morgen

Google har blitt nesten uunnværlig i våre moderne liv, og du er kanskje godt klar over at søkegiganten sporer og registrerer alt du bruker det til.



Men visste du at du kan se all denne informasjonen selv? Og, enda viktigere, slå den av.



Det er noen få trinn å følge, men det betyr at du kan bestemme hvor mye av dine personlige data selskapet får bruke.



Enten det er å vise personlig tilpassede annonser eller tilby ting som lokale restauranter eller sportsresultater, er det noen fordeler med å la selskaper som Google, Facebook og Apple få vite hva interessene dine er.

Google HQ

Google HQ (Bilde: Getty)

Google

Google (Bilde: PA)



Men hvis du heller vil tørke skiferen ren, gjør du det slik:

1. Finn 'Min aktivitet'

For å se alt du har brukt Google til, må du først logge på kontoen din. Når du er i gang, gå til history.google.com/history .



Dette er aktivitetssiden din og vil vise all informasjon om hva du har vært med på på Googles tjenester – dette inkluderer Maps-søk og YouTube-videoer du har sett.

Hvilke søkedata har Google om meg?

Rull ned til 'Aktivitetskontroller' og klikk 'Administrer aktivitet' under 'Dine søk og nettleseraktivitet'.

Øverst til høyre i «Innsikt»-boksen klikker du på pilen ved siden av «siste uke» og velger «hele tiden».

Dette vil gi deg en kronologisk liste over alt du har søkt etter på en hvilken som helst enhet, forutsatt at du var logget på Google-kontoen din på det tidspunktet.

Du kan gå gjennom og slette spesifikke søk. Hvis du vil stoppe Google fra å registrere søkene dine, går du tilbake til siden 'Personlig informasjon og personvern' og under 'Aktivitetskontroller' slår du av 'Dine søk og nettleseraktivitet'.

Google advarer om at pauser av denne innstillingen vil forhindre produkter som Google Nå og Google+ fra å bruke nett- og appaktiviteten din til å forbedre forslagene og oppdateringene og gi personlig tilpasset innhold.

2. Still inn tidsperioden

Siden vil vise deg høydepunkter fra ulike dager, uker eller måneder, men du kan alltid bestemme nøyaktig hvor mye eller lite av historien du vil se. Klikk på 'Filtrer etter dato'-boksen øverst og velg tidsperioden du er interessert i.

Velg «hele tiden» for å se hvor mye du stoler på Googles tjenester.

3. Se enda mer informasjon

Google sporer ikke bare nettlesingen din – den overvåker også posisjonen din og hvilke enheter du bruker.

Enheter

I løpet av årene har du kanskje logget på Google-kontoen din fra mange enheter, så det er verdt å sjekke hvilke som fortsatt har tilgang og fjerne alle du ikke lenger bruker fra listen.

Klikk på fanen 'Pålogging og sikkerhet' og rull ned til 'Enhetsaktivitet og varsler'. Her vil den vise deg en liste over 'Nylig brukte enheter', med informasjon om når de sist ble brukt for å få tilgang til kontoen din.

korte minnedag-dikt

Hvis det er noen enheter på listen som du ikke lenger bruker, klikker du på dem og klikker deretter på 'Fjern'-knappen.

plassering

Fra hovedaktivitetssiden klikker du på de tre prikkene øverst til høyre i vinduet og velger 'Innstillinger' og deretter 'Vis flere kontroller' og deretter 'Administrer aktivitet' under 'Steder du besøker'.

Forutsatt at du bruker posisjonstjenester, får du en Google Maps-side som viser nøyaktig hvor du har vært og når og hvilken transport du brukte for å komme dit.

Denne funksjonen kalles Google Timeline, og den ble introdusert tidligere i år i april som en måte å registrere alt du har gjort.

'Enten du bruker tidslinjen din til å huske den siste ferien din eller hva du gjorde forrige helg, er det en nyttig måte å se livet ditt på kartet og huske stedene du gikk og aktiviteter du likte på en gitt dag, måned eller år,' sa Gerard Sanz, produktsjefen for Google Maps på den tiden.

4. Hvem tror Google jeg er?

En god måte å finne ut hvem Google tror du er, er å sjekke hvilken informasjon den bruker for å vise deg annonser.

Du kan gjøre dette ved å gå tilbake til siden 'Personlig informasjon og personvern', bla ned til Annonseinnstillinger og klikke på 'Administrer annonseinnstillinger'.

Her kan du se hva Google har identifisert som kjønn og alder, og en liste over eventuelle interesser Google har knyttet til profilen din.

Du kan redigere disse interessene hvis du ønsker å se mer relevante annonser, eller slette dem alle, hvis du heller ikke vil at Google prøver å skreddersy annonseopplevelsen din.

Google sier imidlertid at annonsene du ser fortsatt kan være basert på din generelle plassering (som by eller stat) eller nylige søk.

5. Last ned dataene dine

Til slutt kan du når som helst lage en kopi av innholdet på kontoen din, og bruke det til en annen tjeneste eller bare for dine personlige poster.

Under 'Personlig informasjon og personvern', rull ned til 'Kontroller innholdet ditt' og under 'Last ned dataene dine' klikker du på 'Opprett arkiv'.

Dette tar deg til en side der du kan velge hvilke data som skal inkluderes, og deretter få en kopi tilsendt på e-post som en zip-fil.

939 engel nummer betydning

Google advarer om at dette kan ta lang tid (timer eller muligens dager) å opprette, men at det vil sende deg en e-post når filen er klar.

6. Slett ALT

Hvis du er fornøyd med all informasjonen som Google samler inn om deg, er alt du trenger å gjøre å fortsette som du var. Men hvis du ikke er det, kan du slette alt og slå av stedssporing.

Alt du trenger å gjøre er å gå tilbake til de tre prikkene i hjørnet og velge 'Slettalternativer'.

Rød sletteknapp

Rød sletteknapp (Bilde: Getty)

Dette gir deg muligheten til å slette data fra i dag og i går, men klikk på 'Avansert'-knappen og du kan slette alt fra de siste fire ukene av 'alle tider'.

Hvis du ønsker å gå enda lenger enn det og slette informasjonen din ikke bare fra Google, men også andre nettjenester, er det en måte.

  1. Gå til begjær.meg og logg på med en gmail-adresse.

  2. Se nedover listen over synkroniserte kontoer og bestem hvilke du vil slette og hvilke du vil beholde.

  3. Klikk på knappen

Det er verdt å påpeke at siden ikke tar seg opp alt du noen gang har registrert deg for - noen av de mindre nettjenestene ser ut til å falle gjennom sprekkene og sletteknappen er nedtonet.

datatelling ='3' data-numberedMest leste
Ikke gå glipp av

Se Også: