Hva er et sort hull? Som astronomer oppdager lys bak en for første gang

Vitenskap

Horoskopet Ditt For I Morgen

Vanligvis ødelegger sorte hull alt lys som går i nærheten av dem - så dette opptoget var fascinerende.



Men nå, for første gang noensinne – forskere har sett lys bak et sort hull .



I en ny studie fant forskere, ledet av astrofysiker ved Stanford University i California Dan Wilkins, at lysflammer brøt ut fra et svart hull.



Studien, som brukte European Space Agencys XMM-Newton og NASAs NuSTAR-romteleskoper, fant at lyset ekko rundt det sorte hullet slik at det kunne sees fra den andre siden.

Dette ble oppdaget etter at forskere undersøkte røntgenstråler som ble kastet ut i sentrum av en galakse, 800 millioner lysår unna.

Hva er et sort hull?

Dette er en illustrasjon av et svart hull, som dannes når svært massive stjerner kollapser på slutten av livssyklusen. (Bilde: Getty Images)



Et sort hull er et sted i rommet hvor det er et sterkt gravitasjonsfelt, som selv lys ikke kan unnslippe.

Dette kan skje når sentrum av en stjerne faller inn i seg selv, kollapser eller dør.



Tyngdefeltet i rommet får stjernen fast på et lite rom og kan ikke unnslippe.

Siden intet lys kan slippe ut når de trekkes inn i et sort hull, kan ikke mennesker se et sort hull i verdensrommet, de ser ut til å være usynlige.

Teleskoper med spesielle funksjoner kan imidlertid brukes til å oppdage sorte hull, disse kan også brukes til å se hvordan stjerner oppfører seg annerledes når de er nærme et sort hull.

Hva oppdaget studien?

På tidspunktet for studien studerte forskere et vitenskapelig trekk kalt koronaen, men så fanget teleskopene opp uventede lysende ekko.

beste samsung-telefoner 2020

Lysblusene virket annerledes enn tidligere flammer funnet i galaksen, og viste seg mindre og av forskjellige farger.

Røntgenstrålene så ut til å bli reflektert fra den andre siden av det sorte hullet, noe som er veldig uventet og uvanlig ettersom sorte hull vanligvis ødelegger lys.

Dr. Wilkins sa i en uttalelse: Ethvert lys som går inn i det sorte hullet kommer ikke ut, så vi burde ikke kunne se noe som er bak det sorte hullet.

Dr. Wilkins forklarte røntgenstrålene og hvordan de kunne sees: Grunnen til at vi kan se det er fordi det sorte hullet forvrider rommet, bøyer lyset og vrir magnetiske felt rundt seg selv.

Les mer

sarah jayne dunn operasjon

Dette er første gang disse røntgenstrålene har blitt sett med spådommer at dette kan skje, helt tilbake til Einsteins generelle relativitetsteori.

Men til nå hadde det aldri skjedd, det var bare en myte eller uløst teori.

Medforfatter av forskningen, publisert i Nature Roger Blandford sa i en uttalelse: For femti år siden, da astrofysikere begynte å spekulere i hvordan magnetfeltet kunne oppføre seg nær et svart hull, hadde de ingen anelse om at vi en dag kunne ha teknikkene å observere dette direkte og se Einsteins generelle relativitetsteori i aksjon.

Albert Einsteins teori om generell relativitet er bevist etter at forskere så lys som kom bak et svart hull for første gang (Bilde: Getty Images)

Den nye oppdagelsen er første gang lys noen gang har blitt sett direkte fra bak det sorte hullet.

Den første forskningen var på koronaen, et vanlig lys dannet av et svart hull. Den vikler seg rundt det ytre av det sorte hullet, og dannes når materialer faller inn.

Koronaen er et av de sterkeste lysene i galaksen dannet av det sorte hullet, og den skyter ut røntgenlys som deretter brukes til å analysere det sorte hullet.

Forskere antyder at koronaen starter når gass faller ned i det sorte hullet, dette varmes deretter opp til temperaturer på millioner av grader.

Temperaturen er så varm at elektronene rives fra atomene, og skaper røntgenlyset ved enorme buer og spiraldannelse, magnetiske felter brytes fra hverandre.

Da han forklarte dette ytterligere, sa Dan i en uttalelse. Dette magnetiske feltet blir bundet og deretter knipset nær det sorte hullet, varmer opp alt rundt det og produserer disse høyenergielektronene som deretter fortsetter å produsere røntgenstrålene.

Les mer

Les mer

datatelling ='3' data-numberedMest leste
Ikke gå glipp av

Se Også: