Føler meg svimmel? 7 grunner til at du kan føle deg ør i hodet og hvordan du kan stoppe det

Livsstil

Horoskopet Ditt For I Morgen

Småbarn synes det er kjempegøy å virvle rundt til de mister balansen og faller ned. Og hvis vi er ærlige, har de fleste av oss følt at rommet snurrer når vi har lagt oss etter for mye sprit.



Men når svimmelhet rammer uten åpenbar grunn, er det ingen spøk og kan være veldig ødeleggende.



I følge Meniere's Society er svimmelhet – følelsen av at du eller miljøet rundt deg beveger seg eller spinner – et symptom på flere forskjellige tilstander, hvorav mange har sin opprinnelse i det vestibulære (balanse) systemet i det indre øret.



Ikke alle typer involverer følelsen av bevegelse - du kan bare føle deg ør i hodet eller være ustø på føttene.

Men det er gode nyheter. Andrew Clements, fra Leicester Balance Centre, sier: Enten svimmelhet er et engangsproblem eller et langvarig problem, blir nesten alle bedre eller i det minste i stand til å håndtere symptomene sine med riktig behandling.

Her er syv grunner til et snurrende hode – og hvordan du stopper det.



john diamond nigella lawson

1. Benign paroksysmal posisjonell vertigo

En mann som viser tegn på depresjon

(Bilde: PA)

Opptil 50 % av oss vil oppleve dette indre øreproblemet (BPPV).



Andrew Clements forklarer: Det er forårsaket når rusk fra otoconia-krystaller (en del av mekanismen som vi balanserer og føler tyngdekraften) faller inn i feil del
av øret.

BPPV-relaterte angrep varer bare noen få sekunder om gangen, men kan være alvorlige og tilbakevendende.

Klassiske provoserende bevegelser er å ligge flatt, snu seg i sengen, se opp (f.eks. henge vask) eller bøye seg ned.

Føl deg bedre Et sett med hodebevegelser, kalt Epey-manøveren, vil ofte løse problemet ved å flytte krystallene tilbake til rett plass i øret. Du trenger en fastlege eller spesialist for å jobbe gjennom bevegelsene med deg, og vertigoen din vil bli midlertidig verre før den blir bedre.

2. Angst

Hvis svømmehodet ditt er kombinert med andre nervesymptomer, som rastløshet, hjertebank og en følelse av redsel, er sjansen stor for at det er angst som er problemet.

Føl deg bedre Å trene regelmessig, slutte å røyke og kutte ned på alkohol og koffein vil hjelpe.
nhs.uk anbefaler også CBT (kognitiv atferdsterapi) som en effektiv angstbehandling. Hvis du opplever stressrelatert svimmelhet, pust saktere og dypere og fokuser på et sted i det fjerne. Drikk litt vann , da mild svimmelhet fra dehydrering kan føles verre hvis du er engstelig.

3. Lavt blodtrykk

Lege kirurgi

Har lavt blodtrykk kan forårsake svimmelhet, spesielt når du reiser deg for raskt fra sittende eller liggende stilling.

Føl deg bedre Hvis du vet at du er utsatt for denne typen svimmelhet, må du alltid reise deg sakte. Har lavt blodtrykk kan være sunt, men utelukk eventuelle underliggende forhold hos fastlegen din.

4. Aldring

Svimmelhet og ustabilitet er mer sannsynlig når øynene, det vestibulære systemet i det indre øret og musklene ikke lenger fungerer i harmoni. Aldersrelaterte kardiovaskulære problemer kan også forårsake svimmelhet ved å påvirke blodstrømmen.

Føl deg bedre Hold deg aktiv – tai chi-timer kan hjelpe, ifølge Vestibulære Disorders Association. Og snakk med fastlegen din om reseptbelagte legemidler du tar fordi mange har svimmelhet som bivirkning – det kan være alternativer du kan prøve.

5. Anemi

Blek hud, tretthet og tretthet er de vanlige symptomene forbundet med jernmangelanemi, men svimmelhet er et annet.

brexit 50 pence mynt

Kostholdsekspert Dr. Sarah Schenker forklarer: Grunnen til at anemi kan forårsake en ør følelse er fordi det ikke er nok jern til å lage røde blodlegemer og hemoglobin som gir oksygen til hjernen.

(Bilde: Getty)

Føle seg bedre. Ta en blodprøve - hvis du er anemisk, må du få foreskrevet et høydose jerntilskudd. Jernrik mat inkluderer lam, storfekjøtt, grønne grønnsaker og nøtter. Unngå å ta en kopp til måltidene da te forstyrrer jernopptaket.

6. Øreinfeksjon

Bakterier og virus kan forårsake svimmelhet, kvalme og midlertidig hørselstap ved å betenne det indre øret, kjent som labyrintitt.

Føl deg bedre Antibiotika vil hjelpe hvis det er bakterielt, men for virusinfeksjoner er medisiner som kontrollerer svimmelhet og kvalme – for eksempel sterke antihistaminer – den eneste måten å kontrollere symptomene på.

7. Menières sykdom

Hvis du får svimmelhet ledsaget av en følelse av fylde i øret og forbigående døvhet, kan du ha Menières sykdom, som er forårsaket av økt væsketrykk i øret. Tinnitus (lyder i øret), hørselstap og balanseproblemer kan følge over måneder og år.

Føl deg bedre Behandling av Meniere er rettet mot å redusere og kontrollere symptomer med legemidler og øvelser. En diett med lite salt kan hjelpe ved å redusere væskeansamlingen i øret.

Fordi Selman

Fordi Selman

Jeg hadde BPPV etter et slag i hodet

Karena Selman, fra Stanmore, nordvest i London, fikk et skremmende svimmelhetsanfall til tross for at hun var i form og frisk i 70-årene.

Jeg følte meg så forferdelig at jeg trodde jeg kunne få hjerneslag. Jeg hadde gått ovenpå for en lur da rommet begynte å snurre rundt. Jeg følte at jeg hoppet i fallskjerm fra himmelen.

Jeg turte nesten ikke løfte hodet fra puten, og måtte rope på at min funksjonshemmede mann skulle få hjelp. Ambulansepersonell slet med å få meg inn i en ambulanse fordi jeg var så ustø.

Ulike skanninger og tester på sykehus utelukket noe uhyggelig, og jeg ble fortalt at det var BPPV – sannsynligvis forårsaket av et slag i hodet noen dager tidligere.

Behandlingen min innebar 10 minutter med en ØNH-konsulent som så inn i øynene mine, og flyttet hodet frem og tilbake for å få ruskene i ørene på plass igjen. Bilder på veggen beveget seg rundt etter at han var ferdig, men jeg begynte å føle meg mindre svimmel like etter.

Jeg trenger langsiktige spesialistbalanseøvelser for å komme meg helt på beina igjen, men jeg har aldri hatt en gjentakelse. Hvis jeg gjorde det, ville jeg sitte rett opp et trygt sted, siden det å legge seg på siden under et angrep gjør ting verre.

Hvordan øke helsen din
datatelling ='3' data-numberedMest leste
Ikke gå glipp av

Se Også: