Hvordan holde seg trygg på nettet – topp sikkerhetstips for barn som bruker Internett eller sosiale medier

Teknologi

Horoskopet Ditt For I Morgen

Å være forelder er et minefelt. Å beskytte barnet ditt er ikke akkurat lett, og alle vet at så snart Internett kom på scenen er det enda mer å tenke på.



Som med alt har den elektroniske verden en mørkere side, det betyr ikke at du trenger å låse opp all teknologi akkurat nå og hindre at barna dine blir utsatt for det.



Vi gjør alt vi kan for å lære barna våre hvordan de kan holde seg trygge i den virkelige verden. Men hva med den digitale?



Internett er en del av livene våre, og det er bra for barn å lære hva som må og ikke må gjøres tidlig.

Teknologien har endret måten vi samhandler på, og det betyr å lære barna våre noen seriøse leksjoner om nettadferd og sikkerhet.

Her er noen forslag til hvor du kan begynne med nettguruen Mark Weinstein.



1. Krev tillatelse for å dele

Sørg for at barnet ditt vet hva de deler (Bilde: Getty)

Husk at barn sjelden tenker på konsekvenser. På nettet kan dette føre til deling av informasjon når de ikke burde.



En god praksis er å få dem til å be om tillatelse fra deg til å dele informasjon. Spesielt med dine unge tenåringer.

Ifølge studier er det bare fire av ti foreldre som ofte kommuniserer med tenåringen om hva de bør dele på nettet.

Lurer du på hva du skal gjøre? Sett deg ned og snakk åpent om farer på nettet og hvorfor det er bedre å være trygg enn å beklage. Lær dem at deres digitale jeg langt vil overleve dem og kan påvirke livene deres i årene som kommer. Deretter oppfordrer de dem til å ta kontakt med deg når de får forespørsler om noen form for personlig informasjon.

2. Bruk foreldrekontroll

Hun er kanskje ikke glad for det, men det er best å ha foreldrekontroll (Bilde: Getty)

Det er altfor lett å finne upassende innhold på nettet. Samtidig vil du at barna dine skal ha friheten til å oppdage. Foreldrekontroll (som en del av et operativsystem eller tredjepartsverktøy) kan beskytte barna dine på måter du kanskje ikke en gang vet om. Det beste av alt er at disse kontrollene fungerer begge veier, og beskytter det barna dine ser og tar inn og det de gir ut.

3. Koble til og bli venn med barna dine

Et barn på facebook-appen

Et barn på facebook-appen (Bilde: Getty Images)

Studier anslår at 83 prosent av foreldrene er venner med tenåringene på Facebook. Det betyr ikke at du skal legge ut på barnets tidslinje hvert femte minutt! Det lar deg imidlertid se hva barna dine legger ut og hvem de blir venn med. Hvis de vet at du er der, har det en tendens til å føre dem til å politiere seg selv bedre. Hvis du finner ut at de gjør noe upassende på nettet, bruk det som et undervisningsøyeblikk i stedet for et som garanterer konsekvenser. Tenk mer uformell samtale enn å si fra.

noel edmonds jimmy savile

4. Invester i et virtuelt privat nettverk (VPN)

En VPN-tjeneste kobler deg til Internett gjennom en VPN-leverandør som krypterer all din innkommende og utgående trafikk.

Barna dine forblir anonyme, så ingen kan spore deres plassering eller IP-adresse. Ja, det er en ekstra månedlig avgift, men det er verdt investeringen. Husk å gjøre undersøkelser om VPN-leverandører. De varierer mye. Noen VPN-er vil merkbart redusere hastigheten på Internett, noe som får deg til å bytte sikkerhet mot hastighet.

5. Del falsk personlig informasjon

Det er greit å dele falsk informasjon (Bilde: Getty)

Denne kan overraske deg. Å dele falsk personlig informasjon på nettet er en hvit løgn som kan være verdt å lære barnet ditt.

Mobbing og forfølgelse er store problemer på nettet, og vi må beskytte barna våre.

For det første er det ingen regel som sier at du må angi riktig fødselsdag, adresse og så videre. Opprett e-postkontoer for barna dine som bare er for alle henvendelser og søppelpost som et nettsted de blir med vil generere. Beskytt dem fra denne usunne sperringen siden det ikke er mulig å vite hva som vil bli sendt. Sannheten er at de fleste nettsteder bare samler inn informasjon slik at de kan selge den til annonsører. Falsk informasjon beskytter også barna dine mot identitetstyveri, en vanlig praksis som mange foreldre ikke klarer å overvåke før det er for sent.

6. Søk anonymt

Person som bruker Google på sin bærbare datamaskin

Sørg for at den er anonym når du søker (Bilde: Getty)

Søkemotorer som Google bygger en netthistorikk over deg, sporer hva, når og hvordan du søker etter informasjon. De bygger en permanent oversikt over alt barna dine leter etter å gjøre – en rekord som forblir med dem resten av livet og utover. Skummelt, ja? Det er ikke påkrevd for søkemotorer å følge slik praksis.

Anonyme søkemotorer som DuckDuckGo og StartPage overvåker ikke resultatene dine eller bygger en netthistorikk. Bruk dem og barna dine kan lete etter informasjon uten at du trenger å bekymre deg for deres fremtidige lærere, ektefeller, sjefer, venner osv., og vet alt om dem og hva de har søkt etter i løpet av livet.

7. Kjøp kun trygge smarteleker

V-Tech Kidizoom smartklokke

Det kan være kule leker – men sjekk om det er koblet til først (Bilde: Hamleys / PA)

Mirai Bot Net-angrepet i 2016 krasjet en stor del av Internett ved å få tilgang gjennom babymonitorer. Hackere brukte CloudPets for å få tilgang til to millioner stemmeopptak av barn og deres familier og holde dem for løsepenger.

I 2015 kom hackere inn i profilene til 6,4 millioner barn og 4,9 millioner foreldre fra leketøysprodusenten VTech.

Det beste alternativet er å undersøke leker som samhandler med Internett. Smarte leker kommer også ofte med standard brukernavn og passord for administratorer. Disse blir sjelden endret og er enkle å utnytte. Endre dem. Bedre trygt enn beklager.

8. Begrens publisering av barnas bilder

Vi elsker alle et babybilde, men tenk før du poster (Bilde: Getty)

Foreldre elsker å legge ut bilder av barna sine for venner og familie, men når de gjør det, unnlater de å vurdere personvernimplikasjonene. Du publiserer en offentlig plakat av barnet ditt: utseende, alder, plassering og mer. Det finnes sunne måter å bekjempe denne faren på.

Viktigst av alt, sørg for at bildene dine ikke er offentlige, dvs. at de ikke kan sees av ikke-venner.

når er ksi fight uk

For online fotoalbum, sett personvernkontrollene til egendefinerte, og la bare inviterte familiemedlemmer og venner se dem. For det andre, hvis du er bekymret for potensiell forfølgelse, ikke last opp bilder av barnet ditt med identifiserbar bakgrunn.

9. Bruk vannmerker

Her er en skummel, men sann historie. En kvinne som prøver å melde seg av et shoppingnettsted, blir brakt til en nettside og spør om hun virkelig har tenkt å melde seg av. På siden er et bilde av babyen hennes som rynker pannen. Saken er at hun aldri ga det bildet til nettstedet. Uskyldige familiebilder som disse blir stjålet fra sosiale medier eller andre bildedelingssider hele tiden. De brukes til reklame, barnepornografi, falske brukerprofiler og en rekke andre ekle praksiser. Å legge til et vannmerke på bildet ditt hjelper til med å forhindre bruk av dem av andre personer og nettsteder. Verdt et forsøk.

10. Lær barna dine om personverninnstillinger

Barn på sosiale medier

Lær barna dine hvordan de kan være trygge (Bilde: Getty)

De fleste barn har ingen anelse om hvem som kan se innleggene deres eller annet. Når de er på nett, søker de vanligvis umiddelbar tilfredsstillelse – å lære noe, komme i kontakt med en venn, søke tilfeldig osv. Ved å hjelpe barna dine med å sette personvernkontrollene på sosiale medier styrker du dem samtidig som du lærer dem viktigheten av personvern. Hvis du legger inn personverninnstillingene som det første trinnet i bruken av en app, er det mer sannsynlig at de følger slik praksis etterpå.

Hvordan snakke med barn om Internett-sikkerhet

1. Utdanne deg selv

Det er best å vite hva du snakker om, så undersøk, se på foreldreveiledninger osv

2. Start praten tidlig

Det er aldri for tidlig å lære barna dine.

3. Lag en plan for å ha regelmessige samtaler

Sett av tid og husk å snakke med barnet når ny teknologi dukker opp. De vil ha Snapchat, Instagram etc, men hver har aldersbegrensninger.

4. Vis dem forskjellen mellom fakta og fiksjon

De trenger å vite hva 'falske nyheter' er og hva slags nettsteder de skal holde seg unna, så bygg det inn i en samtale.

5. Ha 'skjermtid'-regler

Angi tider de kan bruke den viktigste bærbare datamaskinen eller datamaskinen samt sosiale medier.

6. Ikke legg ned loven, hold den samtalende

De vil ikke lytte hvis du bare setter regler uten forklaring. Fortell dem hvorfor det er viktig.

Noen nettsteder å sjekke ut

getnetwise.org

En ideell organisasjon som samler informasjon om internettsikkerhet på ett sted.

safekids.com

Aktuelle artikler og veiledninger for foreldre.

Det er best å sette seg ned og veilede barna (Bilde: Getty)

Raske tips

Lær barna dine å:

  • Aldri oppgi navn, telefonnummer, e-postadresse, passord, postadresse, skole eller bilde uten din tillatelse
    Ikke å åpne e-post fra folk de ikke kjenner
    Ikke å svare på sårende eller urovekkende meldinger
    Ikke for å komme sammen med noen de 'treffer' på nettet

Hvilke måter brukte du for å lære barnet ditt nettsikkerhet? Gi oss beskjed i kommentarene.

datatelling ='3' data-numberedMest leste
Ikke gå glipp av

Se Også: