Hvordan stemte min parlamentsmedlem om Irak -krigen? Søk etter navn eller valgkrets mens Chilcot -sluttrapporten ble avduket

Uk News

Horoskopet Ditt For I Morgen

Tony Blair talte til parlamentsmedlemmer 18. mars 2003 - en dag som endret historiens gang(Bilde: PA)



Det er mer enn 13 år siden en tirsdag kveld i Westminster endret løpet av verdenshistorien.



Arbeiderbakbenkerne mislyktes i sitt opprør for å stoppe Irak -krigen 18. mars 2003 - til tross for at Tony Blair reiste ekko fra 1930 -tallets fred av Adolf Hitler.



Den lengst sittende Labour-statsministeren i historien tok tak i forsendelsesboksen da han kom med et lidenskapelig argument for å ødelegge masseødeleggelsesvåpenet, som det senere viste seg ikke var der.

Da debatten ble avsluttet ved 22-tiden, troppet hundrevis av medlemmer gjennom to trepanelkorridorer på hver side av det berømte kammeret for en avgjørelse som satte i gang en kjedereaksjon over hele Midtøsten.

Så da Chilcot -rapporten endelig studerte nedfallet, hvordan skjedde det - og hvem stemte hvilken vei?



hva er ufc på i kveld uk

Disse widgetene viser hvordan alle 659 parlamentsmedlemmene svingte inn de to stemmene på natten.

Hvis din parlamentsmedlem har endret seg, skriv inn valgkretsen din, og du vil se to navn - parlamentsmedlemmet den gang og parlamentsmedlemmet nå.



Rull ned for en forklaring på hva det betyr.

Les mer:

Til tross for at de led det største slaget i arven, var det Labour -parlamentsmedlemmer som trosset regjeringen i et langt større antall.

Det var to stemmer i den historiske debatten.

De første stemme var et opprørsendringsforslag saken om krig var 'ennå ikke etablert' og det mislyktes med 217 stemmer mot 396.

Opprørerne utgjorde hele 138 Labour -parlamentsmedlemmer (pluss en 'teller' eller stemmeteller), 15 Tories og alle 53 Lib Dems.

Disse grafikkene forenkler ting ved å vise de som støttet endringen som 'mot krigen' og de som kjempet mot endringen som 'for krigen'.

hva betyr 545

Hvordan Labour -parlamentsmedlemmer stemte om Irak -krigen (1. stemme)

Hansard, 18. mars 2003

Hvordan Tory -parlamentsmedlemmer stemte om Irak -krigen (1. stemme)

Hansard, 18. mars 2003

Hvordan Lib Dem -parlamentsmedlemmer stemte om Irak -krigen (1. stemme)

Hansard, 18. mars 2003

hugo taylor og Natalie joel

De andre stemme var den viktigste regjeringsforslaget, å bruke 'alle midler som er nødvendige for å sikre nedrustning av Iraks masseødeleggelsesvåpen'.

Det passerte med mer komfortable 412 stemmer mot 149.

Men noen av Labour -parlamentsmedlemmene som registrerte sin motstand mot krig ved å bruke endringen, avsto da fra hovedavstemningen. Så denne avstemningen garanterer ikke en MPs holdning.

Hvordan Labour -parlamentsmedlemmer stemte om Irak -krigen (2. stemme)

Hansard, 18. mars 2003

Hvordan Tory -parlamentsmedlemmer stemte om Irak -krigen (2. stemme)

Hansard, 18. mars 2003

Hvordan Lib Dem -parlamentsmedlemmer stemte om Irak -krigen (2. stemme)

Hansard, 18. mars 2003

Husk også at noen parlamentsmedlemmer avstår fra at de er syke eller utilgjengelige, og arrangerer en & apos; partner & apos; i motparten for å avstå også.

Veteranen venstre-kantspiller og anti-Irak-krigsmedlem Dennis Skinner avsto fra å stemme-men dette er bare fordi han var på sykehus etter en dobbel hjerteomgåelse.

gemma coronation street skuespillerinne

Bare to Tories, John Randall og Richard Bacon stemte mot den endelige forslaget, sammenlignet med 84 parlamentsmedlemmer fra Labour og 52 av de 53 Lib Dem -parlamentsmedlemmene den gangen.

SNPs 3 medlemmer (husker du de dagene?) Stemte alle imot, det samme gjorde Plaid Cymru. DUP og UUP i Nord -Irland stemte for krigen.

Tony Blair reiste anstøtet om Hitlers fred på 1930 -tallet (Bilde: PA)

De som kjempet for å stoppe krigen inkluderte en Jeremy Corbyn - som advarte parlamentsmedlemmene om at 41 millioner amerikanere ikke har helsehjelp, men vi har penger til å bombe Irak.

Tidligere utenriksminister Robin Cook, som sluttet i løpet av krigen dagen før med en av Storbritannias mest berømte fratredelsestale da Corbyn satt bak ham, stemte imot.

Da-Lib Dem-leder Charles Kennedy holdt en lidenskapelig tale mot krigen og sa til parlamentsmedlemmer: 'Det er stor offentlig angst i Storbritannia. De er slike mennesker som aldri har gått på marsj eller deltatt på en vakt før. '

Robin Cook, med Jeremy Corbyn avbildet bak seg, trakk seg dagen før avstemningen

De som stemte for inkluderte daværende Tory-leder Iain Duncan Smith, PM David Cameron, kansler George Osborne og de fleste av Tony Blairs lojalister.

Tory -lederutfordrerne Theresa May og Liam Fox stemte for krig, det samme gjorde Labours mest sannsynlige lederutfordrer Angela Eagle.

Frittalende George Galloway, Glenda Jackson, Diane Abbott og Kate Hoey sluttet seg til de 84 Labour -parlamentsmedlemmene som stemte mot regjeringen.

sam fox mick fleetwood

George Galloway, Glenda Jackson, Jeremy Corbyn og alle Lib Dems stemte imot (Bilde: PA)

Mange av de store navnene på den politiske scenen var ikke parlamentsmedlemmer den gangen.

De inkluderer Tory -lederkandidater Stephen Crabb, Michael Gove og Andrea Leadsom, og mulig Labour -utfordrer Owen Smith.

Les mer

Chilcot -rapporten
Chilcot Report utgitt - slik det skjedde Sir John Chilcots fullstendige uttalelse 13 fordømmende funn Den drepte soldatens søster sier ifra

Se Også: