World Wide Web på 30: Tim Berners-Lee ber om slutt på netthat

Teknologi

Sir Tim Berners-Lee markerer 30-årsjubileet for Verdensveven med et åpent brev, der publikum og politikere oppfordres til å 'gå sammen' for å få slutt på netthat.Grunnleggeren av World Wide Web Foundation sa at internett hadde skapt muligheter for det gode, men at det også hadde «gitt en stemme til de som sprer hat, og gjort all slags kriminalitet lettere å begå».


Han sa at det ville være «defaitistisk og fantasiløst» å anta at nettet ikke kunne endres til det bedre, gitt hvor langt det har kommet i løpet av de første 30 årene.Han oppfordret regjeringer, organisasjoner og offentligheten til å samarbeide for å forbedre dagens system og drive likestilling, muligheter og kreativitet for alle.


Fødselsort 2014: Sir Tim Berners Lee

Sir Tim Berners-Lee var hjernen bak verdensveven (Bilde: Getty)

Bilde 3 for 'nettverkets historie'-galleri

'Hvis vi gir opp å bygge et bedre nett nå, så vil ikke nettet ha sviktet oss - vi vil ha sviktet nettet,' sa han.Berners-Lee ba også om et svar på andre 'utilsiktede negative konsekvenser' av nettet, inkludert statsstøttet hacking, trakassering på nett, clickbait og falske nyheter som spres med virus.

Han sa at disse tingene hadde ført til 'den rasende og polariserte tonen og kvaliteten på nettbaserte diskurser'.


'Hvis vi ikke gjør vår del for å fremme konstruktive sunne samtaler på nettet... går vi bort fra vårt ansvar for å sette disse sakene på prioriterte agendaer til våre regjeringer,' sa han.

Hva er World Wide Web?

Et generisk bilde av et datamaskintastatur.

For ikke å forveksle med internett, som hadde utviklet seg siden 1960-tallet, er World Wide Web et nettbasert program for overføring av informasjon.

Den lar brukere sende tekst, dokumenter og annet rikt innhold som bilder og videoer mellom forskjellige datamaskiner koblet til internett.

Det er svært få innovasjoner som virkelig har endret alt, sa Jeff Jaffe, administrerende direktør i World Wide Web Consortium. 'Nettet er den mest virkningsfulle innovasjonen i vår tid.'

Hvem oppfant World Wide Web?

Bilde 3 for 'historien til web 4'-galleriet

I 1989 jobbet Sir Tim Berners-Lee ved European Organization for Nuclear Research, kjent som CERN.

Han var frustrert over at han hele tiden måtte logge på forskjellige datamaskiner for å få tilgang til forskjellig informasjon.

Han så først for seg 'en stor hypertekstdatabase med maskinskrevne lenker', kalt 'Mesh', for å hjelpe kollegene hans med å dele informasjon mellom flere datamaskiner.

Berners-Lee's sendte inn sitt forslag, med tittelen 'Information Management: A Proposal', 12. mars 1989.

Sir Tims sjef ved CERN, Mike Sendall, beskrev det som 'vagt, men spennende', og ga ham tid til å utvikle flytskjemaet sitt til en fungerende modell.

Berners-Lee fortsatte med å skrive HTML-språket, HTTP-applikasjonen og WorldWideWeb.app - den første nettleseren og sideredigereren.

I 1991 var de eksterne webserverne oppe og gikk.

Sammenleggbare telefoner

Hvordan så World Wide Web i utgangspunktet ut?

Den første nettsiden, som definerer hva nettet er, ble ikke publisert før 6. august 1991. En kopi av den kan fortsatt sees her .

Utviklere og designere ved CERN har nylig gjenoppbygd den originale nettleseren, slik at folk kan oppleve World Wide Web slik det først var ment.

william shakespeare to pund mynt

Hvem som helst kan prøve nettleseren her .

Hvordan har World Wide Web endret verden?

Et 'livsforandrende' tastaturtriks som har blitt avslørt på Twitter (Bilde: Getty Images/iStockphoto)

Ankomsten av nettet innledet informasjonsalderen, og revolusjonerte livet slik vi kjenner det.

I dag er det nesten 2 milliarder nettsteder på nettet.

Enten du bruker den til e-post, lesing av nyheter, spill, sosiale medier, streaming av videoer eller musikk, er sjansen stor for at du ikke kan forestille deg livet det.

Men mange av verdens største nettbaserte selskaper, som f.eks Facebook , Twitter og Google, har blitt undersøkt de siste årene på grunn av datavernproblemer og den økende spredningen av skadelig og støtende innhold.

En global debatt pågår for tiden om behovet for økt regulering av nettbaserte områder, og den britiske regjeringen forventes å publisere en hvitbok om problemet i nær fremtid.

I mellomtiden utvikler World Wide Web Foundation det den kaller en kontrakt for nettet, som tar sikte på å sikre at tilgang til internett anerkjennes som en menneskerettighet og er bygget for allmennhetens beste.

Google doodle

Google markerer 30-årsjubileet for World Wide Web med en av sine spesielle doodler:

[data-redesign-embed]' data-priority='1' data-rec-type='WhatsHot' data-source='https://recommendations.data.tm-awx.com/fallback/mostReadChannel' datatelling ='3' data-display='list' data-numbered='true'>Mest leste
Ikke gå glipp av