Hvem fant på fotball? Historien om det vakre spillet - fra det gamle Kina til England

Fotball

Horoskopet Ditt For I Morgen

Det vakre spillet. Barn over hele verden, fra favelas i Rio til de støvete landsbyene i Afrika, spiller fotball religiøst.



Champions League -finalen i 2013 trakk 360 millioner seere, mens forbløffende 1 milliard mennesker så VM -finalen i 2014.



Fotball er tydeligvis et globalt fenomen og vil sannsynligvis bare bli større og større ettersom internett og sosiale medier gjør det lettere for mennesker på forskjellige sider av verden å se kamper.



Så hvem oppfant fotballen? Den vanlige oppfatningen er at fotball ble oppfunnet i England og kom til syne på 1800 -tallet.

Det er imidlertid påstander om at det var skotten som oppfant fotballen slik vi kjenner den, så vel som kineserne som også trodde de spilte en integrert rolle i fødselen av spillet.

Så la oss undersøke hvem som fant opp fooball.



Antikken

Noen har hevdet at fotball dateres tilbake til 2500 f.Kr. med grekerne, egypterne, kineserne og romerne som alle har spilt et spill som involverte en ball og føtter.

Av disse gamle spillene er det mest relevante for fotball i sin moderne inkarnasjon et kinesisk spill som heter Tsu-Chu som betyr 'sparke ballen', med rekorder som dateres tilbake til Han -dynastiet, 206 f.Kr. - 220 e.Kr.



Spillet innebar å sparke en liten skinnkule i et nett som var spunnet mellom to bambusstenger. Det var tillatt å bruke hånden, men foten og andre deler av kroppen var tillatt.

Det var en avgjørende forskjell: i Tsu-Chu målet hang omtrent 30 fot fra målet.

Japanerne, indianerne og innfødte australierne spilte alle spill som også var sentrert på føttene.

Kineserne spilte en rolle i fotballens vekst (Bilde: AFP)

Henry VIII eide et par fotballsko (Bilde: Getty Images)

james corden og matt horn

Folk football

Folkefotball begynte i England på 1700- og 1800 -tallet og spredte seg til og med til andre land som Frankrike.

Det ble spilt av et stort antall mennesker og målene var så mange som tre mil fra hverandre.

Målet med spillet var å drive en ball, vanligvis en griseblære, til et mål, og den kunne bli sparket, kastet eller båret. Ikke overraskende var spillet ekstremt voldsomt, og å sparke en motspiller i skinnebenene var en legitim taktikk - uansett hvor langt de var fra ballen.

Etter hvert som Storbritannia ble stadig mer industrialisert og kapitalistisk folkefotball ble mindre populær ettersom folk flyttet inn i urbane områder.

Vintage postkort som illustrerer et kunstnerisk inntrykk av & apos; Ancient Football in the 13th Century & apos; (Bilde: Popperfoto)

Folkefotballen moderniserer seg

Det var i de offentlige skolene i England at fotball begynte å modernisere seg.

kjendis storebror 2014 spoilere

Hender var fortsatt tillatt, men keepere og taktikk ble introdusert og høye taklinger ble forbudt. Plassbegrensninger ble også utviklet.

Fotballklubber dukket opp på 1800 -tallet, men noen inkarnasjoner av spillet lignet fortsatt rugby mer enn moderne fotball. Skoler begynte å spille mot hverandre, men voldelig 'shinning' ble bare frynset når spilleren ble holdt.

Det var på offentlige skoler som Eton at fotball begynte å modernisere seg (Bilde: Universal Images Group Editorial)

Opprettelsen av FA

Fotballforbundet (FA) ble dannet 26. oktober 1863.

De ønsket å samle de forskjellige kodene og systemene som ble brukt over hele landet, og håndtering av ballen, skinnespark og tripping var alle forbudt.

Flere klubber meldte seg inn i FA til tallet nådde 128 innen 1887. I 1872 ble den første FA Cup -kampen spilt, og på 1870 -tallet fikk spillerne betalt av klubbene.

The English Football League ble dannet i 1888 av daværende Villa -direktør William McGregor.

Spillere som slet om ballen i en bekk, 1926 (Bilde: Hulton Archive)

Skotsk innflytelse

Noen i Skottland hevder at det faktisk var skotten som formet fotball slik vi kjenner den i dag. Unge menn fra Perthshire og Highlands ville samles i Queen's Park i Glasgow i 1867.

De skaffet seg en kopi av FA's og endret, og introduserte en subtil blanding av passering og dribling som stod i kontrast til Englands mer brutale 'head down' -tilnærming.

Skottene var mindre enn deres engelske motstykke og utviklet så passering som en måte å omgå problemet med deres reduserte statur.

Om denne introduksjonen av et nytt element i spillet kan hevdes som oppfinnelse av fotball, er opp til debatt.

De skotske FA Cup -vinnerne, 1888 (Bilde: Hulton Archive)

Fotball går globalt

Fotball begynte å spre seg til andre deler av verden raskt: Nederland og Danmark i 1889, Argentina i 1893, Chile i 1895, Sveits og Belgia i 1895, Italia i 1898 og mange andre steder.

International Federation of Association Football (FIFA) ble dannet i Paris i 1904 med syv medlemmer. I 1930 ble det første verdensmesterskapet i FIFA noensinne arrangert i Uruguay. Resten, som de sier, var historie.

Bobby Moore feiret å vinne VM for England (Bilde: )

Konklusjon

Som med det meste i livet, er historien til fotball lang, og full av oppturer og nedturer og mange forskjellige påvirkninger.

Kineserne har et krav, det samme gjør skottene, men det ser ut til at engelskmennene har hatt den mest markante innflytelsen på fotballens fødsel.

Uansett, jeg lar deg bestemme!