Hva Asda likelønnsdom betyr for supermarkedarbeidere - og hvem som kan få tilbake lønn

Asda

Horoskopet Ditt For I Morgen

Dagligvaren kan måtte betale ut millioner for å rette opp skadene(Bilde: SOPA Images/LightRocket via Getty Images)



Titusenvis av ansatte i butikkgulvet i Asda er et skritt nærmere likelønn etter at Høyesterett i dag avgjorde i deres favør.



Butikkarbeidere i dagligvarebutikken, som betaler distribusjonssentralens ansatte opptil 3 pund i timen mer enn ansatte i butikkgulvet, hevder at de bør få utbetalt like mye til sine kolleger i lagre rundt om i landet.



Asda har lenge bestridt dette - men i dag, kjøpmannen mistet sin tredje appell og argumenterte for at roller i de to avdelingene ikke er sammenlignbare .

Høyesteretts dommere sa at dommen nå baner vei for tusenvis av arbeidere for å få like rettigheter.

Hvor mange mennesker er berørt?

Personalet sier at de bør få lik lønn - men Asda hevder at de er helt forskjellige jobber (Bilde: Manchester Evening News)



Kravet involverer mer enn 40 000 Asda-butikkarbeidere, hvorav omtrent to tredjedeler er kvinner.

De ansatte sier at de ønsker lik lønn til distribusjonssentralens ansatte - hvorav de fleste er menn - og kravene går seks år tilbake.



Ansatt Wendy Arundale, som jobbet for Asda i 32 år, er en av tusenvis av ansatte som tar opp en sak mot kjønnsdiskriminering.

'Jeg elsket jobben min, men å vite at mannlige kolleger som jobber på distribusjonssentre ble betalt mer, etterlot en bitter smak i munnen min,' sa Arundale.

'Det er ikke mye å be om å få utbetalt lik lønn for arbeid av samme verdi, og jeg er glad Høyesterett kom til samme konklusjon som alle de andre domstolene.'

Asda fortsetter å nekte for at rollene er like.

sist sett skjuler for whatsapp

En talsperson for Asda sa: 'Detaljhandel og distribusjon er svært forskjellige sektorer med sine egne ferdigheter og lønnssatser. Asda har alltid betalt kolleger markedsrenten i disse sektorene, og vi er trygge på saken vår. '

Hva er forskjellen i lønn?

Kravene kan gå opp til seks år tilbake

Arbeidere i butikkgulvet, som er representert ved advokatfirmaet Leigh Day, har fremmet krav om kjønnsdiskriminering mot dagligvaren.

Advokater som representerer butikkarbeidere sier at distribusjonsdepotarbeidere får mellom 1,50 og 3,00 pund i timen mer.

Fredag ​​bestemte høyesterettsdommerne enstemmig at i en tid da parlamentet er fast bestemt på å gjøre loven om likelønn effektiv, er det ikke på tide å ta foten av pedalen.

I dommen sa Lady Arden at saken var 'viktig fordi en arbeidsgiver ellers kunne unngå krav om likelønn ved å fordele bestemte grupper av ansatte til separate nettsteder, slik at de kan ha forskjellige vilkår selv om dette er diskriminerende'.

Hva betyr dette for nåværende og tidligere arbeidstakere?

Leigh Day sa at alle som har blitt betalt i timen og jobbet i en butikk i England eller Skottland, kan ha rett til å bli med i kravet - som kan beløpe seg til tusenvis av pund i returlønn.

Partner Lauren Lougheed sa: 'Vi er glade for at våre kunder har fjernet en så stor hindring i kampen for likelønn.

'Allerede en arbeidsdomstol, lagmannsretten og lagmannsretten bestemte at disse rollene kan sammenlignes, og nå har Høyesterett kommet til samme konklusjon.

elton john hjerteinfarkt

'Det er vårt håp at Asda nå vil slutte å dra i hælene og betale sine ansatte hva de er verdt.'

Les mer

Ansettelsesrettigheter
Hva er minstelønnen? Forstå null-timers kontrakter Hva du skal si til sjefen din er du syk Hva du skal gjøre hvis du blir overflødig

Hva er det neste i kampen om likelønn?

Den siste høyesterettsforhandlingen var Asdas siste sjanse til å argumentere for at rollene ikke er sammenlignbare.

Det har nå tapt saken, noe som betyr at arbeidstakere kan gå videre med sine krav om forfallende lønn.

Den neste fasen vil nå innebære at en arbeidsdomstol avgjør om spesifikke butikk- og distribusjonsjobber har samme verdi.

Hvis dommerne bestemmer at forskjellige jobber er av 'lik verdi', vil rettssaken gå inn i et tredje trinn.

Advokater sier at en arbeidsdomstol da vil vurdere om det er andre grunner enn kjønn - til at folk som jobber i butikker ikke skal få de samme lønnssatsene som folk som jobber i distribusjonssentre.

Hvor mye penger kan ansatte få?

Susan Harris, juridisk direktør i GMB, sa i dag at ansatte kan få flere år & apos; tilbakebetaling.

Hun sa: 'Vi oppfordrer nå ASDA til å sette seg ned med oss ​​for å komme til enighet om den lønnen som skyldes våre medlemmer - som kan løpe til hundrevis av millioner pund.'

Fagforbundet sa at erstatningskravet kan løpe til 500 millioner pund.

Jennifer Smith, arbeidsrettspartner i JMW Solicitors, sa: Asda kan bli utsatt for krav om inntil seks års etterlønn per ansatt - det samme kan andre forhandlere hvis krav kommer fra deres eget personale.

Hva betyr det for andre ansatte i supermarkedet?

Tesco, Sainsbury's, Co-op og Morrisons ansatte har også lansert likelønnskrav de siste årene på grunn av påstander om at butikkgulvet er underbetalt sammenlignet med lagerkolleger.

Smith anslår at kostnaden for detaljhandelen kan nå 8 milliarder pund.

Neha Thethi, ansettelsessjef i Lime Solicitors sa at dagens resultat kan åpne slukene for flere krav.

'Betydningen av dagens høyesterettsdom kan ikke undervurderes - det er det største likelønnskravet i privat sektor, og har potensial til å åpne slukene for ytterligere krav, ikke bare på tvers av andre supermarkeder, men andre fremtredende forhandlere.

'Saksøkerne vil uunngåelig behandle dette som et positivt tegn, og vi kan med rimelighet forvente å se antallet krav som vokser og andre krav begynner. Asda kan stå overfor en utbetaling på flere millioner pund. Høyesteretts avgjørelse vil uunngåelig påvirke strukturen og tilnærmingen til andre potensielle krav.

sikkerhet 1. svingbart badekarsete

'For mer enn førti år siden trådte loven om lik lønn i kraft, og vi ser fremdeles ujevne vilkår for arbeidende menn og kvinner og bekjemper avvik. Denne juridiske testen er uten tvil lenge siden. '

Registrer deg på NEWSAM Money & s nyhetsbrev for de siste rådene og nyhetene

Fra universell kreditt til permisjon, ansettelsesrettigheter, reiseoppdateringer og nødhjelp - vi har alle de store økonomiske historiene du trenger å vite om akkurat nå.

Registrer deg på vårt nyhetsbrev fra NEWSAM Money her.

Se Også: