Leon Foucault: Topp 10 fakta om den franske fysikeren i dagens Google Doodle

Nyheter

Horoskopet Ditt For I Morgen

Fysiker Jean Bernard Léon Foucault har blitt hedret i dagens interaktive Google Doodle.



numerologisk betydning av 222

De interaktiv doodle er basert på Foucault-pendelen - et radikalt apparat han skapte for å demonstrere effekten av jordens rotasjon - og lar brukere manipulere den svingende bobben etter hvor på jorden de tilfeldigvis er.



Foucault-pendelen var et av de første enkle eksperimentelle bevisene på jordens rotasjon.



Foucaults pendel (Bilde: Getty)

Men hvem var mannen bak pendelen?

Her er de 10 beste fakta du trenger å vite om Foucault.



en. Foucault var sønn av en forlegger i Paris. Han ble født 18. september 1819.

to. Opprinnelig planla han ikke å studere fysikk i det hele tatt - han begynte å studere medisin. Han forlot det kort tid senere etter å ha oppdaget at han hadde en fobi for blod - og vendte seg derfor til fysikk i stedet.



3. Pendelen er ikke alt han oppnådde. I 1850 gjorde han et eksperiment med Fizeau-Foucault-apparatet for å måle lysets hastighet. Det ble kalt Foucault–Fizeau-eksperimentet, og ble sett på som 'å slå den siste spikeren i kisten' av de tidligere teoriene om lys fremsatt av Isaac Newton.

Den viste at lys beveger seg langsommere gjennom vann enn gjennom luft.

hva betyr 128

Fire. Hans berømte pendel var den første som beviste jordens rotasjon – men han var ikke den første som prøvde. Det eksperimentelle oppsettet hadde blitt brukt av Vincenzo Viviani så tidlig som i 1661.

5. I 1858 utviklet Foucault en metode for å teste speilet til et reflekterende teleskop for å bestemme formen. Den såkalte 'Foucault knivkant-testen' lar arbeideren se om speilet er perfekt sfærisk eller ikke - før det alltid ble avgjort ved gjettearbeid.

6. Etter oppdagelsene hadde han stor suksess. Han ble gjort til medlem av Bureau des Longitudes, Royal Society of London og den mekaniske delen av instituttet. Han var også offiser for Legion d'Honneur.

7. Nær tidspunktet for hans død ble han romersk-katolikk. Han hadde tidligere forlatt troen tidlig i karrieren.

8. Asteroiden 5668 Foucault, oppdaget 22. mars 1984 av Antonin Mrkos, ble oppkalt etter ham.

9. Navnet hans er et av de 72 navnene på forskere, matematikere og ingeniører som er skrevet på Eiffeltårnet.

10. Foucault døde av et raskt utviklende tilfelle av multippel sklerose den 11. februar 1868 i Paris, bare 48 år gammel. Han ble gravlagt på den berømte Montmartre-kirkegården, også det siste hvilestedet for Nijinsky og Edgar Degas.

datatelling ='3' data-numberedMest leste
Ikke gå glipp av

Se Også: